Dve nedelje nakon ceremonije otvaranja nema radnika na gradilištu auto-puta od Niša do Pločnika

0
86


Skoro dve nedelje su prošle od ceremonije početka izgradnje auto-puta od Niš do Pločnika na kojoj je prisustovao državni vrh, a na gradilištu ka Merošini nema ni mašina, ni radnika. Naziru se samo delovi plave bine na kojoj je držao govor predsednik Srbije Aleksandar Vučić, dok brojnih kamiona i mašina koje su bile tu kada i zvaničnici danas nema.

Nakon višegodišnjih najava i odlaganja izgradnje „Auto-puta mira“ radovi na prvoj deonici od Niša do Pločnika su počeli 2. decembra.

Mašine i bina tokom ceremonije 2. decembra; foto: T. T.

Početak je obeležen ceremonijom kod Merošine uz kamione i mašine i prisustvo predsednika Srbije, ministara, direktora Koridora i Puteva Srbije, kao i šefa delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea, ali i vrha niške vlasti.

12 dana od tada, na terenu je ostala tabla o bezbednosti na gradilištu i delovi bine.

Ostali samo delovi bine; foto: T. T

Samo je par metara na jednoj strani poravnjana zemlja i postavljene su cevi, a ostatak gradilišta izgleda prazno i zapušteno.

Novinari Južnih vesti su poslali pitanja Koridorima Srbije zašto nema radnika i mašina na terenu, da li je i zašto gradnja zaustavljena i odgovor očekujemo.

Podsetimo, izgradnja „Auto-puta mira“ je najavljena još 2015. godine. Auto-put koji počinje u Nišu, a potom preko Prištine i Tirane ide sve do Drača deo je i vašingtonskog sporazuma koji su septembra 2020. godine potpisali u Beloj kući pedsednik Srbije Aleksandar Vučić i tadašnji premijer privremenih kosovskih institucija Avdulah Hoti.

Prazno gradilište; foto: T. T.

Radovi na prvoj deonici dugoj 32 kilometra od Niša do Pločnika će koštati 226 miliona evra, od čega je 40 miliona poklon od EU. Ostatak od 185 miliona obezbeđen je iz kredita Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj, a 30 miliona je obezbeđeno iz budžeta Srbije.

Kako je rekao Vučić, deo auto-puta do Prokuplja trebalo bi da bude gotov za oko dve i po godine.

Da Vas podsetimo:  VARAJU NAS, ALI PO ZAKONU

Autor:Tamara Tasić

https://www.juznevesti.com/

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime