Dugački, betonski zid, iza njega geto

0
921

Romsko naselje u bugarskom Vidinu odeljeno je od grada betonskim zidom. To nije jedini problem sa kojim se Romi suočavaju. Reporterka DW je mesec dana živela u tom naselju i prenosi utiske.

0,,18364528_303,00

Mesec dana sam živela u ulici Galeb (чайка). Nije loše tuda prošetati. Ali jeste loše kada ti ta adresa stoji u ličnoj karti – tako bar misle mnogi. Moja komšika Radostina (pravo ime poznato redakciji) uspela je da se zaposli kao prodavačica i radila je čitava dva dana, sve dok poslodavcu nisu stigli njeni papiri u kojima se pominje čuvena ulica Galeb. Dobila je otkaz. Jer u Galebu žive samo Romi, a prema jednoj anketi, 48 odsto Bugara ne želi da bude u istom radnom kolektivu sa „Ciganima“.

„Imate pasarelu“

Doselila sam se 8. marta, sa nešto potrepština, puno saveta, nekoliko brojeva telefona i kartom grada – inače potpuno neprimenjivom na ovo naselje. Jer na planu deluje da je naselje direktno povezano sa gradom Vidinom na severozapadu Bugarske. Na tom planu nije ucrtan kilometarski betonski zid koji u stvarnosti postoji. Tek dugo pešačenje preko lokalnog groblja može vas odvesti do Vidina. Gradske vlasti kažu da zid Rome ne odvaja nego štiti njihovu decu – od vozova koji prolaze obližnjom prugom. Kao da drugde nema vozova. I još gradske vlasti skreću pažnju da postoji jedna pasarela.

„Moju majku bole noge, ne može da se penje stepenicama. Zato prođemo kroz rupu“, priča petogodišnji Mitko. Svakog jutra oko devet sati prolazi kroz tu rupu. Jer njegov vrtić je sa druge strane šina. Pre devet godina je romsko naselje imalo sopstveni vrtić, ali ga više nema. Sva deca idu istim putem kao Mitko, kroz rupu u betonskom zidu, do grada. Sramota je taj zid, kažu u naselju. A objašnjenje gradskih vlasti – licemerno. Jedan penzioner ovde priča kako se za 40 godina koje pamti pre postavljanja zida na pruzi nije desila nijedna jedina nesreća.

Da Vas podsetimo:  Najsočnija gibanica na svetu: Nov i originalan recept za omiljeno tradicionalno jelo

0,,18364532_401,00
Loše je već imati adresu u ličnoj karti na kojoj piše da ste iz ulice Galeb

„Sve je to namerno“, kaže i Dimiter, čovek koji je upravo ostao bez posla. Ne zato što je Rom, nego zato što je firma ukidala radna mesta. Nikakvo čudo u Vidinu, gradu sa najvećom stopom nezaposlenosti u celoj Bugarskoj – oko 23 odsto. Samo u martu su otpuštene stotine ljudi. Sa Dimiterom razgovaram u njegovom poplavljenom dvorištu. Stotine kuća u naselju maltene plutaju jer nema pumpe koja bi ispumpala podzemne vode. Još jednom pitam za zid, šta je tu „namerno“ i čija je „namera“? Dimiter ćuti. Tipično je ovde da ljudi psuju zid, govore o teškoćama i diskriminaciji, ali nemaju objašnjenje zašto je to tako i ko hoće da bude tako.

„Samo nam fali policijski čas“

Iz evropskog ugla su stvari jasne: zid kojim se izoluje jedna etnička manjina je zid kojim se uspostavlja geto – bez obzira kakvo glasi izgovor etničke većine ili gradske uprave. Zid je građen poreskim novcem, na silu i uprkos peticijama Roma iz naselja. U Bugarskoj će teško neko pomenuti reč geto – i sami Romi je odbijaju. Za njih je to uvreda. „Ne živimo u getu, mi smo potpuno normalni ljudi“, čuje se često. Geto je za njih pečat kojim bi večno bili označeni kao manje vredni. Argument da geto svedoči o predrasudama većine ovde ne razumeju.

Romsko naselje u Vidinu zove se Novi Put (Hов път). Cinično to zvuči, posebno danas kada od Novog puta nema direktnog puta do grada. Zaobilazna staza preko groblja takođe je zatvorena – tamo su radovi za novi gradski vodovod na koji građani Vidina dugo čekaju. Za sada su dobili samo 15 kilometara razrovanih puteva, proneveren javni novac i gradonačelnika koji je optužen za korupciju. Sve to jednako pograđa i Rome odavde, jer i oni su građani. Zapravo, pogađa ih i više – vodovodna mreža uopšte neće proći kroz njihovo naselje.

Da Vas podsetimo:  Nemački mediji o Srbiji: Ovde se živi kao da nema korone

0,,18321192_401,00
Poplave su oštetile mnoge kuće u ovom naselju

„Samo nam još fale kontrolni punktovi i policijski čas“, kaže ogorčeno Dimiter. U gradskoj upravi opet imaju spremno objašnjenje. Kao za zid. Vodovodne ceve, eto, nikako ne mogu do romskog naselja jer tamo kuće uglavnom nisu legalizovane. „Biće svakako i barikada. Recimo da bi sprečili krađu sekundarnih sirovina“ – Dimiter ovo ne kaže u šali. Njemu i njegovim sunarodnicima život u naselju retko daje povod za smeh. Razgovori su svi slični, puni problema, poplava, nezaposlenosti, izolacije. Novi put, jednosmerna ulica.

Autor Tatjana Vaksberg

Dojče vele

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime