Đurić se poziva na Ahtisarijev plan za “rešavanje“ problema na KiM

0
1768

marki ahstisari

Sporazum o pravosuđu stoji (u mestu) zbog toga što u Prištini niko nije spreman da sprovede ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom i planom Martija Ahtisarija, rekao je direktor kancelarije za KiM, Marko Đurić.

Da li je ovu izjavu prekrila vest o suđenju petorici Srba pred Euleksovim sudom u Kosovskoj Mitrovici istog dana, da li zamor i opadanje pažnje na izlaganje Đurića u trajanju od nekoliko minuta ili servilnost novinara i odsutnost svake kritike vlasti tek – u srpskim medijima nema ni jedne reči o zvaničnom priznanju Kosova kao nekakve „države“ i krivičnom delu protiv Ustava i teritorijalnog integriteta države Srbije od strane njenih političara. To, istina, nije više nikakva novost ali u ovom slučaju dolazi javno od Marka Đurića, kome je i poverena uprava tog dela teritorije države Srbije.

U drugom pojavljivanju istog izdanja dnevnika televizije „MOST“ iz Zvečana od 26. avgusta, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, izričito se pozvao na plan Martija Ahtisarija.

Tim dokumentom se nedvosmisleno i direktno Kosovo i Metohija izdvajaju iz teritorije države Srbije kao nezavisna celina, kvazi-država. Đurić to nije slučajno rekao već je naglasio kako „želi da obavesti najširu javnost“ da šiptarske struje ne pokazuju spremnost da ostvare plan otcepljenja južne srpske pokrajine od njene matične države!

Govoreći o „problemu“ i odbijanju da pored više od 300 pripadnika srpskog MUP-a šiptarske vlasti integrišu još 40-tak srpskih policajaca u institucije kvazi-države, Đurić je nastavio i o problemu „pravosuđa“ koje inače redovno montira optužnice protiv Srba sa KiM i ne pokazuje želju za izmenu svog „pravnog okvira“ (Ustava Republike Kosovo) te tako omogući stvaranje fantomske „Zajednice srpskih opština“.

„Isto tako želim da podsetim naširu javnost da sporazum o pravosuđu stoji isključivo zbog toga što u Prištini ne postoji niko ko je spreman da radi na sprovođenju onoga na šta su se obavezali pre duže od godinu dana. A obavezali su se na to da se u opštinama sa srpskom većinom u skladu sa Briselskim sporazumom i u skladu sa planom Martija Ahtisarija osnivaju sudovi i tužilaštva sa srpskom većinom. Mi znamo da je sve to nešto što je veoma neugodno za sve njih ali znamo da je Briselski sporazum za Prištinu realnost i da će on biti sproveden i u tom delu“.

Da Vas podsetimo:  Predmeti o napadima i pretnjama na novinare “zarobljeni” u tužilaštvu

Srpski predstvanici vlasti navode kako nikada neće priznati Kosovo i Metohiju kao „nezavisnu državu“ali pozivanje na Ahtisarijev plan znači upravo pravno priznanje terorističke NATO države na prostoru Srbije.

Ovo se na sramnoj televiziji „MOST“ koju ova Kancelarija finansira, ne može ni čuti jer se vesti nastavljaju u istom tonu „Vanrednih izbora na Kosovu neće biti odlučio je Ustavni sud Kosova“ ležerno je izgovorio voditelj ovog Dnevnika.

Najviša institucija naše države, Skupština Srbije, je februara 2007. godine usvojila Rezoluciju o Kosovu i Metohiji kojom je Ahtisarijev plan u potpunosti i apsolutno odbačen jer se tim nacrtom, u čemu su se poslanici složili, krši suverenost i teritorijalni integritet Republike Srbije kao međunarodno priznate države jer ovaj plan podrazumeva u potpunosti nezavisno Kosovo i Metohiju.

Politički analitičar Predrag Simić, komentarišući taj plan rekao je da „pravne institucije Srba, prema Ahtisarijevom planu, imaju tek malo veći značaj od nevladinih organizacija“. [tvituj ovo].

Takva osobina zajednici srpskih opština na kojoj insistiraju potpisnici Briselskog sporazuma, pripisivana je od strane opozicije i srpskih političara i predstavnika vlasti lokalnih vlasti četiri opštine na severu KiM koje je srpska vlada prošlog saziva (koji je i potpisao Briselski sporazum) „privremeno smenila“. Nikada više nisu raspisani izbori za osnivanje novih lokalnih vlasti što je zakonska i Ustavna obaveza. Danas se insistira na ZSO kao vrhunskom modelu lokalne vlasti.

Gostujući krajem marta 2013. godine u emisiji „Utisak nedelje“ na televiziji B92, bivši diretor Kancelarije za KiM, Aleksandar Vulin, rekao je da se tokom pregorova u Briselu, kao ponuda, pojavio papir koji Srbiji nije odgovarao i da je tada rečeno da „nećemo rešavati ništa po Ahtisarijevom planu“ već da je Briselu poručeno da dogovor mora proizaći iz zakona Republike Srbije o suštinskoj autonomiji. Ipak, provukao je Vulin kroz emisiju, „moramo da sarađujemo sa Nemcima čak i kada se radi o promeni svesti“. [tvituj ovo].

Da Vas podsetimo:  Zekić prekršila Kodeks ponašanja članova Saveta REM-a

Gotovo za neverovati ali je i jedan od tri člana SPO, Vuk Drašković, nazvao ovaj plan „dinamitom ne samo za Srbiju“. On je potpuno uvereno govorio o tome kako taj plan ne obezbeđuje nikakva prava Srbima osim u formi lepih reči. „Iako Marti Ahtisari ističe da je planom maksimalno obezbeđena zaštita Srba, to nije tačno jer se prava Srba samo obećavaju, ali bez garancija da će biti ispunjena i bez sankcija za albansku većinu ukoliko pogazi svoja obećanja“ izjavio je čak i Drašković za Blic od 26. Februara 2007. godine.

Ahtisarijev plan, da stvar bude bolja, na veto koji je Rusija uložila odbacio je i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Šiptarske vlasti u Prištini, uz nezakonitu podršku SAD, samoproglasile su nezavisnost po planu Martija Ahtisarija. Za to velepisanije Ahtisari je, osim nameštene Nobelove nagrade, dobio i još rečitiju nagradu „Zlatnu medalju nezavisnosti“ u Prištini 15. juna 2009 a preneo je RTS. Marti je, primajući priznanje i sam priznao:

„Treba nastaviti i aktivnosti na priznanju nezavisnosti Kosova. Pozivam i kosovske Srbe da iskoriste situaciju i da zbog svoje dece postanu značajan faktor u rešavanju problema i da se pridruže koracima koje Kosovo poduzima na putu ka novoj budućnosti. Srbija i Kosovo su susedi, Srbija treba da prihvati novu realnost i Beograd i Priština treba da nađu mogućnosti saradnje“.

Dakle, jedina strana koja je prihvatila taj plan bila je šiptarska kojoj on i donosi nezavisnost. Eto, došao je trenutak da se na njega poziva i direktor Vladine Kancelarije za Kosovo Metohiju, Marko Đurić, iako nikada nije prestala da važi rezolucija KiM Skupštine Srbije kojom je taj plan odbačen i koji nikada nije bio odobren ni u jednoj instituciji važnoj za državu Srbiju, ni u zemlji niti bilo gde u svetu.

Da Vas podsetimo:  Kako Zapad oblikuje svest Srpkinja putem interneta

Ivan Maksimović

KM Novine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime