Edgard i bračni par

2
1615
Foto: in4s

Bijaše onaj neprevaziđeni konvertit Drašković gost u „Živa istina“. Zapitah se „koja je svrha doznake, kome je zanimljiv nekad šef kabineta Mike Špiljka?!„ A onda vidjeh u kom se pravcu kreće priča, voditelj, od sinoć znan i kao“peča“, objavi rat Rusiji, doduše neformalno, Drašković ustvrdi novu istinu „Rusija je velika država“ pa onda citira i Njegoša „tvrd je orah…“.

Ali, zanimljivija tema je ovaj obrt, koji se morao desit prosto. Bilo je pitanje vremena. DF je došao u posjed CD-a iz srbijanskog tužilaštva u kom je „atentator“ dao iskaz, iako je rečeno da to nije tamo uradio. U laži su kratke noge, zato nikad nijesam razumio lažove, pogotovo patološke. One koji jednom zinu a tri put slažu, a ako im hranite laži pustajući ih da vjeruju kako im vjerujete zavole vas još. To je onda zabavno prilično. Zavole vas takvi lažovi, jer im lažima dajete legitimitet, to što mislite u sebi „da li je moguće da postoje ovakve budale koje vjeruju da neko vjeruje u ovo što pričaju…“ je već njima nedokučivo pa nije ni zanimljivo. Oni žive u filmu koji su kreirali. Ima raznih vrsta lažova, onih koji lažu ni sami ne znajući zašto to rade, i onih koji lažu iz neke koristi, iz ćara. Ovi prvi se zovu pseudologisti, lažu a ni sami ne znaju zašto, ovi drugi se zovu ološ, jer lažu iz koristoljublja i brojniji su. I jedni i drugi imaju preciznu dijagnozu, dala im je psihijatrijska i sociološka nauka.

U jednoj dobroj knjizi koju sma čitao egzistira apotekar koji je to taman koliko jesam li ja, al on je ubijedio i sebe pa onda i sve druge da je apotekar, pa je otvorio apoteku i prodavao tako medikamente godinama. Izvještio se u međuvremenu, jer mu je jedan prijatelj „hranio laž“ budući da je znao da je„apotekar“ u problemu. A bio je „apotekar“ apsolutno siguran da je maliciozan i lažov svako ko mu kaže „kakve veze ti imaš s farmacijom“.

Da Vas podsetimo:  Sever Kosova osvanuo sa grafitima koji pozivaju na „otpor na svakom koraku“

Patološki lažovi su kao svi ljudi lošeg karaktera, vole laskavce. Baš kao što ih vole političari, kao vlastodršci. Ne vole istinu, ne vole iskrene prijatelje, ne vole ništa mimo onih uobrazilja koje su ovladale njima. Zato vole laskavce. A kome su laskavci prijatelji? Samo sebi! Napisao sam davno da je Marko Aurelije u svojoj sviti imao jednog čiji je zadatak samo bio da mu govori „ti si samo čovjek“. Ja sam to pokušao objasnit Đukanoviću. Nije razumio. A od laskavaca se jadan nije mogao odbranit. A da apsurd bude kompletan objašnjavao sam mu na maternjem jeziku, ne na engleskom. I u Pobjedi nebrojeno puta.

Elem, Sa CD-a se čuje da „aternatator“ u beogradskom tužilaštvu izvjesnoj gđi Ignjatić govori sledeće, parafrazirano „Edgard… imao je naglasak kao da je neki od ovih novokomponovanih jezika, bivših ruskih republika .. vuče kao da je Ukrajinac“, rekao je Sinđelić gđi Ignjatić u BG tužilaštvu. Dakle tamo đe nikad nije bio, po zvaničnoj CG. A na njeno pitanje otkud zna kakav je akcenat nekog ko je iz Ukrajine rekao je da je pratio filmove, Jutjub i internet!? Sve je on to rekao u BG. Dakle, tamo đe nije davao iskaz!? Ali eto, pojavio se „bračni par“ pa dao CD na „korištenje“. Da se nije pojavio „bračni par“, pojavio bi se bi neko drugi već ko bi dao materijala… Jako su naivni neki iz politike u CG. Veoma naivni, govorim odavno…Kao što davno rekoh da će se ispostavit da je državni udar organizovao Ukrajinac. Eto, nije ni Edvard niti Edi nego je Edgard! Rekoh tada, sprdajući se, da je garant Ukrajinac. Ševčenko. Ukrajinac. Kad već nije babo. Plavokosi švabo. A i rege pjevač Edi Grant je lišen svake sumnje prosto, čovjek je Britanac, nije zainteresovan za „ulaganja“ u CG.

Da Vas podsetimo:  Broz sve vreme ratovao za Hitlera, a ne protiv njega

Nego, šta je sad problem sa pomenutom materijom? Ono što od starta sama govorim, a sa čim, za razliku od Đukanoviča, Vučić nema problem. Zašto? Prosto. Vučić je umio da sluša. Zato se, za razliku od Đukanovića, Vučić i pojavljuje u medijima svako malo, i priča svoju priču, bila ona validna ili ne, al on je u fokusu. I tako „amortizuje“ autokratiju. Đukanović ne, on je u „podmornici“ i čeka epilog, tipično crnogorski. Lakše je tako. Dakle, kad su pokušali“atentat“ na Vučića, onda u Jajincima, a koji su forsirali njegovi medijski trabanti, njemu je objašnjeno kuda to vodi pa je lično stopirao tu priču koju više ne pominje ama baš niko. Ko mu je rekao da tako postupi? Tamo neko. Za razliku od Vučića, Đukanović je tu priču o atentatu itekako rabio. Prosto. Isključivo na njoj je zadržao vlast! Ali sad je problem što će se ta priča morat istjerat do kraja, sad pogotovo mora dobit epilog.

I kakve sad scenarije pravit? Sada je to već mnogo delikatnije. I zbog priče koja sad flagrantno curi, a još više zahvaljujući „bračnom paru“ koji je probušio čamac Đukanovićeve ušuškanosti. Konkretno. Šta znači kategorija „bračni par“ koji je dao cd? Prosto. Znači činjenicu da je neko „uredno“ smješten u čamac za puštanje niz vodu. Za rafting Tarom. Drugačije se „bračni par“ apsolutno ne bi pojavio! Ovako..„bračni par“ je dao kompromitujući cd na uvid „demokratićeskamu frontu“. Uprkos nikad boljim odnosima između Srbije i CG. Uprkos obećanjima. Nijesu neki iz CG politike znali bitno. Činjenicu da obećanja u politici ne znače mnogo. Obećanja je imao i Milošević. Itekako čvrsta obećanja. Odnekud tamo odakle i Đukanović. Eto, znam nekako, a znam… Zato sam ne jednom, apostrofirao najbolje poznavaoce američke politike i njihovu opservaciju kako se Amerika, recimo, ophodi prema „prijateljima“, a pogotovo fakat da „ne zna se šta je gore, bit prijatelj ili neprijatelj Amerike“. Tako je govorio Bugajski.

Da Vas podsetimo:  Hristos vaskrse!

Srećan Vaskrs!

Pisao sam već da Đukanović ima neka obećanja ali da su to obećanja od nekih irelevantnih, i da ne znače apsolutno ništa do zamajavanja. Ali i da ga niko neće udarit po prstima sve dok ne bude interesantan. No, samo budala misli da Amerika daje garancije istog intenziteta nekom iz ozbiljne države tipa Njemačka, recimo, i iz države koja je malena, al je časna i poštena. U himni makar. Zato su se takva obećanja davala i Miloševiću. On je jadan vjerovao u snagu istih. Pritom je on imao mnogo bolje pozicije u Americi, bio je i „američki đak“.

A opet, takva obećanja je i Milošević davao Đinđiću. Davno već mi je Toma Fila rekao da, dok su u Beogradu lupali u šerpe, Đinđić je sjedio kod Miloševića na kanabetu i čekao odgovor o pozicioniranju na mjesto premijera. A Toma užasno dobro informisan bijaše u toj ravni oko predsjednika Miloševića. Dakle, sad treba proces izvest do kraja, a kako kad se pojavio „ bračni par“ sa dokaznim materijalom?! Jedan od supružnika u kategoriji bračni par je „Uncle Sam“? Delikatno.. Davno sam rekao Đukanoviću, a u Pobjedi nebrojeno puta napisao „Ok je biti pošten, čak i u politici, koliko god je to moguće“ Slušao je laskavce.. A laskavci su osobe bez karaktera i prijatelji su jedino sebi. Zato iole pametan i seriozan čovjek bira okruženje, društvo, pa i ambijent.

Saša Dr. Đurović

in4s.net

2 KOMENTARA

 1. Vuk Draskovic? Ni konvertit, ni lazov! Jedno od ovoga da je ne bi bio Vuk Draskovic; ne zato sto se nemoze kao j e d n o biti
  d v o j e, no zato sto svaki atribut jest novim sadrzajem, losim ili dobrim- nebitno; a kao novi sadrzaj, on je preinacavajuci-
  c i n e c i da Vuk Draskovic nije ono sto j e s t: Vuk Draskovic; jer Vukom se ne b i v a, on, naprosto, jest: niti je b i o, niti ce b i t i ! Zato jest kao n i j e- jestvujusce Nije- nijekanje, njekanje, njakanje: „Njace!“, kaze Narod, dakle Magarac. Ali, opet: ako je magarac, nije vuk draskovic! Logikom ne ide. Problem je u i m e n o v a nj u- radnja koja u l i c u j e i stvara proizvod, u gramatici poznat kao i m e n i c a- sadrzaj; vuk draskovic ne bi bio vuk draskovic, ako bi bio imenica: njega, koji se n e m a, ne imenyje se- to je upliv s p o lj a s nj o s t i na n e m a- logicki apsurd; pret-postaviti- otklon logickog!- da je Vuk Draskovic
  o g l a s a va nj e; e, sada bi se oglasavanje moglo imenovati, razlicito, no, recimo, kao nj a k a nj e, te Vuk Draskovic nije Vuk Draskovic, no je TO- ne: ON!-
  Njakanje; ne vidi se, cuje se: nj a c e! „Ko“ njace? Njakanje – ne njakalo, jer bi se b i l o magarcem; ovako, on je zvucanje a p s o l u t n o odvojeno od svoga i z v o r a, a
  b e s k o n a c n o njakanje. Prirodom nepostalo, a nj a c e…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime