Emirati partneri i Srbije i Kosova!

0
1019

Beograd — Ministar spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Abdulah bin Zajed al Nahjan sastao se u Beogradu sa najvišim državnim zvaničnicima Srbije.

seik

U Predsedništvu Srbije prvo ga je ugostio predsednik zemlje Tomislav Nikolić koji je u razgovoru s ministrom spoljnih poslova UAE istakao da Srbiji mnogo znači prijateljstvo s njegovom zemljom. Kako je saopštila Pres služba Predsednika Srbije, Nikolić je izrazio zadovoljstvo odlukom dve vlade o otvaranju diplomatsko konzularnog predstavništva.

„Mi smo stabilizovali Srbiju i doprineli političkoj stabilnosti u celom regionu“, istakao je Nikolić i dodao da je ekonomski jaka Srbija „garant jakog i stabilnog Balkana“.

Po rečima Nikolića, deca u Srbiji „više ne moraju da se plaše rata, ali još mogu da se plaše siromaštva“, te je zadatak vlasti u Srbiji da taj strah otkloni.

Komparativne prednosti za investitore iz UAE su, kako je kazao, geografski položaj Srbije, odlična radna snaga i perspektiva prijema u Evropsku uniju.

Kako je saopšteno, šeik Abdulah bin Zajed el Nahjan je čestitao Nikoliću i rukovodstvu Srbije zbog veoma brze i efikasne stabilizacije regiona i doprinosa pomirenje među zemljama koje su ranije ratovale.

On je izrazio očekivanje da će Evropska unija što pre priključiti Srbiju i ocenio da je bi to bila garancija mira, prosperiteta i stabilnosti celog regiona.

seik3

„Postoje brojne mogućnosti za dugoročnu saradnju u oblasti poljoprivrede, industrije, avijacije, ali i infrastrukture i turizma“, istakao je ministar spoljnih poslova UAE. „Balkan je, mnogo propatio u poslednje dve decenije i obaveza je međunarodne zajednice da što više ulaže u to područje radi učvršćivanja mira. Srećni smo što smo partneri i Bosne, KosovA, Hrvatske, Albanije. To naše partnerstvo proizilazi iz toga što poštujemo narod koji živi na tom području. Ujedinjeni Arapski Emirati su srećni što su partneri Srbije i sa celim regionom želimo da budemo u dobrim odnosima“, rekao je šeik Abdulah bin Zajed el Nahjan.

Da Vas podsetimo:  Srpsko-hrvatske graditeljske veze

Srpski šef diplomatije Ivan Mrkić naglašava da je u proteklih godinu dana realizovano i dogovoreno više emiratskih investicija u domaću privredu, potpisano više međudržavnih sporazuma i da je Srbija otvorila ambasadu u Abu Dabiju.

„Srbija smatra Ujedinjene Arapske Emirate izuzetno važnim prijateljem i partnerom i mi smo snažno opredeljeni da i ubuduće razvijamo još dublje prijateljske veze“, rekao je Mrkić.

Ivan Mrkić i šeik Abdulah bin Zajed al Nahjan potpisali su sporazume o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša, o vazdušnom saobraćaju i o osnivanju Mešovitog komiteta za saradnju.

Rodić i Bin Zajed al Nahjan konstantovali su da dosadašnji razvoj odnosa dveju zemalja predstavlja odličnu osnovu za intenziviranje saradnje u oblasti odbrane.

Na sastanku je istaknuto i da su uspostavljeni „početni oblici saradnje na nivou vojnobezbednosnih agencija, Vojne policije i specijalnih jedinica, kao i u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i sajber odbrane“.

U narednom periodu, saglasile su se dve delegacije, potrebno je razmotriti i mogućnosti saradnje u oblasti vojnog obrazovanja i medicine.

Šef diplomatije Emirata razgovarće danas i s premijerom Ivicom Dačićem.

Dve zemlje su nedavno potpisale Sporazum o zajmu UAE Srbiji u vrednosti od milijardu dolara, za koji je u Abu Dabiju ocenjeno da će doprineti unapredjenju saradnje i odnosa izmedju UAE i Srbije.

nspm.rs

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime