Država saučesnik u otimanju obala: Masovna nelegalna gradnja na obali Dunava u Višnjici

0
439

Nelegalna gradnja obala reka nije karakteristična samo za Savski nasip, već je i obala Dunava sve češće meta privatizacije bahatih pojedinaca. Kako smo se uverili na licu mesta, na potezu od restorana “Dunavske terase” trenutno postoji oko trideseta nelegalnih vikendica, a nove niču velikom brzinom. Pored velikog broja objekata, na lokaciji postoji i mini ergela konja. Naš terenski tim je u obilasku ovog područja primetio veliki broj građevinskih mašina, radnike i kamione koji su vršili nasipanje stotina kubika zemlje i izvodili betoniranje obala. Obim radova je izuzetno veliki pa je jasno da se oni odvijaju uz prećutno ignorisanje nadležnih institucija.

Uvidom u katastar lako je utvrditi da su objekti izgrađeni nelegalno i bez dozvola, te da je u pitanju zemljište u javnom vlasništvu.  Nažalost slučaj gradnje u Višnjici je još jedan od pokazatelja da trenutna gradska administracija ne samo da ne želi da se obračuna sa kriminalom i korupcijom, nego više ni krije da dopušta privilegovani pojedinci mogu da rade šta god žele.

Ne davimo Beograd ponavlja da su obale reka prirodno i javno dobro koje mora biti dostupno svima. Izborićemo se da Beograd bude dobar grad za sve, gde važe jednaka pravila, gde se zakoni poštuju i gde gradska uprava služi građanima i štiti prirodne resurse.

Izvor: Ne davimo Beograd

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime