EFN za novu medijsku strategiju

0
754

tn-novineEvroazijski forum novinara (EFN) smatra da je neophodno da kolege u Srbiji ove godine iniciraju i u budućnosti usvoje novu medijsku strategiju, zasnovanu na interesima srpskog novinarstva. Postojeća strategija pogoduje velikim medijskim korporacijama u stranom vlasništvu, strankama i političarima, medijskim zloupotrebama i gašenju domaćih medija.

Projektno finansiranje, premda u teoriji na prvi pogled izgleda kao vrlo dobro rešenje, u uslovima srpskog političkog i privrednog sistema znači potčinjavanje novinara i medija političkim i stranim centrima moći.

Evroazijski forum novinara smatra da većina organizacija, članica medijske koalicije, ne radi u interesu srpskih novinara i medija. Većina članica medijske koalicije finansira se iz inostranstva i izražava političke stavove, što je u novinarskom smislu nedopustivo.

Srpski mediji treba da budu profesionalni, odgovorni i u većinskom srpskom vlasništvu, a domaći medijski prostor treba da bude zaštićen od promocije tuđih interesa i nemorala.

efn-logoEvroazijski forum novinara zalaže se za produbljivanje saradnje sa novinarskim udružnjima, novinarima i medijima u Republici Srpskoj. Saradnju sa kolegama, medijima i medijskim organizacijama iz Evropske unije recipročno treba da prati saradnja sa kolegama iz evroazijskih i drugih zemalja i saveza.

Evroazijski forum novinara smatra da je neophodno da Vlada Republike Srbije ove godine predloži usvajanje posebnog zakona o „Politici“, kako bi naš najstariji list bio zaštićen od mogućnosti da ga preuzmu neodgovorni vlasnici kapitala. Podsećamo ovom prilikom da je EFN prvi prošle godine predložio usvajanje ovog zakona.

stanjestvari.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime