Bilbord „Slavimo Beograd“ i anegdota o jajima

0
1185

slavimo beogradIma ta jedna anegdota o Nikoli Pašiću kad je kao radikalski prvak početkom prošlog veka agitovao pred izbore po jugu Srbije. Naravno, lagalo se, obećavalo, muljalo, baš kao i danas. Tako je Pašić okupio viđene ljude iz cele nahije, jednima obećao most, drugima ambulantu, trećima put…I ko zna šta još. Jedan stari Ciganin (tada još nisu bili Romi) upadljivo ćuti.

Pašić ga pita: “A šta vama treba?”

“Samo jedan dinar”, odgovori starac.

“Šta će vam samo dinar?”, pita ga Pašić.

“Da kupim dva jaja, da kompletiram ono što će svi ovi da dobiju!”

E tako i danas sa tim čuvenim bilbordom što je osvanuo u Nišu sa sve maketom Beograda na vodi i parolom “Slavimo Beograd” što je nateralo kiselo na nos, ne samo Nišlijama nego i drugim građanima onoga što se u Srbiji neoprezno i pežorativno naziva provincijom. Nema ta parola zlokoban potkontekst kakav je svojevremeno imao slogan “Trepča radi, Beograd se gradi”, posle koga svi znamo šta je bilo, ali pitaju se ljudi legitimno šta oni pa imaju sa grandioznim projektom silaska Beograda na reku, a žive u Srbiji potonuloj u blato, siromašnoj, oronuloj i čini im se sasvim besperspektivnoj.

Životare u turobnoj svakodnevici besposlenosti i krpeža, u Srbiji kojoj je san da hitro proda ili zameni stan za neki u Beogradu, da u prestonici pronađe posao i nikad se ne vrati. Lično poznajem ljude koji su došli u Beograd jednog vikenda da vide Most na Adi. Da vide nešto lepo i novo. U njihovoj varoši sve je ružno i staro.

I to je zapravo ono što zovu beogradizacijom Srbije. Plaćaju pretplatu, a gledaju490x370_Slavimo-Beograd “Beogradsku hroniku” kako je pukla vodovodna cev na Petlovom brdu. O njihovoj raskopanoj ulici po kojoj gacaju blato godinama, nema ko da izvesti. Tek ih se seti neki moderni Pašić uoči izbora. Ili posle neke elementarne nepogode.

Da Vas podsetimo:  Zločini bez kazne, epizoda serijala "Robin Hud" o napadima na novinare

Na stranu pitanje kome je palo na pamet da takav bilbord postavlja u Nišu, odnosno ko je to platio. Šta zaista mogu imati Nišlije od Beograda na vodi? Nova radna mesta? Teško, nezaposlenih Beograđana sasvim je dovoljno. I previše. Prihod od turizma? Još teže. Bogati investitori koji će kad pokupuju penthause u Beogradu na vodi pohrliti u obilazak Srbije pa će videti da se može investirati i u Niš, Priboj, Prijepolje, Žagubicu, Novi Pazar ili Vranje… Pa, nije nemoguće, ali na dugoj je dršci.

Pa što da se ne ljute. Šta je tu čudno? Je l’ činjenica da su u Beogradu šanse za dobro plaćeni posao veće nego u unutrašnjosti? Jeste. Je l’ činjenica da su dobre škole i fakulteti u Beogradu? Jeste. Je l’ činjenica da su najbolji lekari i najsavremeniji aparati za lečenje u Beogradu? Jeste. Je l’ činjenica da u Beogradu žive Bata Živojinović, Džaja, Brena, Čola, i Vučić i Tadić, i Ašok Murti i Ivan Ivanović? Šta, je l’ su oni ludi, pa ne znaju gde je bolje?

Ali Nišlije, bespotrebno se srdite. Kupite i vi po dva jaja, kompletirajte ono što će Beograđani na vodi na kraju dobiti.

Stojan Drčelić

dvaujedan

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime