Episkop Irinej: Homoseksualno ponašanje je neprihvatljivo

1
2472

Povodom najave donošenja Zakona o priznavanju istopolnih partnerstava

  • Stav Srpske pravoslavne crkve o priznavanju istopolnih partnerstava je negativan da ne može biti negativniji
  • Godine 2009. odlučno ste se borili da Zakon o zabrani diskriminacije ne bude povod za diskriminaciju moralne većine u Srbiji, čiji su stavovi opredeljeni vekovnim hrišćanskim etosom. Sada nam ministarka za dijalog Gordana Čomić najavljuje zakon o priznavanju istopolnih partnerstava. Kakav je stav SPC o tom pitanju?

Na ovo pitanje nedeljnika „Pečat“ Episkop Bački Irinej dao je sledeći odgovor:

„Stav Srpske Pravoslavne Crkve o tom pitanju isti je kakav je uvek bio – negativan da ne može biti negativniji. Taj stav su 2009. godine delile, a sigurno i danas dele, i sve ostale tradicionalne Crkve i verske zajednice u Srbiji – Rimokatolička Crkva, Crkve Reformacije, Islamska i Jevrejska zajednica. Stoga se usuđujem da i sada govorim ne samo u ime svoje Crkve nego i u ime svih koji u Boga veruju jer dobro znam da o pitanju svetinje braka i porodice svi poštujemo iste Božje zapovesti i iste etičke vrednosti.

Grb Srpske pravoslavne crkve

Čovek je od Boga stvoren kao muž i žena, kao bračna zajednica, kao porodica, a ne kao „dvojica tata” ili „dve mame”

Naš stav je sledeći: čovek je od Boga stvoren kao muž i žena, kao bračna zajednica, kao porodica, a ne kao „dvojica tata” ili „dve mame”. Po ovoj stvari isto je učenje Biblije i Korana. Homoseksualno ponašanje je neprihvatljivo i za Jevreje, i za hrišćane, i za muslimane, ali sadašnje vreme i davno prošlo vreme nisu isto vreme, tako da danas niko i nigde u kulturnom svetu ne kamenuje homoseksualce. Mi se danas ne mešamo ni u čiji lični izbor i privatni život niti želimo da ikome budu uskraćena prava i sloboda volje, ali ne prihvatamo nametanje homoseksualnosti odraslima i deci kao ravnopravne „orijentacije” i medijsko, dirigovano davanje prednosti toj „orijentaciji” nad većinskom, po meni prirodnom i samorazumljivom.

Da Vas podsetimo:  Memorandum SANU: manifest neoliberalizma na srpski način
Ne prihvatamo nametanje homoseksualnosti odraslima i deci kao ravnopravne „orijentacije”

Došlo se do toga da je gej-parada postala jedan od glavnih preduslova za članstvo u Evropskoj uniji. Uveren sam da ni inicijativa gospođe Gordane Čomić nije njena ideja već briselska – i ina – direktiva. Ako je to, kao i priznanje Kosova i Metohije za posebnu državu, uslov ili ultimatum, hvala im na svemu – i na „otvaranju poglavlja”, i na „imajućem biti” članstvu, i na obećanim ekonomskim „benefitima” (što bismo mi starinski, prevaziđeni, neresetovani Srbi kazali – prednostima ili dobitkom), i na obećanim „zjapećim visinama svetle budućnosti” (Aleksandar Zinovjev), i na svemu ostalom i još ponečem!

Neka živi kako ko hoće i neka radi šta ko hoće, ali brak i „istopolna zajednica” nisu isto. Jedna stvar je priznavati slobodu i prava članovima i članicama takvih zajednica, sasvim druga je proglasiti ih za ekvivalent braku, a treća – besomučno ih propagirati.

Uostalom, neka naša država organizuje referendum o ovom pitanju!

Izvor: Između sna i jave

1 KOMENTAR

  1. Ako „Crveni vldika“ -nazvan tako jer je najmanje dva puta, zajedno sa tobože „izabranim“ predstavnicima dijaspore viđen na prijemima kod Slobodana Miloševića, desetak puta je viđan i sa Slobinim ministrom spoljnih poslova Živadinom Jovanovićem, npr. na skupštinama Fonda dijaspore za maticu, u čijoj je Upravi i Irinje bio, koji je, po pisanju KORENA ilegalno i osnovan i snabdevan parama koje nikada i niko nije u inostranstvu sakupljao za taj Fond nego za ODBRANU I OBNOVU ondašnje Jugoslavije (SRB i CG) posle NATO agresije, sada tvrdi, da je -citat- „homoseksualno ponašanje (za vladike? za Crkvu?) ne prihvatljivo“. Onda je dozvoljeno pitanje, zašto je ta ista crkva, i skoro te iste vladike, decenijama podržavala baš takve spodobe? Zašto su štićeni Pahomije, Kačavenda i još neki drugi, zašto brojni sveštenici- homoseksualci i pederasti, a ovi pomenuti su samo, verovatno, „vrh ledenog brega“ u Crkvi? Na kraju, ako je u srpskom društvu, očito na presiju Zapada, homoseksualizam, od esenesovaca verovatno rado i dobrovoljno, prihvaćena nakaradna pojava postala normala, zašto su neke vladike i drugi iz te od pojedinih vladika namučene i već izmučene Srpske pravoslavne crkve, u prošlosti, a možda to čine i danas, itekao, kako je bar izgledalo, ćutnjom i tolerancijom podržavali pederastiju? Što je najgore, ćutali su i o javnosti poznatim PRIMORAVANJIMA dece i mladića na protivprirodni seksualni blud. (opet- Kačavenda, Pahomije i još neki)
    Tek se sada našao „crveni vladika“ pozvanim da lamentuje o tobožem „neprihvatanju homoseksualizma“. Šta si, vladiko, čekao i zašto si ćutao poslednjih desetak i više godina o istom pitanju kada je vršen masovni pritisak na srpsko društvo da prihvati- pa čak i da suorganizuje „parade ponosa“ -tačnije parade beskranog srama? Zašto nisi već tada javno dizao svoj glas? Mnogi u crkvi su ćutali jer su im, možda, istopolni odnosi odgovarali. Zašto Crkva nije digla glas i protiv brojnih današnjih političara od kojih su neki i u vladi Srbije, baš zbog njihove, kako se priča u BG čaršiji, homo ili biseksualnosti? I zašto baš da se ti, vladiko, sada setiš tog u Srba velikog problema- a ranije si ćutao. Da nisi dobio dojavu da vlada priprema, opet možda na presiju nemoralnog Zapada, dozvolu istopolnih brakova? Previše „ZAŠTO“ čaki i za jednog vladiku!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime