Eskobar: Očekujem dogovor Beograda i Prištine narednih dana

1
85

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izrazio je nadu da će Beograd i Priština, uz podršku specijalnog predstavnika EU, postići dogovor u narednim danima kako bi se stišale napetosti na severu Kosova i naglasio da SAD aktivno podržavaju ove napore.

Foto: rs.usembassy.gov

Eskobar je u razgovoru za Tanjug pozvao Beograd i Prištinu da cilju smirivanja situacije pokažu maksimalnu fleksibilnost i postignu sporazum u narednim danima, a uoči isteka roka 21. novembra – za kada su prišti
nske vlasti najavile početak kažnjavanja vlasnika vozila sa srpskim oznakama koji nisu preregistrovali tablice.

„Tada bi strane trebalo da udvostruče svoje obaveze prema dijalogu, uključujući i sprovođenje već potpisanih sporazuma, što znači i početak pregovora o osnivanju Zajednice srpskih opština (ZSO)“, rekao je Eskobar.

Na pitanje kako vidi rešenje ukupne situacije na severu Kosova, da li veruje da se može postići kompromis s obzirom da je zahtev Srpske liste koja se povukla iz svih privremenih prištinskih institucija bio poštovanje briselskog sporazuma, pre svega formiranje ZSO, Eskobar kaže da se SAD slažu sa Evropskom unijom da su nedavni događaji zabrinjavajući.

„Povlačenje kosovskih Srba iz kosovskih institucija nije rešenje za trenutne sporove i ima potencijal da dodatno eskalira tenzije na terenu. Sve strane moraju preduzeti korake da smanje tenzije i osiguraju mir i stabilnost. Akcije i retorika koji povećavaju mogućnost nasilja stavljaju u nepotrebnu opasnost nevine živote i živote međunarodnih mirovnih snaga na terenu“, kaže on.

Kada je reč o osnivanju Zajednice srpskih opština Eskobar kaže:

„Skupština Kosova je ratifikovala Briselski sporazum, a Ustavni sud Kosova je odlučio da je potrebno uspostaviti ZSO, što formiranje čini obavezujućom zakonskom obavezom za Kosovo“.

Na pitanje da li postoje diplomatske aktivnosti SAD po ovom pitanju Eskobar kaže da postoji „puno partnerstvo sa kolegama iz EU“.

Da Vas podsetimo:  Srpska posla

„Potpuno smo angažovani kroz aktivnosti Kvinte. Pošto su evropske integracije težnja obe zemlje, ovaj proces bi, naravno, trebalo da vodi EU. Sjedinjene Države su blisko angažovane sa EU, obema stranama i evropskim partnerima u punoj podršci ovom procesu. Politički, finansijski, kroz izgradnju kapaciteta, i kroz svaki drugi mehanizam koji moramo da obezbedimo konačni rezultat stvara dugoročnu stabilnost za region. Sjedinjene Države su se aktivno angažovale u podršci naporima EU da upravlja trenutnom situacijom“, kaže on.

Na pitanje o francusko – nemačkom predlogu za rešenje kosovskog pitanja, Eskobar kaže da se o detaljima predloga raspravlja u kontekstu dijaloga EU.

„Mi to snažno podržavamo. Pretpostavljam da će nakon razgovora između dve vlade početi veće angažovanje sa javnošću“, dodaje on.

Na pitanje da li planira skori dolazak u Beograd i Prištinu Eskobar kaže da u ovom trenutku nema „planiranih putovanja“.

1 KOMENTAR

  1. Od svih neprijatelja za Srpsku Drzavu i Narod, od Šiptara, E U i Amerike , daleko najopasniji je predsednik VUČIĆ !! On je instaliran na ovu poziciju da bi od fantom drzave Kosovo, stvorio pravu drzavu ! Iz tih razloga njemu je na unutrašnjem planu sve dozvoljeno. Tokom godina smrvio je opoziciju, a najveći dio stavio u vlastitu sluzbu, ukinuo je Ustav, potpuno drzi pod kontrolim tuzilaštvo i sudstvo, glavni je koordinator kriminalnih grupa u Drzavi , uništio je velike drzavne sisteme, strane banke je već zatekao pri dolasku na vlast, mediji su mu u potpunoj kontroli. Zapadni faktor ga kao takvoga ne bi trpio ni pola dana da …………… on nije pristao na VELEIZDAJU u zamjenu za tron vlasti. On mora da dopusti da fantom drzava Kosovo udje u O U N , što je gore od samog priznanja. Obzirom da je stekao veliki broj neprijatelja unutar zemlje, zapad ne inzistira na njegovim “ grubim potezima “ u smjeru priznanja fantom drzave, jer se boje trenutnog bunta Naroda, svrgavanje VELEIZDAJNIKA , a samim time i poništavanjem njegovih priznanja !! U pravom smislu riječi, kuhaju nas kao zabu , ne bi smjeli ništa riskirati, izgubili smo već osjećaj, da li je voda “ mlaka, topla ili vruća “ !! Morali bi se riješiti pod hitno VELEIZDAJNIKA , i to vrlo oprezno, jer u redu čekaju drugi , rezervni i bivši VELEIZDAJNICI, koji bi imali ogromnu pomoć zapada, da se dočepaju vlasti i ‘da zaokruze VELEIZDAJU !! Bez KiM , za Srbiju, ono šta ostane, bilo bi na rasprodaji , svaki “ komšija bi navalio na svoj “ dio , po logici, ako su prodali ili predali KiM, zašto bi onda trebalo biti problema sa Vojvodinom, Raškom oblasti……………… da od Srbije ni „S“ ne ostane !!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime