Uzalud se Toma izvinjavao

0
2125

toma-nikolicOmer Isović, bivši pripadnik Armije BiH iz Tuzle uputio je Tužilaštvu BiH zahtev za pokretanje istrage protiv predsjednika i potpredsjednika Vlade Srbije (Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića) zbog, kako je istakao, podstrekivanja na izvršenje ratnih zločina prema nesrpskom stanovništvu u BiH u periodu 1992-1995. Isović je od Tužilaštva zatražio da se ispitaju svi relevantni podaci i svedoci te pregledaju video-materijali i natpisi u medijima koji Vučića i Nikolića dovode u direktnu vezu s podstrekivanjem na zločine, prenose bosanski mediji.

„Predsjedniku Srpske Radikalne Stranke Vojislavu Šešelju se već sudi u Hagu za ratne zločine koje su počinile paravojne jedinice koje su bile direktno pod njihovom kontrolom. Vučić i Nikolić su u to vrijeme zajedno sa Šešeljom bili najistaknutiji aktivisti stranke te samim tim velika je pretpostavka da su bili uključeni i u određene nečasne stvari“, napisao je Isović u zahtjevu koji je poslao na mejl redakcije portala Klix.ba.

U prilogu je dostavio video-materijale u kojem sadašnji predsjednik Srbije dobija orden četničkog vojvode na Romaniji, te snimak u kojem se vidi kako Šešelj i Nikolić obilaze ratne srpske položaje iznad Sarajeva.

U video-materijalu se nalazi i snimak sa sednice Skupštine Srbije na kojem Vučić govoreći o NATO bombardovanju srpskih položaja prijeti:

Ubijte jednog Srbina, mi ćemo ubiti stotinu muslimana.“

Omer Isović je tri puta ranjavani ratni vojni invalid, bivši predsjednik Organizacije RVI-a Tuzla, te predsednik Inicijativnog odbora za formiranje boračke stranke koja će nositi naziv Boračko-patriotska unija.

Šešelj: Nikolić i ja smo sve zajedno radio tokom ratova

nikolic-toma

O učešću predsjednika Srbije u ratu u BiH govorio je i Vojislav Šešelj u haškoj sudnici. Sa sadašnjim predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem Šešelj je, kako je izjavio, „sve zajedno radio“ tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.

Da Vas podsetimo:  Lavrov Dodiku: Rusija zna ko su joj prijatelji

„Ako sam ja umješan u ratne zločine, onda je Tomislav Nikolić moj direktan saučesnik“, rekao je Šešelj i dodao je da je Nikolić još 1991. godine, kao dobrovoljac, bio u selu Antin.

Za potpredsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, vojvoda Mirko Blagojević, koji je 1993. godine u Knežini na Romaniji zajedno sa Nikolićem i još petnaestak pripadnika SRS-a proglašen vojvodom, kazao je da je bio „dobrovoljac SRS kod vojvode Slavka Aleksića na Jevrejskom groblju“ u Sarajevu i da je zatim radio na TV Pale.

„Vučić je bio učenik četničkog vojvode Slavka Aleksića, koji je bio komandant Novosarajevskog četničkog odreda sa sjedištem na Grbavici“, rekao je.

Vučić govorom mržnje podsticao na krvave sukobe

1511085_264834910349606_748882364_nOvaj odred je ratovao na Treskavici, Igmanu, Nišićima, u Goraždu. Aleksić je držao položaje na Jevrejskom groblju gde su se vodile žestoke borbe. Komandovao je i odredom ruskih dobrovoljaca u Srpskom Sarajevu, rekao je Šešelj tada na sudu.

„Vučiću je tih nekoliko mjeseci provedenih na ratištu poslužilo kao sertifikat da je iskreni srpski nacionalista. Gorljivom retorikom, govorom mržnje, pa i direktnim pozivom na nasilje, ratne zločine i osvetu Vučić nije samo stvarao atmosferu straha nego je javno podsticao na učešće u krvavim sukobima u Hrvatskoj i BiH“, rekao je Šešelj jedne prilke u sudnici.

Zahtev Tužilaštvu BiH upućen je nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine, na osnovu krivične prijave MUP-a Srbije, podnijelo zahtjev za sprovođenje istrage istražnom sudiji Odjeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu protiv ratnog komandanta Srebrenice Nasera Orića.

Fejsbukreporter / in4s.net/

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime