Država nije kupila set-top boksove pa siromašnima dele vaučere

0
995

Srbija je spremna za digitalizaciju, u aprilu će analogni signal najpre biti isključen u Vršcu, a jedina promena je to da će najugroženiji građani umesto besplatnih set-top boksova dobiti vaučere.

xBPAloXKako je Tanjugu objasnila državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, do ove promene u snabdedvanju građana besplatnim set-top boksovima došlo je nakon što je propao tender za javnu nabavku tih uređaja.

– Pre četiri nedelje dobili smo konačno rešenje Komisije za zaštitu prava procesima javnih nabavki koja je ponudu koja je bila najpovoljnija odbacila kao neprihvatljivu”, rekla je Matićeva i dodala da je problem bio to što firma koja je dostavila referencu nije napisala da je isporučilac bio zadovoljan.

n1LOmmc
Tatjana Matić (FOTO: SDP)

Dovedeni smo, kaže, u situaciju da je javna nabavka obesmišljena i taj postupak smo morali da obustavimo i pređemo na alternativne načine rešenja problema.

Zato je Vlada Srbije donela uredbu kojom je predviđena podela vaučera u vrednosti od 3.000 dinara najugroženijoj kategoriji stanovništva, kako bi mogli da nabave besplatne set-top boksove za prijem digitalnog signala, objasnila je Matićeva.

Građani će vaučere dobijati na adresu stanovanja, a uređaje će moći da nabave u najbližoj prodavnici u mestu u kojem žive.

Pretragom sajtova najpopularnijih kompanija koje prodaju set-top boksove, ustanovili smo da ne postoji nijedan set-top boks u vrednosti od 3.000 dinara. Tako da, građani koji budu dobili vaučere, moraće da izdvoje dodatnih 1.000 dinara kako bi mogli da gledaju digitalnu televiziju.

Podsetimo da je vaučerski sistem pomoći primenjen u gotovo svim državama gde je sprovedena digitalizacija, ali je Srbija, iz nekog razloga, odlučila da bude drukčija. Sada je jasno da je ta ideja od samog početka bila osuđena na propast. Zašto se nismo vodili iskustvom ostalih država?

Da Vas podsetimo:  Novinarka Verica Marinčić posle novih pretnji na Fejsbuku: Nije mi svejedno, ne znam šta je sledeće

Rok za prijavljivanje za dobijanje vaučera ističe 31. marta, kada je i najavljeno gašenje analognih signala.

DnKobCjSOPSTVENE ROKOVE NISU ISPOŠTOVALI – Izmenjeni rokovi za gašenje analognog signala:

Vršac – 30. mart, Subotica-Sombor i Kikinda – 27. april, čot-Venac – 18. maj, Avala 25. maj, Rudnik – Crni Vrh Jagodina, Tupižnica, Tornik – Ovčar i Deli Jovan biće isključeni u petoj grupi 1. juna, a za 15. jun predviđeno je isključenje predajnika Besna Kobila, Jastrebac, Kopaonik i Cer – Maljen.

—–
Državna sekretarka je dodala  da je do sada zahteve podnelo 138.750 građana.

– Pravo na vaučer imaju korisnici novčano socijalnu pomoć, penzioneri sa minimalnim penzijama koji su samci odnosno nosioci samačkog domacinstva, i korisnici prava na tuđu negu i pomoć, podsetila je takođe Matićeva.

Na osnovu prijava za vaučere, odnosno zahteva za dobijanje set-top boksove, kazala je državna sekretarka, resorno ministarstvo je sačinilo bazu podataka, tako da će vaučeri biti dostavljeni na kućne adrese građana.

Imajući u vidu to da rok za gašenje analognih singala ističe uspravo 31. marta, sirimašni građani koji do sada nisu kupili set-top boks neće moći da gledaju digitalnu televiziju.

Građani koji, pak, ne pripadaju nijednoj od navedenih kategorija set-top boksove mogu da nabave u radnjama koje nude tehničku opremu.

Predstavnici resornog ministarstva su obilazili te radnje i na terenu konstatovali da su one dobro snabdevene, ali i da cene varijuraju u zavisnosti od tehničkih karakteristika uređaja za prijem digitalnog signala, rekal je Matićeva.

Ona je pozvala građane da uređaje kupuju na domaćem tržištu, te koji imaju oznaku “digital tv“, a ne preko interneta ili na slične načine zbog žig garancije koja, kako je navela, obezbeđuje sigurnost.

Da Vas podsetimo:  Bogato kićenje podobnih medija

Matić je ukazala da je Srbija spremna za proces digitalizacije koji je ocenila veoma kompleksnim i složenim. Očekuje se, kaže, da će država od digitalizacije, u najgorem slučaju, imati zaradu od 75 miliona evra.

Inače, krajnji rok za digitalizaciju koji je propisala Evropske unija je 17. jun. Očekuje se, naime, da će u junu preko 95 odsto stanovništva biti pokriveno digitalnim signalom, rekla je Matićeva i napomenula da će to omogućiti besprekoran prijem TV signala na području cele zemlje.

Izvor: teleprompter.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime