Ekonomske mere kosovske vlade alat za cenzuru srpskih medija

0
1019
Foto: printscreen

U novom izveštaju Reportera bez granica naslovljenom „Novine koje nikada ne stižu“, efekti koje je mera Kosovske vlade da uvede takse na robu iz Srbije imala na dostavu dnevnih novina se koristi kao jedan od loših primera „korišćenja ekonomskih mera kao alata za cenzuru“. Postupak kosovske vlade opisan je u istom segmentu u kom se govori o postupku ruske vlade koja je ukinula oslobađanje poštarine za štampane medije.

„Ruski štampani mediji koji zavise od pretplate polako izumiru zbog toga što vlada odbija da oslobodi poštarine ove izdavače, dok je Kosovo eliminisalo srpsku štampu jednim laganim potezom novembra 2018. time što je naglo povećalo takse na uvoz svih srpskih proizvoda, uključujući i novine i to za 100%. Mera je uvedena kao odgovor na odlučnost suseda, Srbije, da spreči pokušaje Kosova da se pridruži INTERPOL-u, koja je na kraju u tome i uspela“, navodi se u ovom izveštaju Reportera bez granica.

Kako se dalje navodi u  ovom izveštaju, ovaj potez je imao trenutni efekat.

„Novine na srpskom jeziku nisu štampane na Kosovu, a u roku od nedelju dana na kioscima na Kosovu nije bilo štampanih medija iz uvoza.“

Usled ovih mera, populaciji kosovskih Srba onemogućeno je da se informišu na svom jeziku što je direktno kršenje međunarodnog prava.

Podsećamo, srpske štampe na Kosovu nije bilo 5 meseci, dok firma KIM Beokolp nije postigla dogovor sa izdavačima i smanjila cene kako bi distributer mogao da priušti da plaća taksu na uvoz od 100%.

Izvor: kossev.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime