Državno podmetanje tzv “republike Kosovo“

0
1568

Navodno su se neke stvari promenile od posete Aleksandra Vučića Kosovu i Metohiji pre samo nedelju dana.

Print skrin stranice separatističkog „ministarstva“ na čijem je čelu Jevtić. Klikom na VEZU poseti stranu.

Međutim, ta poseta od nekih okarakterisana kao „prikrivanje umešanosti u ubistvo“ nastavlja se prikrivenim ubijanjem preostalih tragova državnosti u južnoj srpskoj pokrajini!

Naime, nakon što je državna medijska kuća „Tanjug“ prenela nekoliko detalja o teškom i krajnje nezavidnom položaju Srba u Orahovcu, gotovo neprimetno je provučena nadležnost podmetačine lažne albanske države na tlu Kosova i Metohije. Povod za izveštavanje o Orahovcu bila je poseta gimnaziji i Osnovnoj školi ministra prosvete Mladena Šarčevića i direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića. U nastavku, bez ikakvog naglašavanja o kome se precizno radi, Tanjug je dodao a ostali mediji preneli „i potpredsednik kosovske vlade i ministar za povratak Dalibor Jevtić“.

Ovaj poslednji, Dalibor Jevtić, potpredsednik je takozvane vlade šiptarskih separatista i on predstavlja tzv „republiku Kosovo“. Njegovo pominjanjei prisustvo ne mogu da budu slučajnost jer u srpskim institucijama on nema nikakvu nadležnost niti je zaposlen pri njima. Čak i da jeste ovde je on naveden u upravo sa funkcijom koju obavlja pri administraciji takozvane „republike Kosovo“.

Jasno je da se potrebe Srba sa Kosova i Metohije, o čemu ne možete da čitate ili vidite ništa u medijima kako ne bi otkrile pogubnu politiku vlasti, sada koriste kako bi se što intenzivnije stvari promenile. Ali ne na bolje jer posredi je predaja ovih Srba u ruke šiptarskim separatistima, istim onim od kojih Srbi ni 18 godina posle okupacije nemaju mira i žive izolovano, van svake normalnosti i životnih tokova.

Upravo se o tome i ovaj put govorilo da bi se opravdalo prisustvo i sve intenzivnije aktivnosti šiptarskog kvazi-ministra Jevtića a pod pokroviteljstvom i sa pristanskom srpske Vlade. To, kada se sagleda iz pravog ugla i vidi da su srpski političari svesni života Srba na KiM i da te iste zloupotrebljavaju u političke svrhe, pokazuje još jasnije monstruoznost režima koji trenutno vlada u Srbiji a na čije se čelu već nekoliko godina nalazi Aleksandar Vučić.

Da Vas podsetimo:  Balkanski ekonomski tigar i gde smo mi

Tako, pripremajući teren za privođenje izdaje kraju, što će po svemu sudeću biti prestavljeno kao „najbolji mogući potez“ srpskih izdajnika, Tanjug prenosi iskustva dece iz Orahovca:

Petar Šarić, koji ima devet godina, stidljivo je rekao da ide u treći razred i da bi voleo da ima više drugova.
„Dobro je, samo što hoću još da imam društvo, malo nas ima, ne družimo se sa albanskom decom pošto nas ona biju i neće da se igraju sa nama“, kaže Petar.

Njemu će sada verovatno šiptarski ministar još više da pomogne iako ni on ni srpska Vlada nisu učinili godinama baš ništa da olakšaju život Srbima na KiM.

Damjan, star pet godina, kaže da mu je lepo, da ima drugare, da je bio u centralnoj Srbiji samo u Valjevu gde ima rodbinu i da mu se tamo svidelo.

„Zovem se Mateja Baljošević, imam osam godina, imam sedam i po, ali ću u martu da napunim osam. Lepo je, imam drugare, ali nemam nijednog drugara Albanca, jer nas oni biju, bacaju kamenje… tako da se igramo u našoj ulici“, priča Damjan (ili već Mateja, to samo Tanjug i ta ugrožena deca znaju).

Danijela Milenković, stara 31 godinu, rekla je Tanjugu da je od rođenja u Orahovcu i da su se već navikli na takav način života.

„Ovde živim – da, da, da. Od samog početka, nismo se odselili, ovde ima oko 300 stanovnika. Kao što ste videli, živimo u malom okruženju. Najveći problem je što se narod ne zapošljava, teško je što se tiče toga… Škola nije adekvatna za boravak dece“, kaže Danijela Milenković.

Danijela naglašava da je zapošljavanje veoma važno za opstanak naroda u srpskim sredinama.

Da Vas podsetimo:  Deset godina Prosvjetinih škola u Austriji

„Jeste teško to što smo u albanskom delu, ipak, narod se prilagodio, živi u enklavi – dan za danom. Živimo oko jedne crkve, tu je sav srpski narod iz Orahovca, živimo u krugu od 100 do 200 metara i to je to. Sa Albancima ima kontakata, ali je to tako da što se više izbegava to bolje. Kada prolaze dobacuju, ali narod je već oguglao“, rekla je ona.

Deci je, kaže Danijela, veoma teško u tim uslovima, jer ne izlaze – nemaju gde da se igraju, kada padne mrak zatvara se kuća, nemaju igralište, niti neke druge aktivnosti.

Škole u Srbiji imaće partnersku ustanovu na KiM i „Zmaj Jovina“ gimnazija u Novom Sadu biće prijatelj sa gimnazijom u Orahovcu. Vrlo je zanimljivo da sve srpske institucije koje prelaze u ruke šiptarskih separatisti i takozvani „Tačijevi Srbi“ svoje najprisnije veze i „podršku“ imaju već godinama upravo u Novom Sadu i Vojvodini. Ko bi mogao da zna zašto je to tako?

Naravno, nije mogao da izostane trenutak promocije Aleksandra Vučića pa je najavljeno i veće zapošljavanje Srba sa tog područja i posle prošlonedeljenog razgovora građana sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Lapljem selu, za desetak dana u Velikoj Hoči biće otvorena ispostava Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije.

Biće lako proveriti sve ove navode već za neki dan ali Srbi sa KiM odavno znaju da je obećanje ludom radovanje. A sve što bude učinjeno – neminovno bude na njihovu štetu. Kao što je na primer rečeno da će srpska prosveta na KiM nastaviti da funkcioniše kao i do sada ali da je potrebno uvesti i „neke promene“. Da li prisustvo Dalibora Jevtića nagoveštava te „promene“? Sasvim izvesno, da.

Da Vas podsetimo:  Australija zabranjuje ustaška znamenja

Redakcija KM Novina je pokušala da ovu podmetačinu na javnom servisu (RTS) debunkira ali nam to nije bilo dozvoljeno uprkos dokazima koje smo priložili. To je još jednom potvrdilo da i državna televizija svesno učestvuje u predaji svog naroda u ruke šiptarskim separatistima i teroristima da o njima „brinu“.

Srbi koje su ovaj put zloupotrebili predstavnici vlasti, žive u enklavi Gornji Orahovac na Kosovu i Metohiji, gde živi ukupno oko 300 Srba u krugu od 100 do 200 metara, meštani kažu da im je teško, ali da im posete iz centralne Srbije „puno znače, jer vide da, ipak, neko misli na njih“.

kmnovine.com

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime