Dvostruki aršini: Dok jedne hapse, drugi slobodno prave korona žurke

1
441

ako stručnjaci prognoziraju da se pandemija koronavirusa neće smiriti sve do kraja godine, u Srbiji „cvetaju“ ilegalne, takozvane korona žurke. Pre nekoliko dana u jednom klubu u Beogradu na Tašmajdanu policija je prekinula jednu od tih žurki na kojoj je bilo čak 700 ljudi. Na Starom sajmištu, takođe u prestonici, bilo na jednom slavlju bilo je 400 ljudi. Ni ostatak gradova u zemlji ne zaostaje za ovim „trenotom“, pa je tako komunalna milicija u Valjevu prekinula žurku u jednom poznatom gradskom restoranu na kojoj je bilo 150 ljudi. Odavno je poznato da „zakon u državi ne važi za sve“, a tokom pandemije, ovo često pominjano, se samo potvrdilo.

Korona žurka

I dok širom Srbije bujaju nova žarišta, zamotana u fine izgovore opuštanja, druženja i slavlja, lekari pod skafanderima jedino „slave“ ukoliko njihova imena nisu pročitana na skorašnjem protestu Sindikata lekara i farmaceuta povodom ogromnoj broja preminulih kolega.

Nisu samo lekari ti koji trpe dvostruke aršine odavno nepravednog sistema. Na početku epidemije, kada je bilo poželjno ići u Milano u šoping, a malo pre čuvenih tarotskih prognoza predsednika države da ni Lešće, Novo groblje, ma gotovo ceo Beograd, neće biti dovoljan da pokopamo mrtve, jedna devojka je provela tri nedelje u pritvoru. Ne zato što je organizovala korona žurku, niti je širila paniku među stanovništvom kao predsednik, već zato što je prekršila mere samoizolacije.

Ivana Berić iz Sombora uhapšena je u gotovo filmskoj akciji, pod rotacijama sa sve maricom. Devojci od 22 godine došli su na posao i uhapsili je, kao je pripadnik nekog od poznatih kriminalnih klanova, a ne običan građanin. Njena sestra je tada tvrdila da ona i sestra u povratku sa puta iz Bosne i Hercegovine nisu dobile nikakvo obaveštenje o kućnoj izolaciji.

Da Vas podsetimo:  BAHATOST BEOGRADSKIH MEDIJA

– Advokat koji joj je dodeljen je sam rekao da je sve ovo protivzakonito. Napominjem, nikakav papir nismo dobili, nikakvo obaveštenje, ništa. Pošto je sestra dala izjavu počeli su organi reda i mira mene da zovu kao i ostatak grupe i proveravaju da li smo u samoizolaciji. Posle svih dešavanja ja sam kontaktirala više brojeva telefona, agenciju, vodiča, putnike sa putovanja. Isti odgovor od svih. Od agenicije sam dobila dostavljen dopis sa njihovom izjavom. Došla sam do informacije da su se potvrde o samoizolaciji izdavale počevši od 16. marta, a ne 15, kad smo mi ušli u državu – rekla je Ivanina sestra Jelena u martu prošle godine za Direktno.rs.

Ivana Berić, FOTO: printscreen

Ista sudbina u martu zadesila je i dvadesetčetvorogodišnju Ivanu Popović iz Kikinde koja se vraćala iz Crne Gore. Ivana se tada vraćala zajedno sa duvačkim orkestrom, s kojim je nastupala u Crnoj Gori, a ni ona takođe nije dobila nikakvo obeštenje o kućnoj izolaciji. Tada u Crnoj Gori nije bio zabeležen nijedan slučaj koronavirusa.

Da se zakoni primenjuju selektivno, te da običan čovek nema ista prava kao oni imućniji, sa vezama i vezicama, dokaz je i 19-godišnji poljoprivrenik iz sela Silbaš blizu Novog Sada koji je uhapšen jer je traktorom obrađivao zemlju tokom policijskog časa. On nije imao priliku ni da objasni kuda se uputio i šta je radio, već je odmah sproveden u policijsku stanicu i kažnjen sa 50.000 dinara. Ovo su samo neki od pregršt primera kako zakon „funkcioniše“ kada su u pitanju obični građani.

S druge strane, javna je tajna da korona žurke nisu nešto što se dogodilo samo pre par dana, kada je i otkriveno. Vlasnici lokala su, u želji za što većim profitom ugrozili živote građana, ali i celokupan zdravstveni sistem koji je već odavno na krimavim nogama, a prema navodima mnogih lekara iz crvene zone, na kolenima.

Da Vas podsetimo:  Slučaj Miketić, posebna dimenzija medijskih grozota: Apokaliptička vizija bliske budućnosti svakog od nas

Ostaje da se sačeka elilog nemilih događaja iz prethodnih dana, pa da vidimo da li zakon jednako važi za sve, ili će se čekati da „buka prođe“, a da vlasnici kafića koji su se igrali sa zdravljem građana prođu nekažnjeno ili sa minimalnim kaznama. A pitanje javnih, a opet tajnih korona žurki koje niko ne okriva, a svi znaju, ostaje da čeka neka pravednija vremena.

Izvor: Direktno

1 KOMENTAR

  1. Зато клубови по Дорћолу раде целу ноћ! Проверите ову локацију, и напишите чланак о томе:
    DORĆOLETA
    Restaurant & Lounge Bar
    • Open Tuesday – Sunday 11:00h – 20h
    • Info & Rsvp 066 645 4 645

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime