Dveri i Zavetnici: Ana Brnabić u Berlinu nema pravo da bilo šta potpisuje

0
189

Srpski pokret Dveri i stranka Zavetnici zatražili su u odvojenim saopštenjima od državnog rukovodstva da na predstojećem samitu Berlinskog procesa ne potpisuju nove sporazume sa Prištinom

Foto: Printscreen RTS

Dveri ocenjuju da su svi sporazumi koje će predsednica vlade Ana Brnabić potpisati na Samitu Berlinskog procesa, protivni srpskim nacionalnim interesima i da ona ne bi smela ništa da potpisuje bez odluke Skupštine Srbije.

„Reč je o tri sporazuma koje predstavnici šest država Zapadnog Balkana, uključujući i tzv. kosovskog, treba da potpišu, a to su sporazumi o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata“, navele su Dveri u saopštenju.

Smatraju da je ovakav politički potez nove Vlade Srbije samo „još jedan u nizu koraka priznavanja lažne države Kosovo, jer, ako šest država potpisuje sporazum, očigledno je da vlast u Srbiji južnu srpsku pokrajinu vidi kao nezavisnu državu“.

Srpski pokret Dveri smatra da su ovakve odluke nedopustive, da niko nema pravo bez javne rasprave i Narodne skupštine bilo šta da potpisuje i da, kako su dodali, niko nikada nije glasao za ujedinjenje sa Albanijom, navedeno je u saopštenju.

I stranka Zavetnici zatražila je od državnog rukovodstva da na predstojećem samitu Berlinskog procesa ne potpisuje nove sporazume sa Prištinom iza kojih stoji Vlada Nemačke.

„Usled najave da će zemlje Zapadnog Balkana, uključujući i tzv. Kosovo, u četvrtak u Berlinu usvojiti dogovore o slobodi kretanja i priznanju univerzitetskih diploma napominjemo da sporazumi koje promoviše nemačka ministarka Analena Berbok nisu u interesu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji jer olakšavaju Prištini da zaokruži svoju vlast u pokrajini“, navela je ta stranka u saopštenju.

Oni su ocenili da su inicijative koje preduzima zvanični Berlin nepovoljne i neprihvatljive za Srbiju „jer za krajnji cilj imaju članstvo tzv. Kosova u UN i Savetu Evrope“.

„Strateški interes Srbije nije da nastavlja sa politikom ustupaka i prihvata sporazume ispod pera onih koji nas primoravaju da uvedemo sankcije Rusiji, već da razmotri kako da ojača svoju medjunarodnu poziciju i spreči da samoproglašeno Kosovo postane članica najvažnijih medjunarodnih institucija“, dodaje se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime