Kršenje prava na informisanje

Država u službi paradržave

0
1169

zasticeno-kropovano-web-sajt1-1U nedelju, tokom drugog kruga šiptarskih izbora na Kosmetu, srpska policija je dobila zadatak da spreči odlazak ljudi iz ostalog dela Srbije na Kosovo i Metohiju. Među onima koji su zaustavljeni (a jedan deo i zadržan) nalazili su se i novinari, koji su put Kosmeta krenuli da bi tamo zabeležili ono što će se događati tog dana na Kosmetu, a u vezi sa pomenutim ilegalnim izborima.

Slučajevi novinara Portala Novinar.de, novinara Igora Marinkovića ispred organizacije SNP „Naši“ i nezavisnog slobodnog novinara Borislava Stanojevića jasno govore u prilog tome da u Srbiji u informativnoj sferi vlada represija i da se ovde drastično povređuje sloboda izražavanja i sloboda informisanja.

Gotovo je neverovatno da se na takav način, danas u XXI veku, krše osnovna ljudska prava, u ovom slučaju pravo na slobodno izražavanje i slobodno informisanje javnosti, koje je zagarantovana Ustavom Republike Srbije (stav 46, stav1). U stavu 2. istoga člana Ustava, jasno se kaže pod kojim uslovima se može ograničiti takva sloboda, to jeste:

„Sloboda izražavanja može se zakonom ograničiti, ako je to neophodno radi zaštite prava i ugleda drugih, čuvanja autoriteta i nepristrasnosti suda i zaštite javnog zdravlja, morala demokratskog društva i nacionalne bezbednosti Republike Srbije.“

Iz citiranih ustavnih prava jasno proizilazi da je u nedelju sloboda izražavanja ograničena odlukom Vlade Srbije radi zaštite prava i ugleda Hašima Tačija i šiptarske Centralne izborne komisije, na koju se sada ista ta Vlada žali, jer su ovi smišljeno (a uz asistenciju OEBS-a) naložili da se glasački materijal odnese u Prištinu i da se tamo prebroje glasački listići.

Sprečavanjem slobodnog širenja informacija, izgleda, srpske vlasti, koje danas u svemu oličava srpski trijumvirat Dačić, Vučić i Nikolić, odlučile su da sačuvaju „autoritet“ ilegalnih šiptarskih vlasti, te da zaštite šiptarsko „javno zdravlje“ i njihove „nepristrasne sudove“. Konačno, Vlada Srbije angažovala je srpske snage reda da bi očuvala „moral“ šiptarskog „demokratskog“ društva sazdanog na besi i krvnoj osveti, kao i da bi očuvala „nacionalnu bezbednost“ ilegalne Republike Kosovo.

Da Vas podsetimo:  Juda u skupštini Srbije, opet

Dakle, državni vrh Srbije – koji se danas kune Evropskom unijom kao majkom rođenom, a koliko juče, po toj istoj Uniji neumorno su pljuvali – sprečava osnovna ljudska prava koja su u Evropskoj uniji odavno regulisana Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Naime, prema članu 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima sloboda izražavanja u najmanjem obuhvata „pravo izražavanja ideja i mišljenja i primanja i objavljivanja informacija“. To je zakonska odredba širokog obima u okviru koje postoji veliki prostor za razmatranje prirode prava i zakonitosti svakog ograničenja nametnutog od strane državnih organa. Evropski sud za ljudska prava daje široku interpretaciju navedenih u članu 10. stav 1. Konvencije i neprestano proširuje obim  takve zaštite. Klasična primer koji izražava postupanje Suda za ljudska prava utvrđen je u predmetu Hendisajd protiv Ujedinjenog Kraljevstva (1976.), u stavu 49, gde Sud navodi:

„Sloboda izražavanja predstavlja jednu od ključnih osnova demokratskog društva, jedan od osnovnih uslova napretka i razvoja svakog građanina. Prava iz člana 10. stav 2. primjenljiva su ne samo na ‘informacije’ ili ‘ideje’ koje su pozitivno prihvaćene ili smatrane bezazlenima, već i na one koje vređaju, pa i šokiraju ili uznemiravaju državu ili bilo koji deo njene populacije. Takvi su i zahtevi pluralizma, tolerancije i slobodoumlja bez kojih nema ‘demokratskog društva’.“

Začudo, aktuelne vladare Srbije nimalo ne zanimaju ni Ustav Srbije, niti pak Konvencija o ljudskim pravima. Ta Konvencija važi u onim državama koje su članice Evropske unije, ka kojima naš troglavi državni vrh „bezalternativno“ i teško posrćući korača. Time srpska vlast jasno pokazuje da ih ulazak u Evropsku uniju ne zanima, osim kao neka vrsta crvene krpe kojom mašu pred zbunjenim narodnim okom. Njihovo zalaganje za “evropske vrednosti“ samo je „žvaka“ koju svakodnevno uglavljuju u usta srpskom javnom mnjenju.

Da Vas podsetimo:  „Vakcinalna obaveza“ u ustavnom bezizlazu

Imamo i konkretan primer kršenja prava slobode izražavanja i slobode informisanja. Ispred organizacije „Naši“ dobili smo dokumenta koja u nastavku iznosimo. U pismu koje je medijima, prosleđeno ispred organizacije „Naši“, između ostalog se kaže:

„Pošto smo bili pred izbore sprečeni od strane policije da odemo na sever Kosova i slobodno i objektivno izveštavamo za vreme „kosovskih izbora“, i to bez ikakvog zakonskog osnova, osim sa objašnjenjem da je ‘direktiva došla iz Beograda’.“


U nastavku možete pročitati kompletnu službenu belešku izjave koju je u policiji dao novinar   Borislav Stanojević: pdf24x24

Pogledajmo šta na sve to kaže i Sindikat srpske policije pdf24x24

Redakcija

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime