Episkop čestitao Šiptarima “nezavisnost“

0
1902

a1U vreme kada Šiptari na Kosovu i Metohiji obeležavaju preinačenje njihovog položaja pod SAD u – tzv. “nezavisnost“ južne srpske pokrajine, stigla im je neobična čestitka.

Iz udaljene Argentine, arhiepiskop Albanske pravoslavne crkve u tom dalekom svetu, Aleksandar, pronašao je tablu sa nazivom mesta koje sadrži reč „Kosovo“ pa je shvatio da je to najbolje mesto da odatle pošalje svoju poruku fotografišući se ispred natpisa sa raširenom zastavom Albanije.

Sa fotografijama poslao je i sledeću poruku:

“Čestitam svoj mojoj braći i sestrama kosovskim Albancima, posebno što imam puno prijatelja tamo koji slave „Dan nezavisnosti“, svi ste vi u mom srcu. Narod (šiptarski) na Kosovu juče, danas, sutra zauvek je slomio lance. Svi Albanci, ujedinjeni, izgradili smo Veliku Albaniju. A upravo ono što nas ujedinjuje jeste želja da se integrišemo“.

Nastavljajući u ritmu tvrdih i ostrašćenih nacionalističkih ubeđenja, dozvao je sve „svete albanske ljude“, nacionalne simbole Albanije, Veliku Albaniju, njihove ciljeve i, uz povike u slavu šiptarske „borbe“ i naroda, blagoslovio „Albaniju i Albance gde god da su“ potpisavši se kao Arhiepiskop + Aleksandar, kako su preneli šiptarski mediji.

On je tamošnjoj javnosti od ranije poznat kao izraziti Albanski nacionalista.

Na Kosovu i Metohiji je samo od 1999. godine porušeno preko 150 pravoslavnih hramova, 12 crkava srušeno do temelja – zbrisano sa lica zemlje, preko 10 hiljada nadgrobnih spomenika je uništeno a gotovo da nema srpskog groblja koje nije oskrnavljeno. Progona Srba po nacionalnoj osnovi nije bilo samo u tri opštine i to na severu KiM, inače je proterano preko 250.000 pravoslavnih Srba. Preko 2000 ih je surovo ubijeno, kidnapovano ili im se gubi svaki trag.

Zvanični stav Albanske pravoslavne crkve, po pitanju ovog incidenta, nije poznat.

KM Novine

Da Vas podsetimo:  Rešenja srpske jednačine nema bez Rusije – kao što ga nije bilo u Novom veku

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime