Ekološki genocid: Direktor fabrike tražio da se kiselina pušta direktno u reku

2
79
Foto: YouTube snimak ekrana

Nekadašnji radnici fabrike Elkok iz Kosjerića izjavili su da su punih deset godina po nalogu direktora u obižnju reku, pritoku Zapadne Morave, i u samom krugu fabrike, prosipali sumpornu i sonu kiselinu koja je veoma opasna za biljni i živi svet.  I pored ozbiljnih optužbi poslovodstvo firme nije želelo da odgovori kako se postupa sa opasnim otpadom, a nismo dobili ni odgovor inspektora Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Informacije do kojih je „Nova“ došla pokazuju da je u periodu od 2006. do 2015. godine, po nalogu direktora firme „Elkok“ iz Kosjerića Vladimira Lojanice u reku Limac ispuštano više od 18 tona opasne kiseline. Procenjuje se da je količina i veća, ali ono što je su do sada zabeležili radnici jeste da je u pitanju više od 18.000 kilograma materije koja predstavlja opasnost po ljude, ali i biljni i životinjski svet u ovom kraju. Ekološki zločin za reku i stanovnike ovog kraja imaće svoj epilog na sudu u oktobru, a prema tvrdnjama radnika u ovoj borbi ići će do kraja.

U kontinuitetu je ceo postupak ponavljan do 2015. godine, što su saznanja Nove. Još ne postoje dokazi da je kiselina ispuštana i nakon ove godine, ali ogromna šteta i opasnost po čitav ekosistem već su učinjeni tokom10 godina ispuštavanja kiseline.

Prema tvrdnjama radnika Miloševića, on je pravovremeno upozorio direktora Vladimira Lojanicu da to više ne čini, budući da se „sve saznalo“ i da to više ne sme da radi jer truje grad u kojem žive svi. Kako kaže, Lojanica za to nije mario pa je nastavio da postupa na isti način.

„Od tada pa do mog odlaska u penziju traje šikaniranje. Prema mojim informacijama i dalje se prosipa kiselina, a radnici nisu uspeli da se suprotstave direktoru Vladimiru Lojanici“, napismeno je naveo on.

Da Vas podsetimo:  Leskovac opet u „zejtin kapanji“ – Predizborni marketing ili samo „crkavica“ od pomoći?

Pored Miloševiča, svedok ispuštanja kiseline u reku bio je i Goran Sekulić koji za Nova.rs ističe da su svi navodi tačni i da će se to dokazati na sudu.

„Dok sam ja bio u firmi do 2018. godine to se sve radili. U pogonu koji se bavio upravo ovim stvarima od 2003. do 2012, kada sam napustio pogon i mogu samo da potrvrdim da se kiselina ispuštala u Limac“, kazao je on u izjavi za Nova.rs.

On napominje da će Milošević ići do kraja i da će dugogodišnji incidenti imati i sudski epilog.

Pored razgovara sa radnicima, „Nova“ je kontaktirala direktora Vladimira Lojanicu, ali je on u tom trenutku bio u proizvodnom pogonu te nije mogao da potvrdi, ili demantuje tvrdnje bivših zaposlenih.

Kako tvrdi sekretarica „Elkoka“, previše je posla zbog čega će Lojanica biti tek u sredu slobodan da da izjavu.

Konkretne informacije o celom slučaju javnosti je predočio tadašnji šef obezbeđenja  Radul Milošević, koji više ne radi u Elkoku. On je odlučio da pravdu potraži na sudu, pred kojim će u oktobru biti pokrenut postupak. Milošević će nakon prvog ročitšta najverovatnije biti predložen kao jedan od svedoka.

Inače, firma „Elkok“ iz Kosjerića bavi se proizvodnjom PVC kablova i pocinkovane trake i osnovana je 1991. godine. Firma je registrovana kao akcionarsko društvo, a većinski vlasnik je Bratoljub Babić iz Beograda.

Prema informacijama koje je napismeno dostavio radnik Milošević Radul, ali i drugi radnik Goran Mitrović, još 5. maja 2006. godine u reku Limac je prosuto dva kanistera od po 200 kilograma opasne materije. Prema tvrdnjama svedoka, to je prvi registrovani slučaj ispuštanja kiseline u Limac. Od 2007. pa do 2015. godine, u razmaku od nekoliko meseci, a najčešće je to bio interval od tri meseca, po nalogu direktora Vladimira Lojanice prosipale su se tone i tone ove materije, a zabeleženo je da su se menjali isključivo radnici od kojih je pod pritiskom direktora traženo da izvršavaju naređenja. Radnici tvrde da je Lojanica naručivao, ali niko se nije suprotstavljao.

Da Vas podsetimo:  Američki investitor želi nudističku plažu kod grobova srpskih junaka!

Izvor: Ozonpress

2 KOMENTARA

  1. Nije normalno od radnika traziti previše.
    Oni već i ovako puno rizikuju.
    Upozorili su direktora, poslije i javno obijavili šta se dogadja ….. i pokazalo
    se da su nemoćni. Zbog čega ili koga mi ne srušimo Vučka, Brnabićku, Djuku, natjeramo Zagorku Dolovac da se probudi, natjeramo Ustavni Sud da se bavi odbranom Ustava ??? Ili čekaomo da to netko drugi odradi za nas ???Kod nas u zatvoru završavaju oni koji prijave krivično djelo, a ne oni koji ga počine !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime