EU mrtva pred ruskim medvedom

0
1089

198755Samit Istočnog partnerstva u Rigi pokazao je usporavanje ideje Brisela da šest bivših republika SSSR približi EU i udalji od Rusije, piše „Večernji list“, koji navodi da je za EU „pred probuđenim ruskim medvedom“ najbolje da primeni taktiku „strateškog strpljenja“.

RIGA – Samit Istočnog partnerstva u Rigi pokazao je usporavanje ideje Brisela da šest bivših republika SSSR približi EU i udalji od Rusije, piše „Večernji list“, koji navodi da je za EU „pred probuđenim ruskim medvedom“ najbolje da primeni taktiku „strateškog strpljenja“.

„Zajednička deklaracija samita u Rigi je blaža od deklaracija sa samita Istočnog partnerstva u Viljnusu, na kom je tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič odbio da potpiše Sporazum o pridruživanju i slobodnoj trgovini sa EU, što je podstaklo proevropske Ukrajince da izađu na ulice i pokrenu proteste koji su doveli do promene vlasti, ali i do rata u Ukrajini“, navodi zagrebački list.

Za EU „pred probuđenim ruskim medvedom“ najbolje je, navodi list, da primeni taktiku strateškog strpljenja, odnosno „da se pravi mrtva“.

Deklaracija sa samita u Rigi navodi da EU ponavlja svoj stav o ruskoj ilegalnoj aneksiji Krima i Sevastopolja, ali se ne pominje da svih šest istočnih partnera podržava taj stav, za šta su se potrudile Belorusija i Jermenija.

„Brisel ne želi da isprovocira Moskvu, kao što mnogi misle da je isprovocirao kada je Janukoviča u Viljnusu suočio sa ultimatumom jer niko ne želi da da razlog ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da bude agresivan“, navodi „Večernji list“.

Tanjug / foto skrinšot Tanjug video

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime