Đura Paunković, sokolski starešina

0
1685

Đura Paunković rođen je 8 avgusta 1877. Gimnazije učio je u Beogradu, Kragujevcu i Kruševcu. Studirao je u Cirihu i Berlinu. Pošao je u Rusiju gde je bio jednu godinu nastavnik u vojnoj gimnaziji u Orelu. Nije hteo primiti rusko državlјanstvo i vratio se u Beograd. Paunković je 1910. izabran za podstarešinu, a zatim za starešinu Sokolskog društva u Beogradu. Izabran je za podstarešinu Srpskog sokolskog saveza  1911. Na toj dužnosti bio je do 1919. Kao delegat Saveza srpskih sokolskih društava  „Dušan Silni” učestvovao je 18 juna 1914. u Zagrebu na tajnoj konferenciji, na kojoj je predložio osnivanje Jugoslovenskog sokolskog saveza. Delegati Hrvatskog sokolskog saveza, Slovenske sokolske zveze i Srpske sokolske župe krajiške prihvatili su jednoglasno taj predlog. Zajedno sa ostalim starešinama organizovao je 1919. sve pripreme za I sokolski sabor, koji je održan u Novom Sadu. Bio je predsednik sabora na kome je odlučeno da se osnuje Savez Sokola Srba, Hrvata i Slovenaca. Izabran je za podstarešinu Saveza SHS. Osnivanjem Saveza Sokola Kralјevine Jugoslavije 5 decembra 1929. postao je drugi zamenik starešine Saveza Sokola. Posle smrti Ljube Jovanovića izabran je za starešinu Sokolske župe Beograd. Paunković je od 1911. do 1935. bio delegat prvo Saveza srpskog Sokolstva, zatim Jugoslovenskog sokolskog saveza, i Saveza slovenskog sokolstva na sletovima, skupštinama u pragu, Varšavi, Sofiji, … . Učestvovao je pri stvaranju Saveza slovenskog sokolstva u Varšavi 1934.  (1)

Savez Sokola je 22 decembra 1935. proslavio 25 godina starešinskog rada  rada Đure Paunkovića u Narodnom pozorištu u Beogradu. Kada je podignuta zavesa za dugim stolom sedelo je  starešinstvo Beograd Matice u sokolskim odorama. Među delegatima bili su saradnici  Đure Paunkovića u srpskom sokolstvu pre Prvog svetskog rata, koji su zbog sokolskog rada robijali u austrijskim tamnicama. Među njima  dr. Laza Popović, dr. Voja Besarović, Stevan Žakula i Milan Teodorović. U sredini stola bio je  Đura Paunković.  Svečanu sednicu otvorio je dr. Milan Glavinić, starešina Sokolskog društva Beograd Matica. Pozdrave koje je Glavinić uputio  Đuri Paunkoviću prihvatila je cela dvorana dugim klicanjem „Živeo !”. Zatim je govorio dr. Milorad Dragić. U svom govoru dao je kratki pregled 25-godišnje istorije srpskog sokolstva, ističući ulogu i značaj Paunkovića. Izneo je momente stvaranja Srpskog sokolskog saveza od 1910. Naročito je istakao tajni sastanak u Zagrebu juna 1914.  Govorili su Oton Gavrančić, Rudolf Prohaska, … . U ime Ruskog sokolskog saveza Paunkovića je pozdravio Drelјing, starešina ruskih sokola, predajući mu povelјu. U ime Ruskog pokrajinskog sokolskog saveza govorio je general Artamonov, predajući u znak zahvalnosti Paunkoviću srebrni pehar. Dr. Laza Popović pozdravio je Paunkovića  kao predratni saradnik na stvaranju Srpskog sokolskog saveza i u ime Sokolske župe Zagreb. Dr. Voja Besarović, starešina Sokolske župe Sarajevo, pozdravio je Paunkovića  u ime sarajevskih sokola, ecirajući uspomene na sokolske žrtve, bacanja u tamnice i osuđivanja na smrt. U ime Novosadske župe govorio je Knežević, predajući  Paunkoviću veliki srebrni venac sa posvetom, … . Stevo Žakula je u ime predratnih bosansko-hercegovačkih sokola, koji su stradali zbog svog sokolskog rada i veza sa Srbijom, pozdravio Paunkovića. Vojislav Ilić-Mlađi recitovao je svoju pesmu posvećenu Paunkoviću. Dušan Peleš pozdravio je Paunkovića u ime Jadranske straže, podsećajući na uspomene iz 1911. o događajima prilikom sleta srpskih sokola u Sremskim Karlovcima…(2)

Da Vas podsetimo:  Ovo možete vidjeti samo u Beogradu: Putnik se vozi u kadi

Savezna prosvetna škola prešla je u Beograd. Tečaj održan od 9 do 22 avgusta 1937. otvorio je zamenik starešine Saveza Sokola Đura Paunković predavanjem „Šta treba da radimo”. Naglasio je potrebu čuvanja svega sokoskog a time i čuvanje svega narodnog. Vođstvo škole nastojalo je da se kod tečajaca razvije samoradnja. Život tečajaca bio je uređen na internatskoj osnovi. Vođa tečaja bio je Stanojević. Z. Vojnović, Gaćić i Atanacković starali su se datečajcima boravak u školi bude što prijatniji. U toku tečaja školu je posetio Bukovski, starešina sveslovenskog sokolstva. Pozdravio je tečajce i pozvao ih na slet u Prag. U prostorijama Saveza Sokola održana je proslava 60-godina starešine Đure Paunkovića. Na proslavi tečajci su pevali nekoliko sokolskih pesama. U ime tečajaca Paunkovića je pozdravio Selimović. Tečajci su bili na izletu u Pančevu i na Oplencu. Na Oplencu su se poklonili pred grobom kralјa Aleksandra. (3) Na tečaju od 7 do 20. 8. 1938. Saveznom prosvetnom školom upravlјao je savezni prosvetar Miloš Stanojević, a otvorio je Đura Paunković. (4)

Saša Nedelјković, član Naučnog društva za istoriju zdravstvene kulture Srbije

_____________________

Napomene:

  1. „Bratu Đuri Paunkoviću“, „Sokolski Glasnik”, Ljublјana, 20 decembra 1935, br. 48, str. 2;
  2. „Proslava sokolskog jubileja starešine brata Đ. Paunkovića u Beogradu”, „Sokolski Glasnik”, Ljublјana, 1 januara 1936, br. 1, str. 2;
  3. M. Sel-ć, „Savezna prosvetna škola“, „Sokolska prosveta”, Beograd, Septembar 1937, br. 7, str. 285, 286;
  4. Emil Kavgić, Voćin, „Savezna prosvetna škola u Beogradu“, „Bratstvo”, Osijek, 15 novembra 1938, br. 11, str. 218-220;

 

 

 

 

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime