Država opstruiše privatizaciju medija

0
777

2015-06-21_054341I pored dugo i pompezno najavljivanog izlaska države iz vlasništva u medijima zakonski rok će biti probijen. Koalicija za nadzor javnih finansija optužuje vlast za opstrukciju i traži „hitne odgovore“ od premijera Aleksandra Vučića.

Do 1. jula, datuma koji je predviđen prošle godine usvojenim Zakonom o informisanju i medijima kao krajnji rok za okončanje privatizacije, ostalo je svega 15 dana.

Iz Koalicije smatraju da je u tom roku nemoguće prodati medije i optužuju državnu administraciju za opstrukciju procesa.

Zbog toga su od premijera Vučića tražili da odgovori da li je Država odustala od sprovođenja zakona, odnosno da li je kršenje propisa posledica političke odluke ili administrativne i tehničke nesposobnosti.

Da li će biti utvrđena odgovornost službenika Ministarstva privrede, Agencije za privatizaciju i lokalnih samouprava za opstruiranje procesa privatizacije medija i ugrožavanje javnog interesa u oblasti informisanja građana?
U saopštenju „podsećaju“ predsednika Vlade da nesprovođenje zakona, izuzimanje pojedinih medija iz procesa privatizacije u poslednji čas i nepostojanje jasnog i javnog plana prodaje medija „vode ka već viđenim sumnjivim privatizacijama sa fatalnim posledicama po društvo“.

Podsetimo, izlazak države iz vlasništva u medijima je jedan od osnovnih ciljeva prošle godine usvojenog Zakona o informisanju i medijima. To je, pored ostalih, bio i uslov na kome je insistirala EU.

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime