Ekonomista Dragan Radović, u emisiji Gost Nedelje

0
3102

U emisiji Gost nedelje koju vodi dr Dragan Petrović, bio je ekonomista, Dragan Radović. U prvom delu emisije, kako je ona tradicionalno koncipirana, bilo je reči o životu gosta. Tako je Radović govorio o svom školovanju, završetku Prve ekonomske škole u Beogradu, svojoj velikoj ljubavi daktilografiji, gde je učestvovao na nizu takmičenja, i gde je potom još kao student ostvarivao egzistenciju radeći danononoćno u nizu firmi, potom i kao računovođa. Nakon završetka studija ekonomije, Radović je radio u nizu firmi kao ekonomista, uključujući i privredne gigante poput fabrike Lole Ribar u Železniku, sarađivao sa ekonomskim institutima i najzad otvorio privatne firme za računovodstvo i statistiku.

U drugom delu emisije razgovor se vodio o konkretnim pitanjima makroekonomije u Srbiji, analizi budžeta, pronevera u vođenju ekonomije u konkretnim granama i oblastima, Zahvaljujući višedecenijskoj praksi vođenja finansija i računovodstva u državnim, a potom i svojim firmama, Radović se razvio u vrhunskog stručnjaka za sivu ekonomiju. On je pronicljivo ukazivao na brojne propuste, malverzacije i pronevere u vođenju makroekonomije, finansija i po granama, pre svega od strane državnih organa, u kojima se godišnje utaji i proneveri i više od milijardu evra. Većina vodećih stručnjaka makroekonomije, poput Komazeca, Mlađena Kovačevića, Ljubodraga Savića, Katića, Dragaša, godinama ukazuje na promašen neoliberalni i neomonetaristički koncept u Srbiji, zapravo neokolonijalni prema MMF i globalističkim silama, koji je glavni razlog za ekonomsku propast i posrnuće zemlje. Radović je svojim konkretnim pronicljivim analizama, radeći decenijama u vođenju računovodstva i firmi (dakle mikorekonomiji) došao do spoznaje o masovnim razmerama sive ekonomije (ispod radara oporezivanja) na državnom nivou u nizu grana, koje imaju kolosalne razmere gubitaka za privredu Srbije.

Otuda taj deo sive ekonomije ima državno zaleđe, ili pak samo interesnu toleranciju, koja prevazilazi uobičajeno viđenje oblasti sive ekonomije kao privremeno nužno zlo koje se toleriše od države da bi se smanjila nezaposlenost i koji je teško kontrolisati čak i pojačanim inspekcijama. U emisiji je ukazao na niz manipulacija samo u 2018. godini, u nizu privrednih grana, od eneretike, proizvodnje i prodaje cigareta, prehrambenoj industriji i dr, odakle se može videti sprega interesa državnih funkcionera na raznim nivoima sa privrednicima u pravcu masovnih zloupotreba koje nanose velike gubitke privredi zemlje i Srbiji u celini, što paralelno sa promašenom neomonetarističkom neokolonijalnom makroekonomskom koncepcijom produžava opšte siromaštvo i bedu u kojoj se nalazimo. Radović je ukazao na manjkavosti u prikazivanju budžeta i privrednih aktivnosti u privredi zemlje u prethodnoj i ovoj godini, ali i o mogućnostima da se negativni privredni tokovi i posrtanje Srbije preinači, za šta je potrebno, pored ekonomskih mera i promena vlasti i odnosa prema privredi.

Da Vas podsetimo:  Milovan Brkić: Apači su spremni, Vučić će uskoro će završiti kao predsednik Haitija!

Dr. Dragan Petrović 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime