Državne milione bacili na logo firme

0
1075

550-lead-photo-1462359096-MGM2Sportski centar „Milan Gale Muškatirović“ (bivši „25. maj“), čiji se godišnji gubici mere u desetinama miliona dinara, platio je 2014. godine više od 23.000 evra za logotip, a od tada istoj firmi još nekoliko miliona dinara za grafički dizajn, otkriva Pištaljka

Ovaj iznos mnogo je veći od onog koji za dizajniranje logotipa traže poznate svetske firme za dizajn i u rangu je, na primer, sa iznosom od 33.000 dolara koliko je na vrhuncu svoje moći pre dvadeset godina američki energetski gigant „Enron“ platio za logotip čuvenom umetniku i dizajneru stotina logotipa Polu Randu.

Sportsko-rekreativno-poslovni centar „Milan Gale Muškatirović“, kako glasi pun naziv ovog javnog preduzeća čiji je osnivač beogradska opština Stari grad, platio je firmi „View of New“ vlasnika Bora Miševića u aprilu 2014. godine 2.722.500 dinara za kupovinu žiga (logotipa) i grafički dizajn, što je iznosilo tačno 23.494 evra. Prethodno je rukovodstvo centra procenilo da kupovina žiga vredi i više – 2.800.000 dinara bez PDV-a, čak je u februaru iste godine doneta i odluka o dodeli ugovora firmi „View of New“ u tom iznosu, ali je nabavka naprasno obustavljena u martu pošto je u centar „Milan Gale Muškatirović“ stiglo negativno mišljenje Uprave za javne nabavke. Uprava je procenila da se ne može primeniti pregovarački postupak bez objavljivanja poziva za podnošenje ponuda, na šta se „MGM“ pozvao zbog „zaštite isključivih prava“ povezanih sa umetničkim razlozima

Zanimljivo je da je rukovodstvo sportskog centra koristilo isti taj logotip i pre nego što ga je kupilo, između ostalog i na dokumentaciji u vezi sa ovom javnom nabavkom. Vladimir Smiljanić, koji je u centru „Milan Gale Muškatirović“ zadužen za javne nabavke, tražio je da mu pitanja u vezi sa kupovinom žiga pošaljemo imejlom. Kada smo ga par dana kasnije pozvali tražeći odgovore, rekao je da mora da ih odobri direktor Branislav Krekić i da ćemo ih dobiti. Do danas nikakav odgovor u vezi sa spornom nabavkom nismo dobili.

Da Vas podsetimo:  Počela borba za funkcije

Branislav Krekić je inače visoki funkcioner Demokratske stranke, bio je i poslanik te stranke u skupštini Srbije, a „Večernje novosti“ su u januaru 2012. godine objavile da je stranci donirao čak 291.000 dinara.

Zig Gale(1)Firma „View of New“ upisala se kao vlasnik žiga sportskog centra „Milan Gale Muškatirović“ u decembru 2013. godine, par meseci pre nego što je to javno preduzeće raspisalo javnu nabavku za kupovinu žiga. Godinu dana kasnije, umesto firme Bora Miševića kao nosilac prava u Zavodu za intelektualnu svojinu upisuje se sportski centar. Međutim, uplate na račun firme „View of New“ time ne prestaju.

U martu 2015. godine „Milan Gale Muškatirović“ uplaćuje joj 2.990.000 dinara za „usluge grafičkog oblikovanja“, a pre manje od dva meseca ponovo isplaćuje novac za istu namenu. Podaci o visini ove poslednje uplate se razlikuju – na portalu javnih nabavki upisan je iznos od 4.000.000 dinara, a o odluci o dodeli ugovora 770.000 dinara bez PDV-a. Ako su podaci sa portala tačni, firmi „View of New“ je sportski centar „Milan Gale Muškatirović“ za poslednje dve godine isplatio ukupno 9.712.500 dinara.

Gubitak sportskog centra u 2014. godini bio je više od 58 miliona dinara, a godinu dana ranije više od sto miliona dinara.

Opština Stari grad, u kojoj je na vlasti Demokratska stranka, takođe ima višemilionsku saradnju sa „View of New“. Kako je utvrdila Državna revizorska institucija, ta opština je u martu 2013. zaključila ugovor vredan 4.062.000 dinara za usluge „unapređenja imidža Gradske opštine Stari grad i svih izabranih i postavljenih lica“. Revizori su utvrdili da je novac isplaćivan bez validne knjigovodstvene dokumentacije.

Vladimir Radomirović

Pištaljka

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime