Dveri predale Deklaraciju Narodne skupštine o zaštiti Srba u rasejanju i regionu

0
654

Poštovani,

Dostavljamo vam izveštaj sa konferencije za novinare Srpskog pokreta Dveri na kojoj je prezentovana inicijativa PG Dveri o predaji Deklaracije Narodne skupštine o zaštiti Srba u rasejanju i regionu u skupštinsku proceduru.

Informativna služba Srpski pokret Dveri

Dveri predale Deklaraciju Narodne skupštine o zaštiti Srba u rasejanju i regionu

Na današnjoj konferenciji za novinare, Boško Obradović i mr Ivan Kostić objavili su da je poslanička grupa Dveri u skupštinsku proceduru predala Deklaraciju Narodne skupštine o zaštiti Srba u rasejanju i regionu kao jednu od najvažnijih inicijativa Dveri u Skupštini.

Pozivajući se na Ustavnu obavezu Republike Srbije da je država dužna da brine o interesu svojih građana koji žive u inostranstvu, ovom deklaracijom Dveri iniciraju da Narodna Skupština, kao najvažnije predstavničko telo srpskog naroda, obaveže sve državne institucije da se dodatno angažuju po pitanju zaštite prava i položaja naših sunarodnika van granica Srbije, naročito u ovom trenutku, kada se položaj Srba van Srbije svakim danom sve više pogoršava, dok smo u isto vreme svedoci zapanjujuće pasivnosti državnih institucija koje bi trebalo da se bave ovom problematikom.

„Nemamo više Ministarstvo za Srbe u regionu i rasejanju, nemamo ni Kancelariju za Srbe u regionu i rasejanju, imamo samo Upravu pri Ministarstvu spoljnih poslova, koja već tri godine ne može da imenuje direktora. Ne radi ni Skupština Srba u regionu i rasejanju već godinama u nazad, i s punim pravom se višemilionsko rasejanje može osećati odbačeno od svoje matične države“ – naveo je Obradović, kao jedan od razloga za ovu inicijativu.

Srbi su trenutno najobespravljeniji narod u Evropi i mi smo svedoci konstantne nasilne asimilacije i diskriminacije, što je u suprotnosti sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima usvojenom od strane Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

U Deklaraciji se između ostalog traži da nadležne institucije Republike Srbije posebnu pažnju posvete Srbima u regionu, kojima se od raspada SFRJ i formiranja novih država na Balkanu ne omogućava očuvanje verskog, nacionalnog i kulturnog identiteta, što nije slučaj sa nacionalnim manjinama u Srbiji, zbog čega smo ponosni. Republika Srbija mora postati pravno uređeno, bezbedno i ekonomski perspektivno mesto za život svih naših sunarodnika koji žele da se sa svojim porodicama vrate u otadžbinu.

Da Vas podsetimo:  Niški službenici i funkcioneri autobusima na Vučićev skup u Blace i Kuršumliju

Deklaracija još sugeriše da državne institucije treba da po ubrzanom postupku krenu u rešavanje problema državljanstva, biračkog prava, restitucije, otvaranje arhiva i tajnih dosijea, problema izbeglih, prognanih i raseljenih Srba, kao i svih drugih konkretnih problema naših sunarodnika u rasejanju i regionu.

Nedvosmisleno zaključujemo da su Srbi i u rasejanju i regionu izloženi konstantnoj asimilaciji, koja negde ima i nasilan karakter, kao i permanentnoj borbi da se ne izgubi nacionalni identitet, a koji smo uspeli da sačuvamo u mnogo težim vremenima i u uslovima nižeg stepena razvoja civilizacije.

„Dveri su u poslednjih godinu dana najviše uradile na davanju predloga šta treba da se uradi u odnosima države i Srba u regionu i rasejanju i šta treba da se popravi. Naša poslanička grupa podnela je najviše amandmana na zakone koji su se ticali Srba u regionu i rasejanju: od budžeta, preko trenutnih zakona o prosveti, a pripremamo i izmene i dopune poreskih zakona koji će omogućiti nesmetano ulaganje i zainteresovati naše ljude da ekonomski ulažu u Srbiju.“ – istakao je mr Ivan Kostić, narodni poslanik Dveri i predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Narodne skupštine.

Predloženom deklaracijom se stvaraju uslovi da Narodna Skupština Republike Srbije, novim zakonskim rešenjima omogući bolje integrisanje samih Srba van Srbije, kao i osnova za njihovo što brže uključivanje u društveno-političke tokove u Srbiji, što će neminovno dovesti do bržeg ekonomskog i kulturnog razvoja, kao i do povratka u maticu mnogih Srba, kojima je to životni san.

Tekst kompletne Deklaracije možete preuzeti ovde:

Informativna služba Dveri

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime