DS nije 2008. imao većinu, a formirao je vlast u Beogradu

0
30
Vladimir Orlić / Foto: printscreen (Istinomer)

“Oni su tada pravili većinu sa defakto opozicionom izbornom listom SPS. SPS je bio čista opozicija pre izbora, onda su oni sa njima rešili da prave koaliciju i to im je bilo legitimno, a sad će da kažu nešto kao zameraju legitimitetu danas, nije nego. Pa, ni tada nisu imali većinu. Izborna lista DS tadašnje 45 odbornika, a SPS šest, u zbiru 51. Nema 56, nemaju za većinu, nego ih je manjinski podržao LDP. Imali su manjinsku vlast u Beogradu koja je izabrala Dragana Đilasa.” – Vladimir Orlić, član Predsedništva SNS o formiranju vlasti u Beogradu 2008. godine (TV Happy, 11. 6. 2022. godine)

U danu kada je konstituisan novi saziv Skupštine grada Beograda, a za njenog predsednika ponovo je izabran socijalista Nikola Nikodijević, glasovima 56 odbornika SNS-a i SPS-a i glasom nezavisnog odbornika Vuka Stanića, koji je prethodno isključen iz POKS-a, član Predsedništva SNS-a Vladimir Orlić bio je gost jutarnjeg programa televizije Happy.

Komentarišući konstituisanje gradskog parlamenta, Orlić je rekao kako “tajkunski predstavnici” u Skupštini grada ponavljaju “kao papagaji” da im je sporan legitimitet većine, a onda ispričao kako je izgledala većina u gradskom parlamentu 2008, kada je za gradonačelnika izabran Dragan Đilas, tadašnji kandidat Demokratske stranke.

Manje su dobili, manje odbornika imali, njima je bilo legitimno da oni tada formiraju većinu, a nije legitimno sa više da formiraš većinu”, rekao je Orlić, govoreći o rezultatu DS-a na lokalnim izborima 2008.

Onda je podsetio da je DS tada formirao koaliciju sa Socijalističkom partijom Srbije, rekavši da je i ona imala manje odbornika nego sadašnja gradska vlast.

Oni su tada pravili većinu sa defakto opozicionom izbornom listom SPS. SPS je bio čista opozicija pre izbora, onda su oni sa njima rešili da prave koaliciju i to im je bilo legitimno, a sad će da kažu nešto, kao zameraju legitimitetu danas, nije nego. Pa, ni tada nisu imali većinu. Izborna lista Demokratske stranke tadašnje 45 odbornika, a SPS šest, u zbiru 51. Nema 56, nemaju za većinu, nego ih je manjinski podržao LDP. Imali su manjinsku vlast u Beogradu koja je izabrala Dragana Đilasa i njegove strukture, slično kao sad Abazović u Crnoj Gori. To je sve bilo legitimno i onda će danas takvi da vam kažu nije legitimno kada imaš većinu, kada imaš 56, a i više, kao što vidite 57 od 110”rekao je Orlić.

Da Vas podsetimo:  U Evropi prvi smo počeli masovnu imunizaciju

Ne ulazeći u Orlićeve kvalifikacije o “tajkunskim” odbornicima, proverili smo njegove tvrdnje da je vladajuća koalicija u gradskom parlamentu 2008. imala manje odbornika nego sadašnja većina okupljena oko naprednjaka.

Kakvi su, dakle, bili rezultati beogradskih izbora pre 14 godina, na kojima su se za gradonačelničku fotelju borili demokrata Dragan Đilas i radikal Aleksandar Vučić?

Na izborima u Beogradu 11. maja 2008. lista “Za evropski Beograd – Boris Tadić” osvojila je 45 mandata, “SRS – Tomislav Nikolić” 40, “DSS – Nova Srbija – Vojislav Koštunica” 12, “LDP– Čedomir Jovanović” sedam i lista SPS – PUPS – JS šest odborničkih mandata.

Istog dana, pored lokalnih, bili su održani i vanredni parlamentarni izbori, na kojima je pobedu (skoro 1,6 miliona glasova ili 102 mandata) odnela lista ”Za evropsku Srbiju – Boris Tadić”, koju su, pored DS, činile G17 plus, Sandžačka demokratska partija, Srpski pokret obnove i Liga socijaldemokrata Vojvodine. Budući da pobeda liste oko DS nije bila dovoljno ubedljiva da sama formira republičku vlast, a da postizborna koalicija nije bila moguća sa SRS i koalicijom DSS-NS, koje takođe zajedno nisu imale dovoljno mandata da forimiraju vladu, SPS je bio “tas na vagi” koji je odlučio ko će biti u vlasti.

U pregovore o republičkoj vlasti sa SPS-PUPS-JS prvi su krenuli SRS i DSS-NS, dok su na nivou Beograda ove stranke sklopile sporazum o formiranju gradske vlasti u Beogradu. Ipak, pregovori na republičkom nivou su propali jer socijalisti nisu pristali na predlog DSS o poništavanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU. Pošto je bilo jasno da će vladu formirati predstavnici koalicija “Za evropsku Srbiju” i SPS-PUPS-JS i manjinskih stranaka, socijalisti su u poslednjem trenutku promenili odluku za Beograd.

Da Vas podsetimo:  Onaj ko blokira puteve to radi protivzakonito

Raskid sporazuma o prestoničkoj vlasti sa SRS i DSS-NS, lider socijalista Ivica Dačić objasnio je tvrdnjom da bi koalicija Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i SPS u Beogradu ugrozila opstanak Vlade Srbije.

Đilas je rekao da je logično da glavni grad ima vlast istovetnu onoj na nivou Republike, kao i da je Beograd “lokomotiva našeg voza koji ide u Evropu i bolji život”, a da “lider radikala Vojislav Šeselj ne može da bude mašinovođa tog voza”. On je rekao i da veruje da će biti gradonačelnik “pre svega zato što sam dobio najviše glasova građana” i dodao da “davno traži pomirenje sa SPS”.

Dragan Đilas izabran je za gradonačelnika glasovima 58 odbornika, a formiranje vladajuće koalicije stranaka liste „Za evropski Beograd“ i Socijalističke partije Srbije i PUPS-a, koju je podržavala Liberalno demokratske partija, naišla je na kritike opozicije. Odbornici Srpske radikalne stranke i Demokratske stranke Srbije ocenili su da je formirana “neprirodna koalicija, jer je stvorena samo iz interesa”.

Dakle, lista “Za evropski Beograd”, čiji je stožer bila Demokratska stranka, 2008. godine jeste napravila postizbornu koaliciju u Beogradu sa do tada opozicionim SPS-om. Koalicija oko demokrata imala je 45 mandata, a koalicija oko socijalista šest – ukupno 51 odbornika u Skupštini grada i manjinsku podršku LDP-a. To jeste manje od trenutne većine u gradskom parlamentu, koju čini 56 odbornika SNS-a i SPS-a, odnosno 57, računajući nezavisnog odbornika Vuka Stanića, koji je prethodno isključen iz POKS-a. Stoga za izjavu koju ocenjujemo i u kojoj tvrdi da DS nije imao većinu 2008. kada je formirao vlast u Beogradu, Vladimir Orlić dobija ocenu “istina”.

Podsećamo da je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas od predsednika Aleksandra Vučića tražio nove izbore u Beogradu jer, kako tvrdi, lista SNS-a nema legitimitet da formira vlast. Njegovo objašnjenje je bilo da vlast u Beogradu ne može da se napravi jer je odnos odbornika 55:55.

Da Vas podsetimo:  Kakve veze dojave o bombama imaju sa vakcinacijom osnovaca? Nikakve

Složili smo se da vlast mora da ima legitimitet a da to ne bi bilo tako ukoliko bi odbornici partija, koje su do izbora bile opozicione, prešli na stranu SNS”, izjavio je Đilas nakon sastanka sa Vučićem 11. aprila.

Vučić je odgovorio da SNS ima većinu da formira vlast u Beograd, ali “ukoliko najjača opoziciona lista smatra da treba da idemo na prevremene gradske izbore, ići ćemo”.

“Zdravu državu možete da imate samo dok se ne postavlja pitanje legitimiteta. Nije važno kad me vređaju, ali pitanje legitimiteta je suštinsko pitanje”, rekao je predsednik države i SNS-a, istakavši da će zahtevu opozicionog lidera da izađe u susret, premda je mišljenja da pitanje legitimiteta u Beogradu nije sporno.

Izvor: Istinomer

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime