Đuzi Stojiljkoviću posthumno dodeljena nagrada

0
854

Film „Bez stepenika“, priča o trećem dobu u kome glavnu ulogu tumači nedavno preminuli glumac Vlastimir Đuza Stojilković, dobio je dve nagrade na 22. festivalu evropskog filma na Paliću.

djuza

Nagrada Umetničkog saveta Festivala dodeljena je reditelju tog filma Marku Novakoviću, a žiri je doneo odluku i da specijalno priznanje posthumno dodeli i Stojiljkoviću za „izuzetno odigranu poslednju ulogu“ u drami „Bez stepenika“ , saopšteno je iz Radio-televizije Srbije u čijoj produkciji je film i snimljen.

Drama „Bez stepenika“, sa Vlastimirom Đuzom Stojiljkovićem u glavnoj ulozi, u režiji Marka Novakovića, premijerno je prikazana u sredu u Subotici, u okviru 22. Festivala evropskog filma Palić.

Poslednji film pokojnog Vlastimira Đuze Stojiljkovića „Bez stepenika“ završen je 17. juna, na dan kada je glumac, koji je, kao i glavni junak, živeo u domu za stare, preminuo u 86. godini.

Stojiljković je tumačio lik Slaviše Petronijevića, profesora neuropsihijatrije, obolelog od Alcahajmerove bolesti, koga porodica želi da smesti u starački dom.

Stojiljković je karijeru počeo 1951. godine u Beogradskom dramskom pozorištu, a imao je opus od više od 130 uloga u pozorištu, na filmu, radiju i televiziji. Uloga Slaviše Petronijevića bila je prva glavna uloga na velikom platnu, na kome je debitovao 1957.

Scenarijo je napisao Zoran Đikić, i za to je nagrađen na konkursu RTS-a. U filmu igraju i Renata Ulmanski, Miodrag Krstović, Aleksandar Đurica i Marko Janketić.

„Bez stepenika“ prikazan je u takmičarskom programu „Paralele i sudari“. To je bila druga svetska premijera na ovogodišnjem Festivalu koji se završava danas, pošto je u nedelju prikazan estonski film „Rukli“ Veika Ounpua, koji nakon Palića kreće na svetsku turneju.

Tokom festivala prikazano je 90 filmova u devet selekcija, uz brojne prateće programe, poput izložbe kojom je obeleženo 65 godina postojanja Letnje pozornice.

Da Vas podsetimo:  Noć istraživača krajem novembra

Beta / Foto: Beta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime