Državna firma: rakija i čvarci i u radno vreme

0
968

Dok se često rukovodioci i disciplinske komisije trude da dokažu da je neko od zaposlenih pio alkohol u radno vreme, u niškom Narodnom muzeju rukovodici sve to sami pišu u izveštajima – i ne budu kažnjeni.

490x370_rakija3
Rakija pred kraj radnog vremena; foto:A.Kostić

U zvaničnom izveštaju koji je sredinom januara pisao povodom incidenta u toj ustanovi, finansijski rukovodilac Muzeja Ljubiša Nikolić naveo je da je tog dana poneo malo hrane i pića „da bi častio“.

S obzirom da sam imao jednu pljosku domaće rakije, sipao sam za nas trojicu po jednu čašu – piše Nikolić u izveštaju.

Međutim, kako objašnjava, “nisu ni počeli”, kada je u kancelariju ušao drugi kolega, počela je rasprava, koškanje i umalo nije došlo do fizičkog obračuna.

Onda je, zaključuje Nikolić u izveštaju, “sve izgubilo smisao, pa smo otišli kući”.
Šta kaže zakon?

Iako po Zakonu o radu, član 179, poslodavac može dati zaposlenom otkaz ukoliko dođe na radno mesto pod dejstvom alkohola ili upotrebi alkohol u toku radnog vremena, u Narodnom muzeju nije pokrenut ni disciplinski postupak.

Direktor niškog Muzeja Slaviša Popović, kaže da nije bilo razloga za kažnjavanje ili pokretanje disciplinskog postupka zbog alkohola, jer se „ništa nije ni dogodilo”.

Pošto nisu popili rakiju, nema razloga za kaznu – kaže direktor Muzeja

U tom konkretnom slučaju to se nije ni desilo, odnosno ,nisu ni probali to što je jedan od zaposlenih doneo kao svoj proizvod. Samim tim, kao direktor ne mogu da reagujem na nešto što se nije desilo. Dakle, oni nisu popili nijednu čašicu, jer je u tom trenutku ušao predsednik sindikata – kaže Popović.

On ističe da bi, u slučaju da su popili “i jednu čašu”, to bio razlog za kaznu.

Da Vas podsetimo:  Još jedna brutalna poruga poniženih i obezglavljenih

Niko nema pravo da donese piće, osim u posebnim prilikama poput slave i dana muzeja. Da li je to od tada ostalo, ja ne znam – objašnjava direktor niškog Muzeja.

Popović tvrdi da u muzeju nije bilo problema sa zaposlenima koji piju alkohol i napominje da će, u slučaju da ih bude, reagovati “onako kako je primereno, odnosno da će ih kazniti prema Zakonu o radu”.

P. B. , J. C.

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime