Ekstremisti „spasavaju Rijeku“

1
1038

Hrvatski novinar i teolog Drago Pilsel podneo je hrvatskom Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Viktora Kordića, glavnog urednika hrvatskog sajta „Dnevno.hr“, zbog, kako je Pilsel pisanim putem saopštio, nepodnošljivog govora mržnje protiv pripadnika srpske manjine u Hrvatskoj.

Drago Plisel

Drago Plisel

Kordić je na sajtu, gde je glavni urednik, objavio proglas udruženja pod nazivom Inicijativa akademskih građana „Spasimo Rijeku“ u kome se upozorava na, kako stoji u proglasu, sistemsko pretvaranje riječkog univerziteta u „akademsku SAO Krajinu“, odnosno na „tiho posrbljavanje riječkog Sveučilišta“.

Proglas Inicijative akademskih građana „Spasimo Rijeku“ vrvi od teorija zavere i upozorenja da Srbi iz Hrvatske lagano uzimaju taj jadranski grad u svoje ruke.

„U nekim verzijama Memoranduma SANU 2 apostrofira se Rijeka kao grad na koji se treba koncentrisati u zaposedanju pozicija, posebno u obrazovanju, nauci i kulturi, jer je procenjeno da su u Rijeci najpovoljniji uslovi za ostvarivanje prikrivene etničke dominacije. Zato je mart veoma važan mesec za budućnost Grada Rijeke. Pozivamo na otrežnjenje i otpor planskom zaposedanju institucija u Gradu Rijeci kojim bi se trebala promeniti kulturna i politička fizionomija Grada“, navodi se u proglasu.

Ipak, piscima proglasa najviše smeta to što bi sin predsednika Srpskog nacionalnog veća Milorada Pupovca trebalo da se zaposli na Odseku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, kao i to što je jedan od kandidata za mesto rektora Univerziteta u Rijeci Snježana Prijić Samardžija, po nacionalnosti Srpkinja.

Teolog, novinar i pisac Drago Pilsel, jedan je od prvih hrvatskih novinara koji je ukazao na zločine počinjene u operaciji „Oluja“. Odavno se zalaže protiv govora mržnje u medijima, o čemu je govorio i u intervjuu Sputnjiku.

„Kada bi novinarska udruženja i izdavači shvatili ozbiljnost trenutka, kada bi novčano odgovarali za govor mržnje, itekako bi se trudili da ga ne dozvole. I tada bi se klima u društvu promenila. Siguran sam da bi se Hrvatska za manje od šest meseci promenila i toga više ne bi bilo“, rekao je tom prilikom Pilsel.

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija… (17) Tužno i sramno, nažalost istinito... (7) Fotografije su istina, a reči laž!

Ovaj put, odlučio je da preduzme akciju i podnese krivičnu prijavu protiv onih koji u hrvatskim medijima šire govor mržnje prema srpskoj manjini. Proglas Inicijative akademskih građana „Spasimo Rijeku“ poslednji je u nizu napada, koji su poslednjih dana učestali, na hrvatske Srbe. Desničarska aktivistkinja Željka Markić zahtevala je nedavno da hrvatska država uskrati pomoć listu Srpskog nacionalnog veća „Novosti“ zbog, kako je rekla, vređanja hrvatskog naroda i diskriminatorske uredničke politike. Odmah potom su hrvatski veterani zahtevali da iz Hrvatske prognaju srpski politički lideri Milorad Pupovac i Vojislav Stanimirović.

Nikola Joksimović

www.rs.sputniknews.com

1 KOMENTAR

  1. Hm,hmm..resenje je u prihvatanju, virtualne „SLOBODNE DRZAVE RIJEKA“..a,koje kakav basibozuk,nacista nije ovlascen za „proterivanje“.Tako bi se resio,i dugogodisnje „pitanje ‘..
    prestalo bi, pljckanje Rijeke..“Rijeka radi a Zagreb se gradi“.Zagrb,koji je unistio Rijeku, da nema vise, Luckih i speiterskih usluka, preracunato u tonama….20.000.000 tona godisnje !

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime