Ekološka katastrofa: Firma Bekament digla u vazduh vrh planine Venčac!

0
1674

Zeleni pokret Srbije obraća se javnosti zbog uništavanja planine Venčac koja se nalazi na teritroiji opštine Aranđelovac i ekološke katastrofe koja preti čitavoj Šumadiji.

Do pre svega nekoliko godina, vrh Venčaca bio je potpuno obrastao šumom, krajnje neugledan ali sasvim pitom u svojoj neuređenosti. Međutim  jedan  od kamenoloma firme Bekament iz Aranđelovca iz kojih se sa Venčaca vadi mermer minirao  je i sam vrh planine, a planina se nekontrolisano iskopava sa više strana.

Do vrha Venčaca (nekad na nadmorskoj visini od 658 metara) još uvek vodi staza,  ali umesto vrha na planini zjapi rupa. Najviša tačka onoga što je ostalo niža je od nekadašnjeg vrha za cela tri metra, i ako je verovati GPS uređaju, nalazi se čitavih trideset metara dalje. Tamo gde je nekada bio kamen oko koga su ponosno pozirali šumadijski planinari, sada je praznina.

Ubrzano nestajanje planine Venčac počinje sa dobijanjem dozvole za iskopavanje mermera i kamena firmi Bekament iz Aranđelovca i od tada iz dana u dan možemo videti kako planina Venčac ubrzano nestaje.

Ovakvo nekontrolisano iskopavanje dovodi do ekološke katastrofe na području čitave Šumadije. Možete samo zamisliti kakva šteta nastaje u prirodi nestajanjem čitave jedne planine.

Molimo Vas da nam pomognete i objavite ovo što se dešava na području Aranđelovca i Šumadija kako bi sprečili da  voa  katastrofa bude sprovedena do kraja.

Zeleni pokret

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime