Džihadisti prete Bosni

0
888

1101205106U ovom trenutku Bosna je ugrožena zemlja, i mi ugrožavamo i druge zemlje u regionu. Na čelo naše obaveštajne agencije treba da bude postavljena osoba bliska islamističkim krugovima, kaže za Sputnjik stručnjak za terorizam iz Sarajeva Dževad Galijašević.

Alahu ekber! (Bog je veliki) uzviknuo je Enes Omeragić pre nego što je iz automatskog oružja ubio dva vojnika bosanske vojske Armina Salkića (26) i Nedeljka Radića (34) u naselju Rajlovac u Sarajevu. Tu nije stao. Mecima je zasuo i autobus gradskog prevoza, lakše ranivši još tri osobe. Omeragić je potom pobegao u roditeljsku kuću, gde se razneo bombom.

Uzvik koji je Omeragić izustio isti je onaj koji se nedavno čuo u Parizu kada je pobijeno blizu 150 ljudi, a ranjeno gotovo 300. Uzvik od koga se Evropljanima, ali i ostatku sveta, ledi krv u žilama stigao je zvanično i na Balkan. Sa ovim su saglasni i zvaničnici Bosne i Hercegovine, koji su nazvali ubistvo dvojice vojnika aktom terorizma. Stepen bezbednosti u ovoj državi je podignut na najviši nivo, a da li je i sa kim Omeragić još sarađivao biće utvrđeno daljom istragom.

Adisa Karačić, viši stručni saradnik za odnose sa javnošću u Tužilaštvu BiH, za Sputnjik je izjavila da je Tužilaštvo BiH preuzelo istragu o ubistvima i ranjavanju civila i da će se dalja istraga nastaviti u koordinaciji sa ostalim sigurnosnim agencijama.

„Napad i ubistvo vojnika Oružanih snaga BiH okarakterisani su kao delo terorizma, a dalje aktivnosti će utvrditi da li je bilo eventualnih pomagača, kao i motiv za ubistvo“, izjavila je ona.

Omeragić je policiji poznat kao pripadnik Vehabijskog pokreta u BiH, čiji je neformalni lider Husein Bosnić nedavno osuđen na sedam godina robije zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organizovanja terorističke grupe za potrebe terorističke organizacije Islamske države (ID).

Da Vas podsetimo:  Oštar odgovor Rusije na poteze Valentina Incka – u šest tačaka

Da li je ID stigla i na Balkan? Čeka li nas „balkansko proleće“, i da li je srpski premijer mislio na ovo kad je govorio da raspolaže o informacijama da neko želi da destabilizuje Balkan?

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik napad u Sarajevu nazvao je aktom terorizma koji je za svaku osudu, i naglasio da je evidentno da je motivacija bio radikalni islam, a cilj slučajan, nije biran.

„Veoma je jasno da nisu na najbolji način i ozbiljno shvaćena ranija upozorenja da u BiH postoje pojedinci za koje obaveštajna zajednica u BiH tvrdi da ih ima oko 3.400, a koji su spremni da izvrše individualni teroristički akt“, izjavio je Dodik.

Sudeći prema onome što se odmah posle ubistva dva vojnika pojavilo na portalu „Vijesti umeta“ koji veliča teroriste i pripadnike Islamske države, gde između ostalog piše i da je ovo tek početak „prolivanja prljave krvi“ koja će teći „Bosnom, ali i Evropom“.

Stručnjak za terorizam iz Sarajeva Dževad Galijašević za Sputnjik kaže da je ubica, inače rođen u Parizu, od 2010. godine poznat strukturama vlasti u BiH po svom radikalnom delovanju, i da ne razume zašto nikad nije stavljen pod policijski nadzor, posebno posle nedavnih napada u Francuskoj.

Galijašević kaže da je Omeragić učestvovao na sirijskom ratištu sa svojim zetom. Načinom na koji je izveo ovu akciju, Galijašević za Omeragića kaže da je jasno da je bio spreman.

„Mora se priznati da su bezbednosne agencije podbacile u ovom slučaju, jer su gotovo šest godina u evidenciji imale ovo lice a nisu o njemu vodile brigu niti ga nadzirale, i pustile su ga da slobodno obilazi skupove i u zemlji i u inostranstvu na kojima radikalni imami drže predavanja i da nesmetano putuje. Dakle, nije bio ni pod kakvim merama bezbednosti“, tvrdi naš sagovornik.

Da Vas podsetimo:  Mileva Lazarević iz Vlasenice - "majka hrabrost": muža su otrovali, a tri sina ubili na kućnom pragu

Galijašević kaže da je samo policija Republike Srpske pokazala da opasnost od radikalnog terorizma posle napada u Parizu shvata ozbiljno, i da je na vreme preduzela mere zaštite za sve kritične tačke.

„U ovom trenutku, Bosna je ugrožena zemlja i mi ugrožavamo i druge zemlje u regionu. Na čelo naše obaveštajne agencije treba da bude postavljena osoba bliska islamističkim krugovima“, kaže Galijašević, napominjući da je reč o čoveku koji je bio ratni telohranitelj Alije Izetbegovića i koji je povezan sa ratnim zločinima u slučaju Dobrovoljačka. Galijašević kaže da ima saznanja da se čak i čelnici NATO-a protive postavljanju te osobe na tu funkciju, ali kaže da u Sarajevu nema klime otpora radikalizmu u društvu.

„Vlast u Sarajevu nije spremna da se posveti problemu, da se sa njim suoči i da se protiv njega bori, jer elite ili javno ili prikriveno daju podršku ovim trendovima“, smatra on.

Galijašević kaže da se u Sarajevu ne shvata da ovo može da dovede i do međuetničkih sukoba, što bi ugrozlo i duge narode, a da mreža koja, kako tvrdi, postoji, predstavlja pretnju celom kontinentu. Po njegovoj oceni, ovakvi i slični napadi će se ponavljati gde god za to bude mogućnosti.

„Očito da Islamska država želi da nastavi sa napadima. Dosad je strategija Al Kaide bila da se posle akcije primiri, dok je sa ovom terorističkom grupom drugačije jer ne planira pauze“, objašnjava Galijašević.

Brankica Ristić

rs.sputniknews.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime