Drugi krug

San jedne prolećne noći

3
944

Zašto i kako je opozicija u Srbiji igrala pogrešnu ulogu na izborima. Izbori su bili i prošli. Gorak ukus u ustima ostaje. I mnoga pitanja, na koja nema odgovora. Bar ne, logičnih. Krenimo redom. Zašto je opozicija pristala da trči unapred izgubljenu trku? Zašto je i pored svih nedostataka bila ubeđena u drugi krug? Ili je to bila predstava za javnost? Ako je tako, neko treba da snosi odgovornost zbog lažnih obećanja.

Ilustracija_www.vidovdan.orgZašto niko nije pomenuo biračke spiskove i nepravilnosti pre izbora? Zar iskustvo iz 2016. godine, nije bilo dovoljno? Zašto se nije ujedinila i imala jednog kandidata, ako je zaista bio cilj pobeda nad Vučićem? Zašto se opozicija nije pripremila za predsedničke izbore? Imali su pet dugih godina za to. Zašto je kontrola BM bila kriminalno loša, skoro nikakva? Zašto nisu sva BM bila pokrivena? Zna se da je to najvažnija stvar u kontroli izbora. Zašto se opozicija igrala politike i demokratije? Naša zemlja je u suviše velikim problemima da sebi dozvolimo takav luksuz.

Zašto se pod opozicijom smatra samo DS? Zar oni imaju tapiju i ko im je to dao i kada? A činjenica je da smo taoci DS i njihovog pokušaja da se vrate na političku scenu. U to ime su uludo potrošili i ove izbore, stavljajući Sašu Jankovića u prvi plan. Šta smo dobili time? Ništa. AV je nadmoćno pobedio u prvom krugu. Janković koji nije profesionalni političar, a femka se hoće li i to biti poslužio je kao paravan za kristalizaciju odgovora na pitanje ko je vođa opozicije u Srbiji i ništa drugo.

Nakon slavnog kraha u prvom krugu, opozicija se ućutala, zadovoljno se smeškajući. Svoju ulogu su pristojno odigrali. Oskar za glumu, bravo gospodo. Ali ne lezi vraže, kreću protesti. Opozicija ih zdušno podržava. Zašto sad? Šta je sad drugačije nego pre izbora? Šta sad znaju, a tad nisu znali? To je ujedno i sigurna propast tih istih protesta, jer koga oni podrže, ni pakao mu neće teško pasti. Kreće sa svih strana, dobro staro “loženje” na proteste. A samo će se uzalud potrošiti energija nezadovoljnih studenata i naroda.

Da Vas podsetimo:  Rusija i Srbija posle Vučića

A sve da se prikrije izborni neuspeh i amaterski način vođenja politike i izbora. Gospodo, dugujete nam mnoge odgovore na važna pitanja na koje sasvim sigurno i nemate šta pametno da odgovorite. Jer vama je lako. Narodu i Srbiji nije, zato ili već jednom pustite nove mlade i odgovorne ljude da dođu na vaše mesto ili idite na smetlište istorije. Jer tamo i pripadate. Pošto nikad nećete naučiti da svako političko delovanje sa sobom povlači i pitanje odgovornosti.

Do nekih novih izbora, nekih novih ljudi, pozdravljam vas.#samojako.

Andrea Fiumanka

www.vidovdan.org

3 KOMENTARA

 1. Nekoliko bitnih i suštinskih „grešaka“ se „potkralo“ u tekstu, kao npr; da izbori nisu završeni, da je u toku argumentovano dokazivanje krađe izbora, da samo Vučić i SNS opoziciju posmatraju kao DS( iako je većina DS kadra u njihovim redovima)…

  Opozicija ima svoje ogromne propuste, i sigurno će svako za sebe snositi posledice, ali taj koji treba da odgovara pred narodom je – Aleksandar Vučić.

  • На Горданин коментар бих још само додао да су ово били „пробни“ избори, у којима је требало истерати лисицу из рупе.
   Не заборавимо да су уставна овлашћења председника државе прилично ограничена и ако би се на парламентарним изборима формирала барем равнотежа снага, Вучићу би остало врло мало маневарског простора.
   До тих далеко важнијих избора треба извршити припреме које су увелико у току и којих се и Гордана дотакла. Пре свега „снимити“ технологију изборне манипулације ради њеног сузбијања, консолидовати редове и анимирати што више здраве популације, да би се што је више могуће припремио терен за колико-толико равноправну утакмицу.

   • Slažem se sa vama, ali ne mogu da ne primetim da imamo „posla“ sa amoralnim i destruktivnim čovekom kome nacionalni interesi nisu prioritet.
    Ako ovi, namešteni, orezultati prođu, može da se dogodi i sledeći scenario : SNS većina u parlamentu, potencijalne izmene ustava, promena ovlašćenja predsednika republike, izbornog sistema i sl.i, do parlamentarnih izbora ćemo imati sasvim izmenjenu situaciju.
    Moj stav je, da ne treba olako preći preko krađa i podmetanja, maltretiranja neistomišljenika i ugrožavanja osnovnih prava građana. Ja više Vučiću ne bih dala niti jednu šansu za manipulaciju i krađu.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime