Država napravila pravni okvir da GIM i(li) neka druga firma kupi deo zastave oružja

0
1462
Foto: printscreen (glassumadije.rs)

Uzbunjivač iz  Krušika Aleksandar Obradović kaže da je sticajem okolnosti bio u prilici da od jednog zastupnika kompanije GIM, koju u pregovorima sa domaćim vojnim fabrikama najšešće predstavlja otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića – Branko (Stefanović) doznao da GIM, u saradnji sa jednom italijanskom kompanijom, najverovatnije BERETOM, planira da kupi deo kapitala Zastave oružja, najstarijeg industrijskog preduzeća u Srbiji i na Balkanu, inače, i jedinog proizvođača pešadijskog naoružanja, te lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu (pištolji i revolveri) i šire.

Poslovodstvo Zastave oružja, od kad je u novembru prošle godine na čelo te fabrike iz Krušika došao Mladen Petković, prekinulo je svaku komunikaciju sa javnošću, te od njih nismo mogli da dobijemo ni komentar o navodnoj nameri GIM-a da kupi deo Zastave. U fabričkom Sindikatu, pak, kažu da nemaju informacije te vrste, ali da ih mogućnost da se GIM, u saradnji sa nekom drugom domaćom ili inostranom kompanijom, pojavi kao kupac kapitala Zastave oružja, ne bi mnogo iznenadila.

  • Prošlogodišnjim usvajanjem Zakona  o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, kojim je predviđeno da domaći i inostrani investitori mogu da kupe do 15 odsto kapitala najznačajnijih domaćih vojnih fabrika (Zastave, Krušika, Slobode, Prvog partizana, Milana Blagojevića, Prve iskre…- prim. Z.R.), pri čemu njihovo ukupno učešće u vlaništu nad preduzećem ne može da pređe 49 posto, stvoren je zakonski osnov da GIM ili neka druga domaća ili inostrana firma kupi deo kapitala naše fabrike, protiv čega smo  se mi prošle godine snažno borili.
  • Protestujući protiv usvajanja takve zakonske mogućnosti, radnici Zastave oružja organizovali su, pre godinu i po dana, ulične demonstracije u Kragujevcu i Beogradu, ispred  Skupštinie Srbije, kao i prvi generalni štrajk u preduzeću u njegovoj novijoj istoriji, ali je sve bilo uzalud,  Zakon je usvojen, rekao je  danas za list DANAS i Glas Šumadije predsednik Sindikata u Zastavi oružju  Dragan Ilić koji je,  nakon tih protesta bio hapšen, dok mu se ovih dana sudi po krivičnoj prijavi predsednika fabričkog Nadzornog odbora, pukovnika Ivice Marjanovića.
Da Vas podsetimo:  Skoro 80% postavljenja vršilaca dužnosti nezakonito

Ističe, pritom, da fabrika sve više zapada u dužničko ropstvo,a da država, koja je  većinski vlasnik Zastave oružja ništa ne čini da je oslobodi tog balasta. Poreski dug Zastave oružja narastao je, prema njegovim  rečima, do svih 17 milijardi dinara, s time što i dalje, zbog kamata,  raste (od 2012. do 2019. narasatao za više od dve milijarde), dok su  gubici dostigli 30 miliona evra. Dugovi i gubici  već odavno su premašili vrednost fabričkog kapitala.

Država koja se, zaključcima Vlade Srbije iz 2011., 2012.i 2013., obavezala da će konverzijom dugova vojnih  fabrika u državni ulog u njihovom vlasništu da oslobodi  te fabrike dužničkog  rosptva, jedino u slučaju Zastave oružja ništa nije uradila. U ostalim vojnim fabrikama, koliko nam je poznato, konverzija je završena ili je u toku, dok u Zastavi se nije odmaklo dalje od najava, dok kamate koje čine oko 50 odsto dugova fabrike sve ozbiljnije ugrožavaju njene poslovne bilanse.

  • Mi smo državi predlagali da Zastavi oružju otpiše kamate, a dugove, kao i u ostatku namenske industrije, konvertuje. Država, medjuim, ne reaguje. Zašto, otvoreno je pitanje, kaže Ilić, napominjući da je, prošle godine, uoči usvajanja Zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, kojim se omogućava privatizacija vojne industrije, ministar odbrane Aleksandar Vulin u više navrata govorio o  BERETI kao potencijalnom partneru  Zastave.

Predstavnici BERETE, sredinom prošle godine, posetili su Zastavu i sa njenim tadašnjim menadžmentom razgovarali o mogućnosti za eventualno uspostavljanje poslovne saradnje dveju kompanija. Indikativno je, s druge, strane što je poslovanje Zastave oružja od kraja prošle godine, kad je došlo do prmene fabričkog menadžmenta, totalna nepoznanica i za zaposlene i za javnost. O rezultatima poslovanja fabrike ništa nije moglo da se čuje ni 27. oktobra, na Svetu Petku, kada kragujevačka fabrika tradiconalno evocira sećanja na isti dan davne 1853., kad su u Kragujevcu izliveni prvi topovi i haubice, čime je začet industrijski razvoj Srbije. A to nije moglo da se dozna, jer  prvi put u mirnodopskoj istoriji fabrike, povodom njenog dana,  nije organizovana  javna svečanost, na kojima su ranije, godinama i decenijama unazad , javno predstavljani rezulati poslovanja, kao i planovi za naredni period. Indikativno je i to što je predstavnik GIM-a Branko Stefanović nedavno dobio dozvolu iza proizvodnju oružja i vojne opreme.

Da Vas podsetimo:  Počelo suđenje zbog napada na “OK Radio” - osumnjičeni pretio i u sudnici, ispred imao organizovanu podršku

GRUJOVIĆ: DRŽAVA MORA DA OSTANE SUŠTINSKI VLASNIK

Bivši direktor Zastave oružja Dragoljub Grujović smatra da bi dokapitalizacija te fabrike, investicijama domaćih i(li) inostranih kompanija, u datim okolnostima, mogla da bude i dobra za preduzeće. Ali pod uslovom da  onih 49 odsto privatnog kapitala, usled političkog uticaja, ne nadjača 51 odsto državnog vlasništva u fabrici.

  • Država mora da opstane suštinski vlasnik i upravljač fabrikom oružja  iz više razloga, medju kojima je i bezbednost zemlje, tvrdi Grujović

Podeća da je svojevremeno  i američki Remington bio zaniteresovan za preuzimanje Zastave, ali da se tadašnje rukovodstvo zemlje, na čelu sa Borisom Tadićem, tome energično suprostavilo, poručujući da “vojna industrija nikada neće biti privatizovana”.

Zoran Radovanović
Izvor: glassumadije.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime