DRUMSKA PLJAČKA: Sirova nafta tri puta jevtinija, a gorivo za trećinu skuplje

0
1805

Trgovci objašnjavaju da od svakog litra benzina državi pripada 76,9, a od dizela 76,4 dinara i da uz rast kursa dolara, gorivo ne može da bude jevtinije.

Gorivo u Srbiji pojeftinilo je u poslednjih mesec i po dana u proseku za oko sedam dinara po litru, pa se benzin prodaje po ceni od oko 138, a dizel od 139,9 do 142 dinara u zavisnosti od vrste.

Petrol-dripping-from-pump-008-890x395

S pravom ili ne, tek vozači smatraju da bi gorivo u Srbiji moglo da bude još jevtinije, jer je cena nafte na istorijskom minimumu, što se za cenu goriva ne može reći. Naprotiv, dizel na našem tržištu je najskuplji u regionu. Skuplje ga od nas plaćaju samo Albanci.

Upoređujući cenu nafte od juna 2008. godine do juče, jasno se vidi da je pre sedam godina s istorijski najvišom cenom crnog zlata, gorivo bilo jeftinije nego danas, kada je nafta tri puta jeftinija.

U junu 2008. godine barel (bure od 160 litara) prodavao se po ceni 138,5 dolara. Litar benzina točio se tada za 110,7 dinara. Danas se litar benzina plaća 138,7 dinara, a sirova nafta košta u proseku oko 44 dolara. Istovremeno kurs evra je u junu 2008. godine bio 81,9 dinara, a dolara 52,5, dok danas jedan evro vredi 120 dinara, a američki dolar dvostruko više nego 2008. godine – 107 dinara.

Upitan, da li bi gorivo moglo biti jeftinije i u kojoj meri benzin i dizel prate pad cene nafte na svetskim berzama, Tomislav Mićović, sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže, da je jedina prava mera za cenu goriva zdrava konkurencija.

– Nikada maloprodajne cene goriva nisu u potpunosti preslikavale cene sirove nafte ili derivata s berzi. Ni kada je sirovina poskupljivala, a ni sada kada pojeftinjuje. Jer, polovina cene goriva ide na državna davanja – akcize, PDV, naknade za obavezne Robne rezerve, markiranje goriva, tako da cene goriva na pumpama ne zavise samo od cene sirove nafte, kaže Mićović.

Da Vas podsetimo:  Radnici siti političkih tema i gladni osnovnih potreba

Da bi, dakle, gorivo bilo jeftinije, država bi morala da smanji svoja zahvatanja, što je teško očekivati kada se zna da se najvećim delom budžet puni upravo od ovih derivata. Naplata akcize na motorna goriva u prvih šest meseci ove godine veća je za oko četiri milijarde dinara u odnosu na isti period 2014.

e09dgorivoTrenutno je udeo države u prosečnoj ceni benzina 76,9 dinara po litru, dizela 76,4, a plina (TNG) – 35,5 dinara. Cena na pumpama, na kraju, zavisi i od kursnih razlika, jer se sirovom naftom trguje u dolarima, pa promena kursa ove valute može da poništi pad cene.

Da gorivo svakodnevno pojeftinjuje potvrđuje i podatak da se cena dizela od početka godine skoro izjednačila s cenom benzina, iako je dizel uvek bio skuplji. Litar se sada toči u zavisnosti od vrste ovog goriva od 139,9 do 142,4 koliko košta ekodizel na pumpama „Lukoila”.

Računica s druge strane pokazuje da onaj ko bude točio ultradizel u Makedoniji, a potom opet bude hteo da ga natoči u Srbiji, da će u našoj zemlji proći mnogo skuplje, jer je razlika po litru čak 50 dinara! Tako kaže bar zvanična statistika.

Slične cene dizela kao u Srbiji imaju Albanija, Rumunija i Slovenija. Dizel je, međutim, mnogo jeftiniji u susednoj Makedoniji, Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj. Čak je i u Grčkoj litar dizela jevtiniji nego kod nas.

Razlog su niža državna zahvatanja. U Makedoniji upola manja nego kod nas, pa trgovci imaju prostora da toče dizel jeftinije, kaže Mićović i pita koji to trgovac u Srbiji, gde ima 1.200 pumpi, ne bi hteo da toči najjeftinije gorivo i da maksimalno zaradi, samo da može.

Razlike u ceni benzina su nešto veće. Ako se posmatraju zemlje u koje naši vozači nešto češće putuju i dalje je benzin najskuplji u Grčkoj, Sloveniji i Hrvatskoj, a najjeftiniji u Makedoniji, Bosni i Hercegovini i Bugarskoj, kaže Mićović. On ne očekuje da će narednih meseci dolaziti do nekih drastičnijih oscilacija u cenama sirove nafte i derivata.

Da Vas podsetimo:  Sve je tu, samo zabašureno – kako kineske kompanije izveštavaju o održivosti u Srbiji

J. Petrović-Stojanović

opozicionar.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime