Ebola – ne paničiti nego pomoći Africi

0
1108

U Nemačku je danas stigla i treća osoba zaražena ebolom. U Španiji je sedmoro u karantinu. Stručnjaci kažu da je rizik od epidemije u Evropi mali i da se treba koncentrisati na pomoć Africi – na izvoru zaraze.

0,,17983363_403,00

Specijalni avion sa pacijentom iz Zapadne Afrike, koji je oboleo od Ebole, sleteo je jutros u 5 sati na aerodrom Lajpcig/Hale. Prema podacima Ministarstva zdravlja Saksonije, pacijent je saradnik UN i treći je ebola-inficirani, koji je dopremljen u Nemačku na lečenje.

Avion tipa „Golfska struja“ je prepariran tako da raspolaže izolacionom komorom za transport pacijenata zaraženih ebolom. Bolnica Sankt Georg jedna je od sedam bolnica u Nemačkoj sa specijalnim odeljenjem za visoko infektivne bolesti. Šest soba u toj bolnici za infektivne bolesti i tropsku medicinu, ispunjava najstrože zahteve karantina.

Jedan zaraženi lekar iz Ugande trenutno se nalazi u Frankfurtu na Majni, dok je jedna osoba iz Senegala, posle pet nedelja tretmana, kao zdrava otpuštena iz bolnice u Hamburgu.

U glavnom gradu Španije, Madridu, u karantinu se nalazi sedam ljudi. Bolnica Karlos III je saopštila da su u izolaciji tri nova pacijenta, dva lekara i jedan medicinski tehničar. Ovaj poslednji ima tipične simptome ebole i imao je kontakt sa dva preminula misionara, kao i medicinska sestra Tereza Romero, koja je obolela od ebole.

Tereza Romero je prva osoba koja se zarazila ebolom van Afrike. Ona se nekoliko dana loše osećala dok joj je temperatura rasla. Tek kada je temperatura porasla na 38 stepeni, lekari su je primili u bolnicu. Posumnjala je da ima ebolu tek kada je primetila da se lekari jedva usuđuju da uđu njenu sobu, a da je dijagonoza – ebola utvrđena, saznala je preko medija, javlja Rojters.

Da Vas podsetimo:  Aforizmi

Sumnjivih slučajeva bilo je i u Italiji, skoro svake sedmice, ali je do sada uvek bilo reči o lažnoj uzbuni. Ipak, populistički političari pokušavaju od epidemije da izvuku korist i šire strah, govoreći da bi desetine hiljada migranata koji dolaze preko mora, mogli da prenesu ebolu u Evropu.

Saverio Belici iz Lekara bez granica, koji je i sam nekoliko puta radio u pogođenim oblastima u zapadnoj Africi, kaže da je to glupost: „Što se tiče imigranata, prema mom mišljenju je rizik nula. Ljudi koji dolaze na obalu južne Italije, na putu su najmanje godinu dana, ponekad i više. Oni su odavno otišli iz zemalja u kojima hara ebola. Ako je neko zaražen, posle deset dana dobija simptome i ako se ne leči, umire posle dve tri nedelje, u 90 odsto slučajeva. Zbog toga imigranti koji dolaze morskim putem nisu opasni.“

Mnogo veća je verovatnoća da osoba zaražena ebolom stigne avionom. Zbog toga su zdravstvene vlasti u Italiji na oprezu. Postoje planovi za vanredne situacije, specijalne bolnice se pripremaju, a na velikim aerodromima postoje karantini.

„Evropa bi, umesto što širi strah od širenja ebole kod kuće, trebalo više da se angažuje u borbi protiv ebole u Africi. Zemlje koje su pogođene ebolom, i onako su veoma slabe: nemaju medicinsko osoblje, a ako ga imaju, onda premalo i loše obučeno. Evropa se mora uključiti u zajedničku borbu protiv ebole“, samatra epidemiolog, Belici.

Jer, stručnjaci smatraju da je skoro neverovatno da u Evropi dođe do masovnog širenja bolesti. U pogođenim oblastima Zapadne Afrike, međutim, situacija izgleda sasvim drugačije.

U međuvremenu, nemački Crveni krst (DRK) je saopštio da nema dovoljno kvalifikovanih dobrovoljaca za slanje u oblasti u zapadnoj Africi u kojima vlada epidemija ebole. Prema pisanju tabloida Bild, predsednik Crvenog krsta Rudolf Zajters kaže da je bilo mnogo zahteva, ali „mi smo još uvek daleko od dovoljnog broja kandidata koji dolaze u obzir.“

Da Vas podsetimo:  AFORIZMI-TEŠKE STVARI

Do sada je DRK dobio 1.459 zahteva, ali kriterijume ispunjava samo 97 kandidata, objasnio je Zajters. Traže se lekari, babice, fizioterapeuti, medicinsko osoblje, farmaceuti, laboratorijski tehničari i stručnjaci za rentgen, koji veoma dobro govore engleski i čije opšte stanje dozvoljava da budu poslati u misiju u tropske predele.

Prvi slučaj ebole u SAD privlači pažnju svetskih medija iako leglo zaraze ostaje u Zapadnoj Africi. Taj virus je već odneo živote nekoliko Evropljana. Koliko je opravdan strah od tog smrtonosnog virusa u Evropi? (02.10.2014)

Sjedinjene Američke Države su u međuvremenu preduzele dalje mere protiv epidemije ebole. Odeljenje za unutrašnju bezbednost naredio je strože kontrole na pet glavnih aerodroma za putnike iz Liberije, Sijera Leonea i Gvineje. Mere će početi da se primenjuju ovog vikenda na aerodromu Džon F. Kenedi u Njujorku, a potom slede Nevark, Vašington, Čikago i Atlanta.

Prema procenama zdravstvenih vlasti CDC, na ove aerodrome sleće oko 95 odsto putnika iz pomenutih zemalja zapadne Afrike pogođenih ebolom. Šef CDC Tom Mir kaže da je reč oko 150 putnika dnevno, čija se telesna temperatura skenira, prenosi ARD.

Prethodno je saopšteno da je umro prvi pacijent kojem je ebola dijagnostikovana u Sjedinjenim Državama. 42-godišnji Tomas Erik Dankan zarazio se u rodnoj Liberiji i u septembru je doputovao u Teksas, da poseti svoju porodicu.

Prezbiterijanska bolnica u kojoj je Dankan lečen, primila je novog pacijenta sa mogućim simptomima ebole. Pacijent je naveo da je bio u stanu u kojem je Dankan boravio pre nego što je došao u bolnicu. Predstavnik šerifa je izjavio da je bio u kontaktu sa članovima Dankanove porodice.

Amerika šalje vojnike

Sjedinjene Države takođe pojačavaju borbu protiv epidemije ebole u zapadnoj Africi šaljući tamo stotinu marinaca. Pentagon je juče saopštio da su vojnici, prethodno stacionirani u Španiji sada prebačeni u Liberiju. Marinci se danas očekuju na svojoj novoj lokaciji gde će podržati snabdevanje, dok taj zadatak ne preuzmu druge jedinice američke vojske. Opremljeni su sa dva transportna aviona i četiri specijalna aviona tipa Osprej koji svojim rotorima, mogu da poleću i sleću, horizotalno, bez piste – kao helikopteri.

Da Vas podsetimo:  Bindžovanje

Do sada je na suzbijanju ebole u zapadnoj Africi stacionirano oko 350 američkih vojnika. U narednim nedeljama se očekuje da broj vojnika dostigne 4.000. Jedinice imaju zadatak da izgrade bolnice i obezbeđuju snabdevanje humanitarnom robom.

„Naša vojska gradi infrastrukturu koja faktički ne postoji, da organizuje prevoz osoblja i opreme i potrošnog materijala“, rekao je u sredu američki predsednik Barak Obama nakon razgovora sa visokim vojnim zvaničnicima u Pentagonu. Sjedinjene Države imaju „jedinstvene sposobnosti“ da pomognu pogođenim zemljama u borbi protiv ebole.

21 dan neizvesnosti

Virus ebola jedan jeod najopasnijih patogena na svetu. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), aktuelna epidemija u zapadnoj Africi posebno pogađa zemlje kao što Gvineja, Liberija i Sijera Leone. Do sada je u ove tri zemlje od ebole umrlo više od 3.850 ljudi. Inkubacija ebole traje maksimalno 21 dan, što znači da može da potraje tri sedmice dok ne izbije bolest.

Dijana Roščić (agencije)

DW

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime