Država će drastično manje pomagati sportske klubove

0
762
Foto: pixabay.com

„Poreski obveznici imaju mnogo probema svojih. Zato ćemo davanja klubovima koji nisu razumeli da su reforme neophodne i da je privatizacija neophodna, neka nađu model koji im najviše odgovara. Država razume potrebe sporta, država će pomagati i dalje, ali će pomagati drastično manje.“   Predsednik Srbije Aleksandar Vučić o finansiranju sportskih klubova. (RTS, 8. 4. 2014. godine)

Aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u aprilu 2014, neposredno pre nego formiranja nove Vlade Srbije, da je jedino rešenje za sportske klubove u Srbiji privatizacija i poručio političarima da izađu iz sporta, a predsednicima sportskih klubova da se ne bave politikom.

RTS, 8. 4. 2014. godine
‘Svi oni klubovi koji nisu razumeli da su reforme neophodne, neka nađu model koji im odgovara. Država će im pomagati, ali drastično manje’, rekao je Vučić. On je naveo da računica za period od 2006. do 2014. godine pokazuje da je ogroman novac izdvajan za potrebe sportskih klubova – Crvene zvezde i Partizana i to zbog ‘pritisaka koji postoje iz oba kluba’.

Rekao je da su u fudbalu bila veća izdavanja za klub „Crvena zvezda“, a u košarci za „Partizan“. Kada je reč o fudbalu, „Crvena zvezda“ je dobila 249 miliona dinara na period od pet godina, a Vučić je precizirao da je to oko 400.000 evra godišnje.

RTS, 8. 4. 2014. godine

‘Prema njegovim rečima, košarkaški klub Partizan je na ime donacija i sponzorstava dobio od Dunav osiguranja 155 miliona dinara, a od Komercijalne banke milion i 715 hiljada evra. Za razliku od Partizana, KK Zvezda je od Dunav osiguranja dobila 46 miliona dinara, a od Komercijalne banke 450 hiljada evra, kazao je Vučić.
‘Na mene niko neće da vrši pritisak, sa mnom niko neće tako razgovarati, jezikom ucena, pretnji, sa mnom tako ne može, uđite u politiku pa se takmičite’, dodao je Vučić.

Da Vas podsetimo:  Ling Long – godinu dana kasnije

Kazao je da veze između tajkuna i navijača postoje i danas i da je to razlog što su mu navijači Partizana skandirali na utakmici. On je naveo i da ga „boli i pogađa skandiranje navijača“, koje, kako je rekao, nije zaslužio.

Nakon više od pet godina, u septembru 2019. godine, Vučić, sada kao predsednik Srbije, izjavio je da će po povratku iz Njujorka, gde je učestvovao na zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, objaviti tačan iznos novca dat „Partizanu“ i „Crvenoj zvezdi“ i da će se tada znati „koji je klub navodno nečiji ljubimac“.

Tanjug, 24. 9. 2019. godine

‘Cifre ću izneti zbog pravih navijača Partizana i pravih navijača Zvezde, a ne zbog političkih aktivista. Da zaista znaju šta se dešava i koliko smo novca dali. Uvek je lakše da imate izgovore za svoje neuspehe da budete velike žrtva ili veliki junak za svoj uspeh. To ćete ubuduće manuti preko grbače države jer ćemo jednom zauvek da izađemo sa svim podacima – rekao je predsednik. Vučić, koga navijači često „krive” za situaciju u fudbalu, jer je više puta naglasio da navija za Crvenu zvezdu i time je favorizuje, rekao je da će saopštiti konkretne cifre, jer je to važna stvar. To je važno da vide zašto sam peder, a koliko bi trebalo nekima da dam da ne bih bio peder – prokomentarisao je predsednik aludirajući na poslednji derbi i skandiranja navijača Partizana „Vučiću pederu”.

Ni nakon mesec dana, iako je kazao da će „lično izaći, da ne bi neko drugi pričao, sa kompletnim ciframa, koliko para…“, Vučić se nije oglasio, ali je to učinio ministar finansija Siniša Mali. Prema njegovim rečima, država je, na razne načine, od 2014. godine pomogla košarkaške klubove Crvena zvezda sa 1,626 milijarde dinara, a Partizan sa 1,217 milijardi dinara.

Da Vas podsetimo:  Srbija je jedina država u Evropi koja nije uvela sankcije Ruskoj Federaciji

Fonet, 22. 10. 2019. godine

On je rekao da je država, bilo direktno iz budžeta ili preko ministarstava, ili indirektno, preko javnih preduzeća za fudbalski klub Partizan dala 899,4 miliona dinara, a za Crvenu zvezdu 727 miliona.
Mali je objasnio da te podatke daje kako bi građani videli da država za oba kluba izdvaja i podržava ih podjednako i da se trudi da bude ‘uravnotežena na najbolji mogući način’.
‘Ovo je novac dat u gotovini, a tu je i podrška i kroz kredite, davanje različitih garancija i reprogram poreskih obaveza’, istakao je on i dodao da o dodeli tih sredstava odlučuje veliki broj institucija, a pored toga, javna preduzeća, poput Telekoma, sama usvajaju svoje budžete.

Dakle, za pet godina (od 2014. do 2019.), država je, piše list „Danas“, ovim klubovima dala oko 4,4 milijarde dinara ili oko 36,5 miliona evra. „Danas“ je ovaj iznos uporedio sa novcem koji država izdvaja za druge namene.

Danas, 24. 10. 2019. godine

‘Recimo za regionalni razvoj u ovogodišnjem budžetu izdvojeno je pet milijardi dinara, a 4,4 milijarde košta godišnje upravljanje granicom Srbije. U ovogodišnjem budžetu Srbije izdvojeno je 3,25 milijardi dinara za auto-put Preljina-Požega, a najavljeno je da će država da pomogne niški aerodrom sa duplo manje, 20 miliona evra. Recimo državni data centar koji bi trebalo da bude napravljen u Kragujevcu naredne godine koštaće 40 miliona evra.
Na kraju, u periodu od četiri godine, zaključno sa 30. junom 2018. godine, država je za lečenje dece u inostranstvu izdvojila 23 miliona evra.’

Budući da je u proteklih pet godina država za finansiranje „Crvene zvezde“ i „Partizana“ potrošila više od 36 miliona evra, a da je Aleksandar Vučić 2014. izjavio da će se „pomagati drastično manje“, njegovo obećanje ocenjujemo kao – neispunjeno.

Da Vas podsetimo:  Ima li u saopštenjima zvaničnih institucija mesta za “ustaše, šiptare i balkanskog Hitlera”?
Siniša Dedeić
Izvor: istinomer.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime