Đukanović – venac za Đinđića

0
586
djukanovic daciciBEOGRAD – Crnogorski premijer Milo Đukanović, koji je u poseti Beogradu, položiće u 13.15 venac ispred Vlade Srbije, na mestu gde je 12. marta 2003. ubijen Zoran Đinđić.
Đukanović će danas s predstavnicima državnog vrha Srbije razgovarati o unapređenju odnosa dve zemlje i saradnje, a polaganje venca na mesto ubistva nekadašnjeg premijera ubačeno je naknadno u protokol posete. Inače, Đukanović je poslednji put u zvaničnoj poseti Beogradu bio na sahrani Zorana Đinđića.

Đukanovića je ispred Palate Srbija dočekao premijer Dačić, a nakon toga počeo je razgovor dva lidera, čime je počeo zvanični deo njegove posete Beogradu. Posle tog susreta sa Đukanovićem je razgovarao i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Zatim će biti održan plenarni sastanak delegacija Srbije i Crne Gore.

Dvojica premijera će potpisati Sporazum o saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Srbije u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, a potom će se Dačić i Đukanović obratiti medijima.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, koji je, prema najavama, takođe danas trebalo da razgovara sa Đukanovićem, otputovao je u međuvremenu u Johanesburg, na komemorativni skup povodom smrti Nelsona Mandele.

Predviđeno je, takođe, i da se Đukanović sastane sa predsednikom Narodne skupštine Nebojšom Stefanovićem.

Crnogorski premijer dolazi u prvu zvaničnu posetu Beogradu posle deset godina. Poslednji put u Srbiji je bio kada je prisustvovao sahrani ubijenog premijera Đinđića.

Crnogorski premijer stigao je, podsetimo, u Beograd u ponedeljak nešto pre 17 časova, nakon čega je imao neformalnu večeru s predsednikom Vlade Srbije. Sa premijerom Đukanovićem u posetu Srbiji dolaze i ministri ekonomije i održivog razvoja i turizma – Vladimir Kavarić i Branimir Gvozdenović.

Uoči posete Beogradu u Crnoj Gori je saopšteno da će susreti „dodatno doprineti unapređenju sveukupne bilateralne i saradnje na regionalnom i međunarodnom planu“, jačanju ekonomskih veza, posebno u oblasti saobraćajne infastrukture, turizma i energetike.

Da Vas podsetimo:  Svi ljudi sveta moraju da ustanu i sruše ovaj loš sistem!

Susreti zvaničnika Srbije i Crne Gore učestali su u poslednjih godinu dana. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je početkom godine posetio Crnu Goru, Dačić je u zvaničnoj poseti Podgorici boravio u septembru, a predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Kriivokapić nedavno u Beogradu.

Ambasador Srbije u Podgorici Zoran Bingulac izjavio je da su stvorene stabilne osnove za razvoj sveukupne saradnje Srbije i Crne Gore gde će dominantno mesto imati saradnja u oblastima ekonomije i evrointegracija.

Bingulac je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, rekao da zvanična poseta crnogorskog premijera Mila Đukanovića Beogradu ima veliki značaj i da nema nikakvih prepreka za poboljšanje odnosa između dveju država.

Bingulac je rekao da je Crna Gora značajan spoljnotrgovinski i ekonomski partner, da Srbija ostvaruje suficit u toj razmeni, gde pored električne energije i nekih drugih oblasti, dominira izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Ambasador Srbije u Podgorici je rekao da očekuje da će robna razmena već u sledećoj godini porasti za 30 odsto i najavio u narednom periodu uspostavljanje platnog prometa koji bi pomogao ekonomsku saradnju.

Prema njegovim rečima, u planu su međudržavne investicije u oblastima putne privrede, železničkog saobraćaja, Luke Bar i energetike.

Bingulac je istakao da je Crna Gora na putu evrointegracija za korak ispred Srbije, koja će, kako očekuje, u januaru dobiti datum za početak pregovora sa EU i dodao da su za Srbiju ta iskustva izuzetno dragocena.

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime