Eskobar: Postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine PITANJE NEDELJA, a ne godina. Priznanje od strane Beograda u kasnijoj fazi, MORAĆE da se desi

5
80

Specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je su SAD i ostale zemlje takozvane Kvinte zatražili od vlade u Prištini produženje roka za promenu srpskih tablica na lokalne za deset meseci.

Foto: rs.usembassy.gov

„Kosovo ima pravo da sprovede to, ali želimo da to sprovedemo na miran način koji ne podiže tenzije i ne odvlači nas od nekih stvari koje moramo da uradimo“, poručio je Gabrijel Eskobar gostujući na TV Kanalu 10 u Prištini.

„Nije tajna da smo tražili duži period implementacije i tražili smo još 10 meseci. Voleo bih da se ovo desi. Ovo nije samo zahtev SAD, već cele Kvinte. A to je zato što smo mi zemlje koje najviše podržavaju Kosovo. Verujemo da je važno da kada dajemo preporuke, da ih ljudi slušaju“, naveo je Eskobar koji se danas razgovarao sa Vjosom Osmani i Aljbinom Kurtijem.

Naveo je da nisu dobili nikakvo obećanje od predsednice Vjose Osmanija i premijera Aljbina Kurtija za ovu preporuku, ali da čekaju, jer prema Eskobaru, fokus treba da bude na većim stvarima, a ne na registarskim tablicama i ličnim kartama.

„Ono što ne želimo jeste da posvećenost specijalnih emisara, uključujući i mene, bude usmerena ka rešavanju problema i upravljanju krizama. Moramo strateški razmišljati o tome kako Evropa održava svoje jedinstvo, kako Evropa izražava svoje vrednosti i kako Evropa pozdravlja zemlje Balkana u Evropskoj uniji. To je svrha dijaloga i tu moramo da obratimo pažnju, ne na registarske tablice, ne na lične karte, već na veće stvari kojima se bavimo“, dodao je Eskobar.

Rekao je da SAD u potpunosti podržavaju francusko-nemački predlog sporazuma između Beograda i Prištine, što bi značilo bližu posvećenost i integraciju Prištine u evroatlantske integracije.

Da Vas podsetimo:  Sibirska zima kad se kolena s bradom sastavljaju

„Naš predlog je da sve što te evropske države predlože kroz dijalog, treba shvatiti ozbiljno. Podržaćemo ovo. Mislimo da bi, kako nam je objašnjeno, ovaj predlog značio bližu posvećenost i integraciju Kosova, a potencijalno i Srbije, u evroatlantske integracije… Da, mi ga u potpunosti podržavamo. I, moram da dodam, da smo uvek podržavali priznanje Kosova kao nezavisne i suverene države i pozdravili bismo ga u UN i u svim drugim evropskim strukturama“, rekao je Eskobar.

„Postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine pitanje nedelja, a ne godina“

Tvrdi da je postizanje konačnog sporazuma Beograda i Prištine pitanje nedelja, a ne godina, te da je to čuo od evropskih kolega.

Eskobar smatra da bi sporazum trebalo da bude brz, ali da određivanje rokova pripada obema stranama i posrednicima.

„Za dogovor, za put napred. Dakle, pored toga, na obe strane i na posredniku je da odrede rokove, ali to treba da bude brzo. S obzirom na kontekst onoga što se dešava, svi moraju preuzeti odgovornost za stvaranje stabilnosti, ne samo u Evropi, već i u regionu. Voleli bismo da se Kosovo više usklađuje u pogledu pitanja regionalne stabilnosti i to je način da to uradimo“, dodao je Eskobar.

Pojasnio je da je za Prištinu najvažnije članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, kao i priznanje od pet država EU koje ga ne priznaju.

Povodom priznanja od strane Beograda, rekao je da će se to desiti u kasnijoj fazi.

„Mislim da će se to priznanje dogoditi, moraće da se desi nešto kasnije. Ali ono što je važno za Kosovo je da započne stabilniji put ka integraciji u evroatlantske strukture, uključujući i priznanje od strane pet država EU. To je najvažnija stvar koju možete izvući iz bilo čega drugog u tom procesu“, rekao je Eskobar.

Da Vas podsetimo:  Kako su Šiptari na Kosovu i Metohiji postali nuklearna sila od koje strahuju SAD i EU!

Prema njegovom mišljenju, bez podrške pet zemalja koje ne priznaju Kosovo biće veoma teško da postane članica NATO-a.

„Nadam se, nadam se, jer sada, kao što znate, imate pet država u EU, a četiri su članice NATO-a. NATO je organizacija koja se zasniva na konsenzusu, pa će bez podrške ovih zemalja za Kosovo biti veoma teško da postane članica NATO-a. Dakle, Evropa je utrla put za integraciju Kosova. Ovaj put je dijalog uz podršku EU, tako da mi u potpunosti podržavamo ono što se dešava sa dijalogom, i u potpunosti podržavamo Kosovo da ozbiljno shvati proces i veoma ozbiljno shvati preporuke zemalja koje su pomagale Kosovu tokom ovog napora“, zaključio je Eskobar.

5 KOMENTARA

 1. Divno? Svima je ovo već odavno poznato. To su do sada krišom tražili, a sada javno i ultimativno zahtevaju? Šta sada druže Vučić?

 2. Ovo je ogledalo nas samih, koji dozvoljavamo Vučiću da nas pretstavlja !!
  Kao prvo, ovo je „dialog“ izmedju nadredjenog Esobara i podredjenog , ucjenjenog i ucviljenog Vučića
  Da nas kojim slučajem pretstavlja „DRZAVNIK “ , Amerikanci ne bi slasli trećerazredne tipove u ovakve misije. Oni koji bi dolazili , ni na kraj pameti im ne bi padalo da vredjaju Narod, sa ovakvim nebulozama. Ovako, pored Vučića, nebuloze postaju predlozi, ili još gore nalozi, koje bi ucjenjeni i ucviljeni mogao i da odradi.Nije samo Vučić kriv……. Mi smo krivi više od njega. …..

 3. Што би рекао наш народ:
  “ПАС ЛАЈЕ, ВЕТАР НОСИ!“
  “БАБИ СЕ СНИЛО ШТО ЈОЈ ЈЕ И МИЛО!“
  “НЕ ЛИПШИ МАГАРЧЕ ДО ЗЕЛЕНЕ ТРАВЕ!“
  “ГДЕ СЕ ПОЈАВИЛО ТУ СЕ ПОТАЈИЛО,
  А КОД НАС ВЕРИГЕ БЛИСТАЛЕ И СО СЕ УЦРВЉАЛА!“
  Као што вериге не могу да блистају и со да се уцрвља, тако
  исто не бива ни са горе реченим у наслову.

 4. МРШ!
  Мафијашка багра дубоке државе. Губе изборе у новембру, губе хазарску украјину. Могу да се убришу.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime