Društvo srpskih robova

2
1185

Mislila je na svet oko sebe koji pati, na društvo sa sve dubljim klasnim razlikama, na socialne nepravde koje su Srbina svele na plizavca za crkavicu, od prvog do prvog u mesecu. Mislila je na decu bez jasnog cilja u životu i bez dobrih uzora koji bi im otvorili oči prema pravim vrednostima. Govorila je iz srca, jer je govor bio kraći od misli koje su zahtevale dugačke rečenice, za koje nije imala vremena ni sagovornika. Zbog toga je pisala, jer je to umela bolje, jer je tako svaka njena reč dobijaja na težini.
Nije želela da je iko vidi kao pomodarku koja svodi svet na mali tanjir supe ispred svog nosa. Tamo gde se ona kretala čovek nije imao ideju niti o svetu u kom je rob, niti o nekoj široj slici društva, jer mu je um usmeren na materiju, bio ukalupljen i obrezan, stoga je držala da je njena dužnost da im ukazuje na sve ono što ne vide i ne čuju.
Nije svoj rad videla kao nešto veliko ili značajno, jednostavno ju je jela sramota zbog gomole ličnih trivijalija oko kojih su se vrzmali umovi robova.
Svetovi su nebrojeni , a sa njma i mogućnosti, a to je trebalo da se usadi u svako mlado srce, pre nego što ga dohvati mašina i isuši iz njega sve životne sokove.

Mnoge se senke igraju po prostoru, zlo je opopljivo, izbija iz očiju tek stasalih, ostrašćenih po pitanjima ličnog malog bitisanja i jedino tu, a za sve ostalo iskeženih očnjaka:”grabi, otmi, smuvaj, snađi se!” Nova mladost starih kostiju, pogurena nad plenom, pognuta životom, drogirana, pijana, besciljna…
Nikada o sebi i nikada o svom sićušnom univerzumu, nikada dnevničku prozu bez literarnog kvaliteta i edukativne suštine.
A, onda kada se osvrnula na svet o kom je pisala shvatila je da ga čini baš ta gomila sićušnih univerzuma…uključujući tu i njen.
Sabor malih sudbina čini jedno društvo, u ovom slučaju tužno društvo srpskih robova…šira slika bila je nepregledan niz krugova koji su činili lanac…okove je obezbedio gazda.
Utorak je dobar dan za turpijanje…

Da Vas podsetimo:  Kako biti slobodan i srećan, šta je koren svega?

Olga Tomović
Izvor: Vidovdan

2 KOMENTARA

  1. Divan tekst, poezija. Hvala Olga
    Kazes : „Mislila je na svet oko sebe koji pati, na društvo sa sve dubljim klasnim razlikama, na socialne nepravde koje su Srbina svele na plizavca za crkavicu, od prvog do prvog u mesecu.“
    OLGA, Srbin se digao i izasao na ulice. Svake nedelje. U svim gradovima Srbije. Gotov je !

    1 od 5 miliona

  2. Роб је једноставно неко ослобођен од слободе. Ако се боље погледа, ради се о математичкој операцији одузимања, у којој имамо две исте апсолутне вредности супротног знака. Дакле, наслов се може написати и као „Друштво српских нула“…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime