Đukanović oslikan na fresci

0
1200

freska-u-podgorici

PODGORICA – Na ktitorskoj fresci u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici oslikan je lik sličan premijeru Milu Đukanoviću, a podgorički paroh Velibor Džomić nije želeo ni da potvrdi, ni da demantuje da je u pitanju aktuelni predsednik Vlade Crne Gore.

“Ima nekih koji u jednom liku na ktitorskoj fresci prepoznaju Đukanovića, a drugi ne. To je i razumljivo, jer freske, pored svoje sakralnosti, imaju i umetnički izraz tako da nije čudno da se desi da neki jedno delo posmatraju na jedan, a drugi na drugi način. Ili, što bi se reklo u onoj pesmi – možda jeste, možda nije”, kazao je Džomić.

On je pozvao sve koje interesuje da li se na ktitorskoj fresci nalazi i lik Đukanovića da dođu u Saborni hram Hristovog vaskrsenja i sami pogledaju.

“U svakom slučaju, imaju garantovano pravo na sopstveni doživljaj”, kazao je Džomić listu “Vijesti”.

On je istakao da nije nepoznato da je Vlada Crne Gore veliki dobrotvor Sabornog hrama u Podgorici.

“Nije nepoznato da je Vlada Crne Gore veliki dobrotvor Sabornog hrama u Podgorici, kao što nije nepoznato ni to da je mitropolit Amfilohije, na prijemu patrijaraha kod premijera, Vladi Crne Gore uručio i gramatu za učinjeno dobročinstvo. Na isti način su odlikovani i drugi koji su, shodno svojim mogućnostima, pomogli završetak izgradnje hrama”, naveo je DŽomić.

Upitan da li ima i nekih drugih političara u živopisu, on je kazao da ih “ima na različite načine”.

“Neki su se svojim prilozima ugradili u lepotu hrama i tako se nalaze u njemu. Ima, međutim, i onih koji su svoje mesto u živopisu obezbedili atakovanjem na crkvu u vremenu koje je iza nas”, rekao je Džomić.

Na ktitorskoj fresci, koja se nalazi u blizini glavnog ulaza, oslikano je kako mitropolit Amfilohije predaje hram Isusu Hristu.

Da Vas podsetimo:  Republika Srpska: Politička Kampanja za Izbore 2022

Na istoj fresci oslikani su i pokojni patrijarh Srpske pravoslavne crkve Pavle sa oreolom sveca, pokojni patrijarh moskovski Aleksij, pokojni arhiepiskop atinski Hristodulos, arhitekta hrama Predrag Ristić, protomajstor Momčilo Stanojević, sveštenici i narod.

Srbi na okup / Tanjug

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime