Beograđanka, koja je u Goraždu, u ratu lečila i Srbe i Bošnjake.

0
166

Dušanka Vujasić, rođena Beograđanka, živjela je u Goraždu do 1993. godine, kada je poginula od granate.

Dušanka je 1992. godine mogla da izađe iz grada, imala je tu ponudu, ali je odbila, odlučivši da nastavi život u Goraždu, iako padaju bombe. Odlučila je da se posveti liječenju ljudi, bez obzira na naciju i vjeru.

Kroz goraždansku bolnicu za četiri godine rata prošlo je oko 4.500 ranjenih, a samo u prvoj godini, od početka napada na grad do novembra mjeseca, bolnica je primila 1.700 ranjenika. U goraždanskom Domu zdravlja na početku nisu bili spremni za rat. Prvih dana rata je donijeta odluka da se ranjenici odvoze sanitetom u okolne bolničke centre u Srbiju i Crnu Goru, do Užica, Pljevalja i čak do Beograda.

“Želela bih samo preživeti ovaj rat, da se vratim u Beograd, u Srbiju…”, govorila je dr Dušica.

Dušica i njen muž Zvonko došli su u Goražde iz Beograda, nekoliko godina pre rata, konkurišući za radna mesta u tom gradu. On je bio inžinjer i radio je u jednoj građevinskoj firmi, a u Goraždu su dobili sina Slobodana.

Dr Dušanka Vujasić poginula je 27. aprila 1993, u 37. godini života, od granata ispaljenih iz VBR-a, koje su doletjele iz pravca Foče. Bila je u šestom mjesecu trudnoće. Nije odmah izdahnula, ali kolege nisu uspjeli da spase ni nju, ni bebu.

Sahranjena je na srpskom pravoslavnom groblju u Goraždu.

Da se ne zaboravi i nikad ne ponovi!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime