Erdogan: Turska neće imati problema sa uvozom gasa iz Rusije

0
25

Turska ove zime neće biti suočena sa problemima sa uvozom gasa iz Rusije, a to je posledica uravnotežene spoljne politike Ankare, izjavio je danas predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Pixabay/geralt

„Uravnotežena politika Turske u vezi sa ukrajinskom krizom dobila je odobravanje širom sveta. Da smo iznosili kritike, sada bismo morali da brinemo kao Evropljani kako da preživimo predstojeću zimu. Međutim, Ankara je krenula na drugačiji put, tako da nemamo problema sa gasom“, rekao je Erdogan, javila je turska državna televizija TRT.

Predsednik Turske je dodao da se Turska pretvara u veliko gasno čvorište, što je nada sveta, preneo je TAS S. Predsednik Rusije Vladimir Putin je, govoreći na forumu Ruska energetska nedelja, predložio stvaranje najvećeg gasnog čvorišta u Evropi u Turskoj i preusmeravanje obima gasa, čiji tranzit Severnim tokom više nije moguć, na ovo čvorište.

On je kazao da to može da podrazumeva izgradnju još jednog sistema gasovoda i stvaranje čvorišta u Turskoj, preko kojeg bi se gasom snabdevale treće zemlje, pre svega evropske, ukoliko budu zainteresovane.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime