EU čekaonica, zvana – susedstvo

0
881

9AP267900018501

S obzirom da se u novom sazivu Evropske komisije ukida komesar za proširenje Evropske unije, taj posao će obavljati komesar za susedstvo, i to pod drugim nazivom i očigledno kao sporednu delatnost, jer u dogledno vreme sasvim sigurno neće biti primanja novih članica u tu organizaciju. Čini se da to znači da je Brisel poručio Srbima i drugim Balkancima da će drvena klupa na kojoj su čekali na ulazak u Evropsku uniju od sada postati njihov krevet, a čekaonica će od sada biti njihov drugi dom, koji će Brisel nazivati – susedstvo.

Svoje razočaranje tim povodom nije krila čak ni Tanja Miščević, večito optimistična šefica srpskog tima za vođenje pristupnih pregovora, koja je pre nekoliko dana, u vreme nagađanja da bi se tako nešto moglo dogoditi, izjavila da bi „eventualno ukidanje člana Evropske komisije zaduženog za proširenje bila jako loša poruka za države koje su u procesu pristupanja, pa naravno i za Srbiju“, kazala je ona.

Pri tom ništa suštinski ne menja činjenica da se i u nazivu novog komesara za susedstvo Johanesa Hana na drugom mestu pominje da će on biti zadužen i za pregovore o proširenju, budući da će taj kabasti dodatak nazivu njegove funkcije imati prilično simboličan karakter, taman kao što se recimo i šef minijaturne države Luksemburg bombastično naziva Velikim vojvodom. Upravo o tome su sasvim otvoreno pisale francuske novine „Mond“, doslovno rekavši za novog komesara, „da je dobio resor koji ima više simboličan značaj“ – politiku susedstva i proširenja.

Štaviše, taj list je, opisujući posao kojim će se baviti Johanes Han, naveo da će se on „baviti umirivanjem zemalja koje kucaju na vrata Evropske unije, i to pre svega Srbije i Crne Gore“, pošto do daljeg neće biti prijema novih članica. I mada se iz pravca Brisela već čuju pojedina mišljenja kako pristupanje zemalja kandidata ipak neće biti zaustavljeno zbog činjenice da ubuduće neće postojati odvojeni komesar zadužen isključivo za proširenje, teško se oteti utisku da navedena promena sluti baš na takvu mogućnost. U svakom slučaju, nakon ove promene barem nema sumnje da se Srbija i druge balkanske države u svesti briselske administracije ne doživljavaju kao bliska rodbina koja samo što nije pokucala na vrata zajedničkog doma, nego više kao otuđeno susedstvo, i to po svoj prilici – ne baš otmeno susedstvo, zbog kojeg se osećaju pomalo nelagodno, pa stoga diskretno navlače zavesu na prozor.

Da Vas podsetimo:  Kosovo je Srbija, to odzvanja u srcu svakog Rumuna

Pa ipak, možda bi trebalo i sa malo vedrije strane posmatrati na ukidanje evropskog komesara sa proširenje. Na primer, to barem znači da ubuduće neće moći da se od njih čuju takve „genijalne“ misli, kao što je bio slučaj sa ranijim komesarom za proširenje iz 2007. godine. Podsetimo, tada je Oli Ren, kako je objavio Vikiliks, doslovno rekao da „ruska politika prema Kosmetu šteti interesima Srbije, zato što Rusija nikada neće podržati nezavisnost Kosmeta“. Dakle, iz navedene izjave, koja je dobijena neutvrđenom logičkom metodom, proističe zaključak da je možda bolje ostati u susedstvu Evropske unije, nego imati posla sa takvim komesarima za proširenje.

Ratko Paić

Glas Rusije

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime