Državni udar na mozak birača

0
889

Tadić i VučićU finišu predizborne kampanje se sve jače puca i iz svih oružja. Aleksandar Vučić ponovo optužuje Demokratsku stranku i njenog čelnika Dragana Đilasa da Srbiji prizivaju ulične nemire poput bosanskih i ukrajinskih. Dok Đilas sve negira, SNS je svog šefa pojačao u istom tonu, ukazujući javnosti da DS namerava da udari na stabilnost zemlje. Naprednjacima blizak tabloid objavljuje kako je Bezbednosno-informativna agencija došla do informacija da su u osmišljavanje spontanih nemira, osim Đilasa i ekstremista uključeni i „neki stranci“.

Vučić je, gostujući na dve televizije u istom danu istakao da nikome neće dozvoliti nasilno preuzimanje vlasti.

– Brine me ekstremizam koji Đilas, tajkuni i razne ekstremističke partije pokušavaju da uvedu u Srbiju. Imate izbore 16. marta i SNS će prihvatiti svaki rezultat, ali da batinanjem i puškama dolazite na vlast, taj film nećete gledati u Srbiji – „zapretio“ je Vučić.

Đilas uzvraća da DS nikad neće pozivati na rušenje, ili paljenje zgrada.

395491_022704c6_f

Dragan Đilas: Kakav je mentalni sklop čoveka koji može već dve godine da organizuje linč mene i mojih najbližih

– O ekstremizmu govori onaj ko je pozivao da se ubije sto muslimana za jednog Srbina. Javno pitam kakav je mentalni sklop čoveka koji može tako nešto da izjavi, a inače već dve godine organizuje linč mene i mojih najbližih i sa čijih mitinga se šalju poruke da seme Dragana Đilasa treba da se zatre – naveo je lider DS-a.

Da ta stranka nikada nije bila za nasilje, ukazao je i savetnik bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića, Nebojša Krstić. On je odgovornost za širenje atmosfere nasilja prema političkim protivnicima vidi u SNS-u, čija saopštenja imaju „militantni ton koji proizvodi atmosferu nasilja“. Ovim je Krstić aludirao na saopštenje naprednjaka koji ističu da Đilas pokušava da sa ekstremistima i tajkunima izazove nezadovoljstvo, kreira nemire i ugrozi stabilnost.

Zloupotreba BIA

Da Vas podsetimo:  Arheologija je pokazala čime se jelo u srednjovekovnoj Srbiji

Kako „Vesti“ saznaju u BIA, ta agencija nije sačinila bilo kakav izveštaj u kom se pominje mogućnost državnog udara niti o tome imaju saznanja.

– Mi nikakav izveštaj o tome nismo dostavili Vladi Srbije, pa ne znamo otkud takvi napisi u nekim medijima – rekao nam je izvor u BIA. U razgovoru sa nekoliko pripadnika ove Agencije, oni nisu krili ogorčenost zbog zloupotrebe BIA u predizbornoj kampanji.

Bezbednosno-informativna agencija, prema pisanju tabloida bliskog Vučićevom kabinetu, poseduje informacije o planu za izazivanje nemira, o čemu je, kako objavljuju, nedavno obavestila najviše predstavnike vlasti. U izveštaju je navodno navedeno da tajkuni, ekstremisti i stranci planiraju da najkasnije na jesen u Srbiji izazovu „spontane“ nemire, koji bi doveli do konflikta i nasilne promene vlasti.

Operativci BIA, navodno, upozoravaju da više organizovanih grupa ima interes, da vlast, izabrana 16. marta, bude što pre srušena.

Priprema za represiju

Politički analitičar Đorđe Vukadinović ocenio je da, osim za mobilizaciju biračkog tela uoči izbora, ovakav nastup SNS-a predstavlja i postizbornu strategiju i vrlo moguću najavu represivnih mera.
– Deluje kao da vlast u slučaju da dođe do izraženog nezadovoljstva stanjem u zemlji, to tumači kao deo nekakvog scenarija i hoće da mogući socijalni bunt pretvori u zaveru protiv sebe – kaže Vukadinović za „Vesti“.

UNS ne zna šta da radi

Ljiljana Smajlović, predsednica Udruženja novinara Srbije, kaže za „Vesti“ da ne vidi šta ova strukovna organizacija treba da uradi povodom sve češćih uznemiravanja javnosti netačnim informacijama.
– Kako mi da sprečimo bilo koji medij da piše ono za šta kažu da imaju saznanja. Ako vi imate neki predlog, slobodno ga iznesite – kaže Smajlovićeva.

Plašenje naroda bez sankcija

Da Vas podsetimo:  Vučić: Imena ministara iz SNS biće poznata u nedelju

Do oktobra prošle godine, odnosno januara ove godine „uznemiravanje javnosti“ bilo je deo Zakonika o krivičnom postupku, ali je ta norma ukinuta. Sada ni objavljivanje navodne pripreme državnog udara, što bi trebalo da uznemiri svakog čoveka, više nije nešto zbog čega bi autori mogli da odu pred sudiju. Zanimljivo je da je poslednji funkcioner u Srbiji koji je saslušavan zbog „uznemiravanja javnosti“ bio Goran Ješić iz DS-a kada je objavio da je nivo štetnog aflatoksina u kukuruzu preko dozvoljene granice. Razlika između kukuruza i „državnog udara“ je u tome što je u slučaju aflatoksina razloga za uznemirenje bilo.

– Ne želim da se izjašnjavam o pisanjima medija. Oni nisu organ javne vlasti i ja ih ne kontrolišem, a šta o njima mislim je moja privatna stvar – rekao je za „Vesti“ Saša Janković, zaštitnik građana.

Potcenjuju građane

Vlast izmišlja protivnika misleći da će tako motivisati građane da glasaju za njih. To je očigledna manipulacija i žalosno je što se pojedini mediji stavljaju u funkciju partija – kaže za Vesti“ Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije. On smatra da se radi o potcenjivanju građana i da ljudi znaju da iza tih napisa ne stoji ništa ozbiljno.

D. Dekić – Vesti

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime