Emisija Biblioteka dr Dragana Petrovića

1
1273

Emisije Biblioteka dr Dragana Petrovića posvećene Crnoj Gori: «Godišnjica ujedinjenja 1918” i «Ima li danas u Crnoj Gori poštovanja demokratije i ljudskih prava»

U poslednje dve emisije Biblioteka, koju pored Gost nedelje vodi dr Dragan Petrović, teme su bile posvećene Crnoj Gori. U emisiji Godišnjica ujedinjenja 1918, snimljenoj tačno na dan održavanja Podgoričke skupštine, Petrović je pored istorijskog osvrta o tim događajima, dao i svoje utiske sa upravo održanih naučnih skupova istoričara na kojima je učestvovao u Trebinju i prigodnog skupa u Herceg Novom.

U sledećoj decembarskoj emisiji Biblioteke, pod nazivom «Ima li danas u Crnoj Gori poštovanja demokratije i ljudskih prava», Petrović je analizirao niz mera donetih u Crnoj Gori samo tokom 2018. godine, koje su daleko od elementarnih demokratskih sloboda i poštovanja individualnih i kolektivnih prava, poput odredbe o egzemplarnim kaznama za nepoštovanje himne i zastave što nije slučaj u drugim zemljama, posebno ne u tom obliku.

Potom o zabrani ulaska u Crnu Goru intelektualaca, uključujući i istoričare samo zbog svojih radova i medijskih nastupa, čak i one koji su rođeni na crnogorskom tlu i tamo imaju svoju rodbinu i kućno odredište. Najzad hapšenje opozicionih lidera i poslanika a da im pre toga nije ukinut ni imunitet. I to sve od kako je Crna Gora postala članica NATO (istina nedemokratskim putem, bez referenduma, gde i predsednik vlade Marković tvrdi da je ogromna većina stanovništva i pored sve propagande državne protiv toga bila).

Otuda nisu u pravu apologete NATO koji tvrde da ulazak zemlje u tu alijansu pospešuje nivo demokratije. U Crnoj Gori to je nakon do sadašnjeg iskustva upravo obrnuto.

Biblioteka 19 dr Dragan Petrović «Godišnjica ujedinjenja 1918»

Biblioteka 20 dr Dragan Petrović «Ima li danas u Crnoj Gori poštovanja demokratije i ljudskih prava»

Dr Dragan Petrović

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime