Ekspoze i neka fundamentalna pitanja

0
1008

To što nam EU, MMF i Svetska banka doture, to je naredba, a o naredbama se, kao što je poznato, ne raspravlja

vlada2014a

Aleksandar Vučić nam je u ekspozeu rekao da će biti hrabar, da se ukida socijalni dijalog, da se pristupa završnoj brzoj provatizaciji i tokom dana nas je preko SNS obavestio da se ukidaju i ovi njemu veoma naklonjeni mediji. O tome i još po nečemu se govori u ovom tekstu.

PRVO O FUNDAMENTIMA

Vučić kaže: „Za železaru Smederevo samo za pokriće gubitaka mesečno dajemo osam miliona evra, i zato moramo da prodamo Telekom i delove EPS“. Molim? Imam za Vučića dva pitanja: prvo, koliko su dve babe i dve žabe, i, drugo, šta je teže – kilo gvožđa ili kilo perja? Mislim, da krenemo od fundamentalnih stvari, pa polako. Posle idu Ivica i Marica i drugnje bajke, i tako redom.

HRABROST

Biće hrabar. Između opakih nezaposlenih i malo plaćenih zaposlenih, na jednoj strani, i nemoćnog MMF, na drugoj, Vučić će se svom silinom i odvažnošću sjuriti na izopačene radnike i nezaposlene. Interes MMF je suštinski interes Vučićeve vlade, i tu nema i neće biti kompromisa, koliko god građani Srbije gladovali. A gladovaće, odmah da znaju, najmanje do kraja 2016.

UKIDANJE SOCIJALNOG DIJALOGA

Zakon o radu se ima usvojiti odmah (ceo paket od desetina i desetina zakona do sredine jula), i Vučić unapred obaveštava sindikate – „i ako ne bude njihove saglasnosti“. Na taj način, unapred najavljujući neprimerenu brzinu i otvoreno iskazujući da je razgovor sa sindikatima samo predstava koja se ima odigrati u skraćenoj formi o onome o čemu je MMF već odlučio, a Vučić se obavezao da sprovede, suštinski je objavljeno ukidanje socijalnog dijaloga. I to u ovoj rudimentarnoj formi, u kojoj je kod nas socijalni dijalog bio tek jedva malo više od ničega. I to je mnogo.

Da Vas podsetimo:  Prva i jedina diskoteka od Trsta do Vladivostoka otvorena je u Beogradu i u nju su navraćali Pjer Karden, Pako Ranab i Nina Riči

Da li sindikalna rukovodstva i dalje imaju dilemu o čemu se radi?

vlada2014a

UKIDANJE STRUKE

Kada se kaže da će se za dva meseca usvojiti desetine zakonskih predloga, onda se brutalno, po sred lica, svim strukama u Srbiji kaže da one ne postoje i da su ništa. Nema javne rasprave ni o jednom pitanju. To što nam EU, MMF i Svetska banka doture, to je, jednostavno rečeno, naredba, a o naredbama se, kao što je opšte poznato, ne raspravlja. To, moram priznati, ima logike, ali onda jasno treba reći da Vučić nije predsednik Vlade Republike Srbije, nego nadzornik.

Da li pripadnici zdravstvene, prosvetne, pravne, ekonomske, arhitektonske, svih inženjerskih struka ovo razumeju? Da li je svim istraživačima, studentima itd. ovo jasno ili i dalje imaju nekih dilema?

RTS KRITIKOVAO VUČIĆA

Evo, kad sam napisao ovaj međunaslov, zvuči mi kao jedan od onih „najkraćih viceva na svetu“. Orkestrirani, beskonačni, na ivici između sramotnog i bljutavog omaža Vučiću, koji se dve godine igra na RTS, odmah prvog dana novog Nadvučića se tumači kao besprizorni napad na njega. Ovo neko u izmaglici, izgubljeno i zalutalo od silnih putokaza, sasvim malo slovo „m“ od medija, u fontu osam (da možete da pročitate), vidi se kao goropad, koja se nadvila nad našeg heroja. Umesto da o Vučiću govore kao da je već u čitankama opevan i u udžbenicima opisan kao karijatida svekolike Srbije, neko se negde – da im verujem na reč, jer živo biće iole razborito to nije nikako moglo da primeti u našim medijaima, pa ni na RTS – izgleda drznuo da o Njemu govori kao da je političar. I ta i tolike slobode u medijima odmah se ukidaju.

Da Vas podsetimo:  Da li bi sankcije EU prema Srbiji dovele do pada podrške vladajućoj stranci?

Da li je onima koji rade u medijima jasno o čemu se radi, ili imaju i dalje nekih dilema?

Mislim da je Milo Lompar u intervjuu, koji je Novi Standard objavio povodom izlaska trećeg izdanja njegove knjige Moralistički fragmenti, rekao tačnu i važnu stvar: silaskom Koštunice na nama je da pokažemo da li smo sposobni da se na političkom terenu uspešno suprotstavimo SAD-EU-MMF-Vučiću. I, ako ne sad – kad?

Branko Pavlović

Novi standard

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime