Erdogan: Deo Balkana pripada Turskoj

0
1188

ErdoganAnkara / Brisel – Turski premijer Redžep Tajip Erdogan juče se našao uvređenim zbog „briselskog diplomatskog lukavstva“: plan da u Evropsku uniju budu primljene Bosna i Hercegovina i Srbija, najavljen je u sred pregovora o pristupanju Turske Evropskoj uniji.

Erdoganovo saopštenje zatim, da Turskoj pripada zapadna Trakija (deo Grčke), Makedonija, Bosna i Hercegovina, izaziva oštro reagovanje grčkog ministarstva inostranih poslova, uz to podsećamo, da od 1. januara Grčka preuzima predsedavanje EU i vodiće pregovore o pristupanju kako Turske, tako i balkanskih zemalja.

Erdoganov govor je usledio posle briselskog primoravanja da Turska i EU potpišu sporazum o povratku u Tursku ilegalnih imigranata iz zemalja trećeg sveta, koji su došli u EU kroz teritoriju Turske.

To je učinjeno u zamenu za bezvizni režim 17 decembra, ali nakon potpisivanja dokumenta od strane Ankare, Brisel je Turcima odložio ukidanje viza za tri godine.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan ovih dana dva puta iznosi javne optužbe, nakon čega ga je turska opozicija proglasila čovekom „koji je sišao s pameti“!

Erdogan je prvo izjavljivao da su zbog korupcije uhapšenih 50 vladinih članova i članova njihovih porodica – „neprijatelja“ koji „prljavim mahinacijama“ rade na diskreditovanju vlasti pre prolećnih izbora.

Erdoganova izjava je usledila nakon hapšenja više od 50 osumnjičenih, uključujući sina ministra u vladi i milijardera Alija Agaoglua, kao sinova ministra unutrašnjih poslova i ekonomije, zatim ministra za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja.

Kancelarija državnog tužioca pokreće postupak lično protiv ministara „optuženih za primanje mita“. Istraga se vodi i u prostorijama turske državne banke „Halk Bankasi“, gde je pritvorena supruga direktora banke, izveštava Itar-Tass.

„Dok se borimo da se Turska nađe među vodećih deset zemalja u svetu do 2023 godine, neki čine napore da zaustave ovaj brzi rast“, – prokomentarisao je Erdogan antikorupcione „čistke“, čija je vlada više puta optuživana za nepotizam i korupcije.

Da Vas podsetimo:  Šta za Srbiju (ne) znače rezultati izbora za Evropski parlament?

Druga Erdoganova paradoksalna izjava je dizajnirana za međunarodnu publiku. Redžep Tajip Erdogan izjavljuje, da deo Balkana pripada Turskoj, čime je isprovocirao međunarodni diplomatski skandal. Erdogan je rekao da Turskoj u potpunosti pripada Bosna i Hercegovina, Makedonija i Bugarska. A takođe – Zapadna Trakija, koja je deo Grčke, izveštava MIGnews.

Komentari turskog premijera su dobili široku rezonansu u Grčkoj, koja početkom 2014 godine preuzima EU predsedavanje i može imati odlučujući uticaj na kandidatske sudbine za članstvo u Evropsky zajednicy, uključujući kako Tursku, tako i balkanske zemlje.

Erdoganove izjave delujy nemotivisano. Turske opozicione publikacije sugerišu, da su to znaci „nervnog sloma“, koji je premijer navodno doživeo, nakon hapšenja njegovih najbližih saradnika optuženih za korupciju.

„Istočna Agencija OSTKRAFT“ smatra, da je Erdoganov nastup izazvan zbog rezultata poslednjeg sastanka ministara inostranih poslova EU, čiji je dnevni red bilo pitanje pristupanja Turske EU, Hrvatske, Srbije i Islanda.

Najviše ga je „pogodila“ odluka, početka pregovora sa Srbijom o pristupanju EU, koja će otpočeti u januaru 2014 godine. U istoj godini, Brisel će od Bosne i Hercegovine dobiti zvanični zahtev za članstvo u Evropskoj zajednici.

U Ankari ovo vide kao jednu bitku, koju Brisel sa Ukrajine usmerava prema Turskoj.

Što se tiče Turske, na samity ministara spoljnih poslova u Briselu, kako tvrde novinske beleške, veoma joj je teško zazvučao budući odnos u EU, kada joj je postalo jasno, da Brisel odseca Ankaru sa Balkana, koji smatra „svojom “ teritorijom u okviru ideologije panturcizma i revanšističkog osećanja.

Erdogan je u više navrata javno govorio, da sanja o vraćanjy granica Osmanskog carstva od 1683 godine – a koja je godina njenog najvećeg političkog prosperiteta (te godine, Turci su pretrpeli poraz pod bečkim zidinama, od ujedinjene hrišćanske vojske i to je bio početak njihovog kraja, kada su zatim postepeno potiskivani u Azijy – prim. prev).

Da Vas podsetimo:  Voljena Srbija… (2) Udaranje puškama u potiljak…

Ostkraft takođe priznaje, da je „u poslednjih nekoliko godina, Turska uložila ogromna sredstva u razvoj, pre svega, evropsko-muslimanskog komunikacionog koridora, koji prolazi kroz oblasti bugarskog Rodopskog regiona, Južnu Srbijy, Novopazarski Sandžak, Kosovo, Makedonijy, Bosny i Hercegoviny i Albanijy“.

Zapravo, to nije nikakva tajna, da je Turska aktivno uticala na politiku poslednjih godina u Istočnoj Evropi, veoma je željno promovisala podelu Jugoslavije, a zatim – Srbije, jačanje Albanije i (srpskog Kosmeta) Kosova (kao muslimansko-albansko-turske tvorevine prim. S.L.). Istovremeno, „evropsko-muskimanski komunikacioni koridor“, kako ga nazivaju pro-turski mediji je postao jedan od glavnih puteva droge u EU.

U poslednjih nekoliko meseci, Brisel je Ankari signalizirao, koja je očigledno Balkan već smatrala svojim, odnosno Turskom oblasti i pitanje je dana, kada će se sa njome ujediniti i njenim EU stupanjem to će se desiti možda i pre.

Imajte u vidu da Akari, kao i Moskvi, još nema ukidanje EU viznog režima, iako je Turska kandidat za članstvo u EU još od 2005 godine.

Zato je pre dva dana Ankara bila primorana da sa EU potpiše sporazum o povratku u Tursku ilegalnih imigranata iz zemalja trećeg sveta, koji su došli u EU kroz teritoriju Turske.

Konkretno, to se odnosi i na Turke. Ankara dugo nije htela da potpiše sporazum o readmisiji, ne verujući EU deklaraciji ranog ublažavanja viznog režima.

Kako se ispostavilo-bila je i u pravu. Nakon potpisivanja sporazuma o readmisiji, Ankary ponovo uslovljavaju za datum sporazuma. Ovaj put-na tri godine.
——————————————————————–

Materijal srodne teme: Umesto Ukrajine u EU će ući Srbija, kao i izvori:

http://www.novoteka.ru/r/World/Europe/Turkej

http://www.newsfiber.com/p/s/h?v=EMe7Ch5BZ%2Fz0%3D+As4VU5AMAwc%3D

http://newsland.com/news/detail/id/739986/

http://topwar.ru/37589-geopoliticheskaya-mozaika-erdogan-zayavil-chto-chasti-bolgarii-makedonii-i-drugih-stran-
prinadlezhat-turcii-a-gko-kndr-po-telefonu-prigrozil-yuzhnoy-koree-besprecedentnym-udarom.html

http://news.zborg.ru/topic/bosnia-and-herzegovina

http://www.tert.am/ru/news/2013/12/19/erdogan-balkans/

Vaseljenska / Ruski mediji / sa Ruskog za Vaseljensku TV: Slaviša Lekić

like-button.net here

wordpress-themes.org here

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime