Dramatično u Francuskoj: Štrajk u celoj zemlji, u Parizu sukob policije i demonstranata

0
105

Francuski sindikati započeli su danas štrajkove širom zemlje, tražeći povećanje plata zbog inflacije koja je dostigla višedecenijski najviši nivo, pri čemu se predsednik Emanuel Makron suočava s jednim od najtežih izazova od njegovog reizbora. U celoj zemlji održavaju se demonstracije, a najmasovnije je u Parizu gde je došlo do sukoba s policijom.

Foto: Printscreen Telegram/@sputniksrbija

Štrajk, koji će prvenstveno pogoditi javni sektor, poput škola i transporta, nastavak je višenedeljne sindikalne akcije koja je poremetila rad u velikim francuskim rafinerijama i dovela do problema sa snabdevanjem benzinskih stanica gorivom, prenosi Sputnjik.

Sindikalni lideri se nadaju da će odluka francuske vlade o prisilnom povratku zaposlenih na posao u skladišta benzina pojačati revolt radnika, i kažu da taj potez „ugrožava pravo na štrajk“, prenosi Rojters.

Portparol francuske vlade Olivije Veran izjavio je da bi danas mogle da budu izdate dodatne naredbe o prinudnom vraćanju zaposlenih na rad, jer vozači i dalje čekaju u redovima ispred benzinskih pumpi.

„Biće prisilnog vraćanja na rad u meri u kojoj se to smatra potrebnim… Blokiranje rafinerija, kada smo postigli dogovor o platama, nije normalna situacija“, rekao je Veran.

Levičarski sindikat CGT pozvao je na nastavak štrajka četvrtu uzastoponu nedelju u „Total enerdžiju“, uprkos tome što je ta naftna kompanija u petak postigla dogovor s umerenim sindikatima o povećanju plata za 7,0 posto i isplati bonusa radnicima.

Sindikat CGT traži povećanje plata od 10 odsto, pozivajući se na inflaciju i ogroman ekstra profit firme.
Kompanija „Eurostar“ je saopštila da zbog štrajka otkazuje neke vozove između Londona i Pariza.

Francuski javni žleznički operater SNCF je objavio da je saobraćaj na lokalnim linijama smanjen za 50 odsto, ali da nije bilo većih poremećaja na nacionalnim linijama.

S narastanjem tenzija u drugoj po veličini ekonomiji evrozone, štrajkovi su se već prelili i na druge delove energetskog sektora, zahvativši i nuklearnog giganta EDF, gde će radovi na održavanju ključnih postrojenja za snabdevanje Evrope električnom energijom biti odloženi.

Foto: Printscreen Telegram/@sputniksrbija

Predstavnik sindikata FNME-CGT rekao je u ponedeljak da štrajkovi utiču na rad u 10 francuskih nuklearnih elektrana, pri čemu je odložen remont 13 reaktora, dodajući da je proizvodnju električne energije u Francuskoj smanjena za ukupno 2,2 gigavata.

Sindikati radnika u državnoj upravi takođe su pozvali na pridruživanje štrajku zaposlenih u energetskom sektoru od danas, uz moguće obustave rada u školama i drugim javnim ustanovama.

Štrajkovi se događaju u politički napetoj situaciji, s obzirom na to da je francuska vlada spremna da usvoji budžet za 2023. koristeći posebna ustavna ovlašćenja koja bi joj omogućila da zaobiđe glasanje u parlamentu, izjavila je u nedelju premijerka Elizabet Born.

Više hiljade ljudi izašlo je u nedelju na ulice Pariza u znak protesta protiv rasta cena.

Lider tvrde levičarske stranke „Nepokorna Francuska“, Žan-Lik Melanšon, marširao je ulicama Pariza zajedno s ovogodišnjom dobitnicom Nobelove nagrade za književnost Ani Erno i pozvao na generalni štrajk danas.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime