Elita u dubokom snegu

0
1094

U ponedeljak se u Davosu okuplja elita sveta politike i privrede. Privredni forum zvanično traje od utorka do petka i to u doba kada sve više ljudi skeptično gleda na tu elitu koja se okuplja u švajcarskom zimovalištu.

Globalni privredni rast gubi na snazi, trgovinski konflikti se pojačavaju, klimatske promene i zaštita životne sredine ostaju nerešeni, a svet se sprema za velike promene usled digitalizacije. „Svaka od ovih tema je jedan veliki izazov“, kaže Borge Brende, bivši norveški ministar spoljnih poslova i aktuelni predsednik Svetskog privrednog foruma (WEF). „Uzimajući sve u obzir, ovi veliki zadaci se mogu rešiti samo zajedništvom.“

Međutim, sve više nedostaje volje za zajedništvom. Američki predsednik Donald Tramp je protivnik multilateralnih sporazuma, novi brazilski predsednik Žair Bolsonaro šalje nacionalističke tonove. U Evropi se sve vrti oko Bregzita, u Italiji vladaju populisti, u Francuskoj demonstriraju Žuti prsluci, Bliski istok ostaje bure baruta, a Kina Tajvanu pokazuje mišiće.

Klaus Švab, predsedavajući i osnivač Foruma u Davosu, smatra da to švajcarsko skijalište treba da bude mesto razumevanja. „Dijalog je danas važniji nego ikad“, kaže Švab.

Mnogo poznatih, mnogo diskusija

„Imamo 37 šefova država i vlada iz Evrope i Evroazije. Sa Bliskog istoka nam dolazi devet. Imamo šest predsednika iz Latinske Amerike i šest ili sedam iz Afrike“, kaže Brende. „Iz Kine dolazi potpredsednik Vang. Iz SAD očekujemo visokorangirane članove vlade.“

Sve u svemu, među 3.000 učesnika biće 70 šefova država i vlada kao i vrh Ujedinjenih nacija, Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i Svjetske trgovinske organizacije. Forumu u Davosu će prisustvovati 300 ministara, 1.000 direktora preduzeća, veliki broj naučnika kao i predstavnici organizacija za razvoj i zaštitu okoliša.

Šta će svi oni raditi u švajcarskim planinama? Organizatori se pozivaju na zvaničnu misiju foruma – „poboljšanje stanja u svetu“. „Naš izazov je da sa predstavnicima država i vlada, predstavnicima međunarodnih organizacija, privrednim svetom i civilnim društvima tražimo rešenja za prioritetne probleme u svetu“, kaže Brende.

Bez Trampa i Makrona

U Davosu neće biti potpisani međunarodni sporazumi. Forumu, zbog napete blokade američkog budžeta, neće prisustvovati predsednik Tramp. Francuski predsednik Emanuel Makron će takođe ostati kod kuće. Zvanično – ima druge obaveze, a nezvanično jer bi učešće na sastanku sa svetskom elitom moglo da naškodi njegovoj verodostojnosti u dijalogu koji je upravo počeo sa građanima.

Nemačka kancelarka Angela Merkel dolazi na Forum. Isto kao i njena naslednica na čelu Hrišćansko-demokratske unije Anegret Kramp-Karenbauer i ministar zdravlja Jens Špan. Predsednik Brazila Bolsonaro će u Davosu imati prvi nastup pred međunarodnom publikom.

Nedolazak Trampa je sa marketinškog aspekta loš za Forum u Davosu. Pre godinu dana je Trampovo prisustvo plenilo pažnju svetske javnosti iako on nije dao doprinos u diskusijama o globalnim problemima.

Umesto toga je Tramp pozvao prisutne preduzetnike da investiraju u njegovu zemlju. To u Davosu rade mnogi premijeri, ali se samo mali broj usuđuje da se samoreklamira.

Pogled u budućnost

Tema ovogodišnjeg foruma je sažeta pod naslovom „Globalizacija 4.0 – u potrazi za globalnom arhitekturom u doba četvrte industrijske revolucije“.

Osnivač Svetskog privrednog foruma Šavab kaže da svetu nedostaju vizije i da Forum može pomoći, iako je svestan da mnogi građani predloge elita gledaju sa sve većom skepsom.

„Elite se smatraju nepouzdanim ako se fokusiraju samo na naredne izbore ili naredni kvartalni izveštaj“, kaže Švab. „U Davosu, s druge strane, svesno sledimo dugoročni pristup. Orijentišemo se na otvaranje mogućnosti.“

Švab je još 1996. upozorio da globalizacija u sadašnjem obliku nije održiva. „Ako sada govorimo o Globalizaciji 4.0, onda ona mora biti održiva“, kaže on. „Ona se više mora zasnivati na moralnim principima. Potrebna nam je remoralizacija globalizacije.“

Njegov cilj da poveća broj ženskih učenika na Forumu ne prolazi baš slavno. Ove godine od ukupnog broja učesnika su 22 odsto žene, samo jedan procenat više nego prošle godine.

Izvor: dw.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime