„Država najviše krši privatnost građana“

0
59
Foto: Nova ekonomija/ Čedomir Savković

Tokom 2020. i 2021. godine u Srbiji su registrovane 142 povrede prava na privatnost, saoštile su organizacije Partneri Srbija, Share Fondacija, Inicijativa A11, „Da se zna“, Atina i Beogradska otvorena škola. U tom periodu, 51 odsto povreda napravile su javne institucije, a 40 odsto privatne kompanije. Naglašava se da posebno zabrinjava što je među žrtvama povrede privatnosti bilo 11 maloletnika.

Kako se dodaje, povrede prava maloletnika najčešće su „praktikovale“ javne institucije i mediji. Slučajevi povreda privatnosti dostupni su u onlajn bazi na sledećem LINKU, koje predstavlja otvoreni javni resurs za buduća istraživanja i praćenje trendova.

Tri četvrtine povreda odnosilo se na neadekvatno korišćenje ličnih podataka građana, a zabeležene su i u odnosu na psihički i fizički integritet građana, kao i narušavanje privatnosti njihovog prostora.

Povrede informacione privatnosti najučestalije su u oblastima radnog prava i javne uprave, gde se izdvajaju prava potrošača, kao i povrede prava u sektora zdravstva, „što je posebno problematično tokom krize javnog zdravlja kakva je pandemija COVID-19“.

Kako se objašnjava, u bazu se upisuju povrede privatnosti u fizičkom svetu, one koje su nastale bez posredstva medija i one koje su nastale uz njihovo posredstvo.

Beleže se i u digitalnom svetu, nastale putem zvaničnih sajtova, društvenih mreža i sajtova bez uređivačke politike.

„Najčešće su povrede bez posredstva medija, 61 odsto, putem društvenih mreža imaju visok udeo, 18 odsto od ukupnog broja. Najviše je bilo na lokalnom nivou, 74 puta, zatim u onlajn prostoru 41 put, a na nacionalnom nivou 19 puta“, dodaje se u saopštenju.

Praćenje povreda privatnosti i nezakonite obrade ličnih podataka, kako se objašnjava, je važno zbog uvida u trenutno stanje ili smenu trendova. Na taj način se omogućava uvid u rizične situacije kojima je potrebno da se posveti pažnja.

Da Vas podsetimo:  Ne može vlada da povuče zakon koji je usvojila skupština

„U slučajevima ozbiljnih ili važnih povreda, informacije prikupljene na ovaj način mogu inspirisati ili olakšati vođenje strateških parnica u oblasti zaštite podataka o ličnosti“, dodaje se u saopštenju.

KAKO REŠITI PROBLEME?

Nedelja privatnosti, koju organizacija Partneri Srbija održava se od 24. do 27. januara u online formatu, biće prilika za razgovor pre svega o zaštiti podataka o ličnosti. Više informacija o tome dostupno je na sledećem LINKU.

Kako se ocenjuje, nema naznaka da će loš status prava na privatnost u Srbiji biti promenjen, jer mnogi faktori utiču na građanska prava i slobode, a jedan od velikih problema je što nemamo razvijenu sudska praksu u toj oblasti.

Javne institucije, kako se naglašava, treba da unaprede rukovanje podacima, znanje svojih zaposlenih, primenu mera zaštite podataka, kao i interne mehanizme za utvrđivanje nedozvoljene upotrebe podataka.

Kako se dodaje, privatni sektor treba da unapredi pravila postupanja sa ličnim podacima i prilagođavanje svojih poslovnih modela pravu na privatnost kako zaposlenih, tako i korisnika.

„Mediji neprofesionalnim izveštavanjem ignorišu dostojanstvo i privatnost građana zarad profita. Građani svojim ponašanjem, pre svega na društvenim mrežama i u onlajn prostoru, ne vode dovoljno računa o privatnosti drugih“, dodaje se u saopštenju.

Baza povreda privatnosti kreirana je u okviru projekta „Sačuvaj privatnost – odupri se pritisku“ koji podržava Delegacija Evropske unije u Srbiji.

https://novaekonomija.rs/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime